Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Augusztus elsejétől már büntetnek

Augusztustól már „élesben" működik az új parkolási rendszer a magyaróvári történelmi belvárosban, azaz már büntetik is azokat az autósokat, akiknek nincs érvényes parkolójegyük vagy bérletük. A belváros forgalommentesítésének következő lépése lesz, hogy az év végével visszavonnak minden behajtási engedélyt és új alapokra helyezve adnak ki újakat.

A magyaróvári belváros járműforgalmának szabályozása már hosszú ideje megoldásra vár. Igazán jó módszert nehéz találni, hiszen sok érdeksérelemmel járna bármiféle korlátozás. Talán ezért sem tett radikális lépéseket ez idáig egyetlen városvezetés sem. Most azonban úgy tűnik, a polgármester eltökélt abban, hogy „rendet tegyen" a történelmi belvárosban. Erre nagy szükség is van, hiszen rengeteg autó koptatja nap mint nap a díszburkolatot és persze mindegyik szélvédője mögött ott van a behajtási engedély. Több száz ilyen jogosultságot adott ki korábban a városháza, a kérelmezők ilyen-olyan indokai alapján. Ennek akar most véget vetni a városvezetés. Első lépéseként a múlt hónapban fizetőssé tették a parkolást ezen a területen.

„Ennek folytatása is lesz még ebben az évben" – hangsúlyozza Árvay István polgármester. Elmondta: a magyaróvári történelmi belvárosban, a Templom utcában, a Kötélgyártó utcai udvarban, a Linhardt utcában behajtási engedéllyel csak korlátozott forgalom lehetséges. A tapasztalatok szerint a parkolni vágyók eddig a behajtási engedélyt parkolási bérletnek gondolták és autóikat a korlátozott forgalmú övezetben hagyták órákra, napokra. Szabályozott várakozás híján összevissza, gyakran a forgalmat zavarva maradtak ott a járművek. A mostani szigorítás nyomán a jelenlegi behajtásiengedély-rendszert egyelőre meghagyva, a Templom utcában az út menetirány szerinti bal oldalán „Megállni tilos!" táblákat helyeztek ki. Az út jobb oldalán huszonkét, a Kötélgyártó utcai udvarban negyven, illetve a Linhardt utcában hét fizetőparkolót alakítottak ki kiemelt zónaként. Ebben a térben 360 forint az óránkénti parkolás. A magas díjjal szeretné elérni a városvezetés, hogy minél kevesebb autó maradjon benn a történelmi belvárosban.

A Kötélgyártó utcai udvarban is fizetni kell augusztustól a parkolásért.
A Kötélgyártó utcai udvarban is fizetni kell augusztustól a parkolásért.

A polgármester hozzátette: az ott lakókat nem érinti ez a kiemelt zóna, hiszen a lakossági bérlet árán – ami kilencezer forint évente – juthatnak parkolási jegyhez. Jelenleg zajlik az igények felmérése, hogy hány lakossági bérletre van valójában szükség. Az önkormányzat biztosítja, hogy minden lakáshoz egy ilyen engedélyt vásárolhassanak a tulajdonosok. Ezt követően mérik fel az üzletek bérlőinek igényeit és lehetőség szerint megpróbálják ezeket is kielégíteni. Éppen ezért a kérések felmérése alatt és az átmeneti időszakban ugyan fizetősek már ezek a parkolóhelyek, de augusztus 1-jéig nem kapnak pótdíjat az autósok ezeken a helyeken. Azt követően viszont már „élesben" működik az új rendszer.

A városüzemeltető munkatársai tegnap festették fel a parkolóhelyeket a Templom utcában.
A városüzemeltető munkatársai tegnap festették fel a parkolóhelyeket a Templom utcában.

Árvay István elmondta: következő lépésként a behajtási engedélyek kiadását vizsgálják felül. Éppen ezért az év végén az összes eddig kiadott engedélyt visszavonják, függetlenül attól, hogy azok meddig érvényesek. Ezt követően megvizsgálják, hogy az igénylők valóban jogosultak-e a behajtásra. A tervek szerint olyan kártyás rendszert alakítanak ki, amit egy műszaki megoldással párosítanak majd. Így valóban csak azok és csak arra a szakaszra hajthatnak be a jövőben a történelmi belvárosba, ahová tényleg jogosultságuk van.

Valamilyen technikai megoldással szeretné kiszorítani az önkormányzat az autókat a díszburkolatról.
Valamilyen technikai megoldással szeretné kiszorítani az önkormányzat az autókat a díszburkolatról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad az előírt ötszáz négyzetméter

A telekméret csökkentésével több üdülőházzal vagy konténerrel építette volna be a Kapitányréten kialakítandó üdülőterületet a tulajdonosa. Tovább olvasom