Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Átvilágítják az intézményeket

Ingatlanértékesítéseknek köszönhetően nem kellett hitelt felvennie tavaly a rajkai önkormányzatnak, ám ebből a bevételből is az intézményeik működését finanszírozták. A költségek csökkentése érdekében idén átvilágítják az intézményeket. Emellett a gazdasági lehetőségek fejlesztésével szeretnék a helyi adóbevételeket növelni.
Hitelfelvétel nélkül zárta az elmúlt évet a rajkai önkormányzat köszönhetően annak, hogy a korábban kialakított családi házas övezetben még volt eladható telke a falunak – mondja Kiss Vince polgármester. Ám a korábbi időszakban az ezekből származó bevételt nem tudták teljes mértékben további fejlesztésekre felhasználni, kénytelenek voltak azt az intézmények működtetésére fordítani. Az önkormányzatnak közel 70 millióval kellett kiegészíteni az állami normatívát. A polgármester hozzátette: a község nagyméretű ingatlanfejlesztéseiben érdekelt vállalkozásokkal az elmúlt három hónapban folytatott tárgyalások alatt sikerült megértetni, hogy ezen beruházásaik társadalmi elfogadtatásához szükség van az általuk kialakítandó terület olyan nagyobb mértékű infra-
struktúra-fejlesztésére, ami hosszú távon a falu élhető fenntartásához elengedhetetlen.

Kiss Vince kiemelte: az idei költségvetés összeállításánál az intézmények működésének teljes átvilágítását tervezik. Mivel az utóbbi években jelentős mértékben csökkent a gyermeklétszám, így annak arányában költenek a továbbiakban az óvodára, iskolára. Mindezt úgy szeretnék végrehajtani, hogy az oktatás magas színvonala megmaradjon.
Az idei év feladatai sorában a polgármester elmondta: továbbra is kiemelt cél az önkormányzat stabil gazdálkodása. Amit nem ingatlaneladásokból, hanem a gazdasági lehetőségek fejlesztésével, kihasználásával szeretnének fedezni. Ennek érdekében több szálon kezdenek a fejlesztés elindításába, amik eredményeként várhatóan a közeljövőben új munkahelyek létesülhetnek és nőhetnek az adóbevételek. Így például a határátkelők hasznosítására is keresi az önkormányzat a lehetőségeket.

A lehető legrövidebb időn belül ismét használható vasúti közlekedést szeretnének Rajkán, ennek érdekében a hónap végén tárgyal a polgármester, Kiss Vince az illetékesekkel.
A lehető legrövidebb időn belül ismét használható vasúti közlekedést szeretnének Rajkán, ennek érdekében a hónap végén tárgyal a polgármester, Kiss Vince az illetékesekkel.


Megkezdődött az új egészségház építésének előkészítése, már folyik az engedélyek beszerzése és a terveztetés, a kivitelezést szeretnék mielőbb megindítani. Az év második felében várhatóan megkezdődik a nemzetközi kerékpárút Rajkát érintő szakaszának építése is. Ez ugyan pályázati támogatással valósul meg, ám a beruházás előfinanszírozása jelentős terhet ró az önkormányzatra. Az iskola szigetelésére és fűtéskorszerűsítésére beadott pályázat jelenleg már a végső elbírálási szakaszban tart. Amennyiben támogatáshoz jut a település, úgy ez a beruházás is elindulhat még idén.

A polgármester elmondta: a lehető legrövidebb időn belül szeretnék elérni, hogy ismét használható vasúti közlekedés legyen Rajkán. Ennek érdekében január közepén tartanak megbeszélést az illetékesekkel. Kiss Vince hangsúlyozta: amennyiben nem születik a falu számára kedvező döntés az ügyben, akkor demonstrációval hívják majd fel a figyelmet erre a problémára.

Olvasóink írták

 • 14. INVEKTUS 2011. január 25. 17:05
  „13. Hakapeszipeti 2011.01.23. 16:20

  Hidd el hogy ahoz képest hogy 1972 be jöttem ,,hoztak átt magyarországra Rajkára

  Csehoszlovákiábol

  és most is slovák ill csehoszlovák állampolgársággal rendelkezem papirjaim szerint

  IGEN ÉN NEM IGEN ÖRÜLTEM ANNAK HOGY RAJKÁRA TELEPÜLNEK A SZLOVÁKOK!!

  De ők is emberek valoszinü hogy nyitottak voltunk olcsoságunk miatt

  és Rajka vagyok :)
  és őn?”
 • 13. Hakapeszipeti 2011. január 23. 16:20
  „HT és INVEKTUS Agysebész urak!!
  Több száz, vagy ezer, új rajkai lakás (szlovákoknak) megépülése kapcsán az a legnagyobb bajotok, hogy milyen a falu honlapja?
  Az ilyenekre mondta egykor nagyapám: "Tudod fiam, a gond sem egyforma"”
 • 12. HT 2011. január 18. 22:26
  „3 éve szar a rajkai weblap.Most már kezd fejlődni.”
 • 11. INVEKTUS 2011. január 18. 17:18
  „3 évig MI?”
 • 10. HT 2011. január 17. 21:50
  „Miért? Három évig jó volt?”
 • 9. INVEKTUS 2011. január 17. 19:30
  „szar a weblap”
 • 8. INVEKTUS 2011. január 17. 19:16
  „:)”
 • 7. INVEKTUS 2011. január 17. 00:59
  „Jó lesznek házak .

  És munkahelyek ? Hogy a Rajkaiaknak is könnyeblegyen?”
 • 6. Hakapeszipeti 2011. január 17. 00:23
  „Szerintem, ha most szavazta meg a testület az ilyen irányú terveket, akkor nehezen dönthette el már ugyanezt, a korábbi önkormányzat.
  Bár manapság már minden lehetséges és annak az ellenkezője is.

  Valószínűleg félrehallhattam a televízióban a helyszínt, és a lő tér valójában az egykori EPI rönktere és környéke, valamint további területek.
  Ez ugyan nem mellékes, de mindenképp mellbevágóan soknak tűnik számomra, az 1000 új lakás, pár éven belül.
  Kegyetlenül sok...

  Ami meg azt illeti, hogy mennyire lesz Rajka ezzel együtt élhető település, azt nehéz megjósolni, ha már a közeli jövőben, a magyar állampolgárságú lakosság lesz kisebbségben.”
 • 5. HT 2011. január 16. 15:30
  „Ezeken sokmindent ez a testület nem tud változtatni.Sajnos ezt az előző önkormányzat döntötte el.
  Igaz a polgármester kivételével mindenki ott volt ebből a csapatból.”
 • 4. RAGGEN 2011. január 15. 21:28
  „A "Lő-Domb" közelében én még nem hallottam lakópark tervekről(persze ettől még lehet hogy már ott is...), viszont vele szemben, az út másik oldalán, az úgynevezett "Libákig" telkek lesznek kialakítva.
  Tudtommal az EPI rönktéren, (a víztorony-nál) lesz felépítve összesen 306 társasházi lakás.
  A volt laktanya helyén pedig 96 lakásos társasházról szólnak a tervek.
  A falu TV-n ment egy riport, amiben elhangzik, hogy 1-2 éven belül összesen kb. 1000(ezer) lakás/ház építését tervezik, megduplázva ezzel a falu lélekszámát.
  Ja és szerintem is legalább egy falufórumot kellett volna összehívni, és megvitatni a terveket, a várható következményeket, meghallgatni az emberek véleményét a témáról, mivel a hatásait(+/-) ők is viselni fogják.
  Egyszer már volt egy ilyen témájú falugyűlés, talán nem véletlenül nem akartak még egyet tartani...”
 • 3. Hakapeszipeti 2011. január 14. 23:48
  „Remek tervek, kívánom, hogy valósuljanak is meg!
  Itt nem esik ugyan róla szó, de a kamerarendszerhez nem járulok hozzá anyagilag, inkább eltolok haza két talicska törmeléket a régi laktanya helyéről.
  Ha sokan követnék a példámat, végre el is tűnhetne onnét az összes..

  Komolyra fordítva a szót, arról miért csak a homályos utalások szerepelnek a cikkben, hogy a testület megszavazta az egykori lő domb közelében, az állami pénzből a közel mútban rehabilitált Duna-ág mellett, gyönyörű környezetben, 300 újabb lakás, egy új lakópark építését?
  Külön lejárattal, összekötő úttal a főútról majd, ami által, vélhetőleg tehermentesítődik részben a falu közlekedése is.

  Ez egy olyan jelentős döntés volt, amely miatt legalább egy közmeghallgatást össze kellett volna hívni, a lakosság korrekt tájékoztatása ügyében!
  Megismertetni a befektetőket, a kivitelezőket, az érdekelt vállalkozásokat is, ha csak nem titkos dolgok ezek!
  Elmondani azt, hogy a jelenlegi lakóházak alapján kb.egyharmad részével fog gyarapodni a falu ez irányban, lakosságát tekintve pedig, lakásonként min. 2 főt számítva, több száz, nagy valószínűséggel kizárólag külföldivel.

  Elmondani továbbá azt is, hogy ennek tükrében ugyan ki az, aki úgymond eladja a falut a szlovákoknak?”
 • 2. RAGGEN 2011. január 13. 23:06
  „Tessék nyugodtan hozzászólni!
  Ne fogja vissza magát :)”
 • 1. HT 2011. január 13. 16:22
  „Ehhez lehet hozzászólni? Vagy le van tiltva? Pedig lenne mit!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiatakarékos óvoda lesz

Kétszáz négyzetméterrel bővítik, akadálymentesítik, a fűtési és elektromos rendszerét korszerűsítik… Tovább olvasom