Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Átvilágítás az eladósodás megállítására az egyetemen

Mosonmagyaróvár - Az új felvételi rendszer nyomán az államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók száma még kétharmada sincs a tavalyinak a mosonmagyaróvári egyetemi karon. Az intézmény eladósodásának megállítása érdekében az új megbízott dékán a működés teljes átvilágítását tervezi.

A nehéz anyagi helyzet mellett az új felvételi rendszer is sújtotta a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát az új tanévben. A júliustól megbízott új dékán, dr. Schmidt Rezső ezért legfőbb feladatának tartja a kar eladósodásának megállítását, illetve a hallgatói létszám növelését.

– Az új felvételi rendszer hátrányosan érintette az agrár-felsőoktatási intézményeket, ugyanis ezerkilencszázban maximálták az agrárképzési területen országosan felvehető létszámot. Az országos helyzethez képest a mosonmagyaróvári kar viszonylag jó helyzetben van, hiszen államilag finanszírozott képzésre nyolcvankilenc hallgatót vehettünk fel. Ez a létszám azonban alig 62 százaléka a tavalyinak. Ennyire végül nem lett sötét a kép, pótfelvételit hirdettünk költségtérítéses képzésre, valamint a tavaly halasztást kért első évfolyamos hallgatók közül is mintegy húszan kezdik meg tanulmányaikat. A beiratkozások még nem zárultak le, ám az előzetes adatok szerint összesen 175 első évfolyamos hallgatóval kezdjük az új tanévet. Ez a létszám a tavalyihoz hasonló, ám az államilag finanszírozott és költségtérítéses hallgatók aránya nagyban változott.

– Ezen mindenképpen javítani szeretnénk, s vonzóbbá tenni a kart a hallgatók számára. Úgy látom, hogy az itt végzett gazdászok többsége nagyon jól megállja a helyét az életben. Agrárképzésünk olyan ismereteket ad, melyekre a hallgatók alapozni tudnak. A széles palettájú szakirányok számos lehetőséget kínálnak. Fontos megismertetnünk a régióban élőkkel a kar nyújtotta lehetőségeket, hogy itt helyben is megtalálhatják a nekik megfelelő képzést.

– Továbbra is problémát jelent nehéz anyagi helyzetünk. Ennek kezelésére stratégiát alakítottunk ki. A működési, fenntartási és rezsiköltségek racionalizálásával jelentős megtakarításokat érhetünk el.

Az egységek vezetőivel közösen átvilágítjuk az egyes intézmények működését, az óraterhelést, feladatokat és a személyi állományt. A vizsgálatot követően döntünk a szükséges megszorításokról. A kiadások csökkentése mellett számítunk a bevételek növelésére is. A pályázati lehetőségek ugyan egyre szűkülnek, de úgy vélem, vannak még tartalékok ezen a területen is. Szeretnénk hasznosítani a kar tudományos eredményeit, keressük a kapcsolatot e téren az üzleti szférával. Legfőbb célunk az adósságállomány növekedésének megállítása. A felhalmozott hiányt pedig ingatlanértékesítésekből próbáljuk majd megszüntetni. Ha nem tudjuk megállítani az adósságnövekedést, az ingatlanértékesítés csak vagyonfelélés lenne.

– A karon több beruházás is elindult az elmúlt időszakban, ezek többsége ebben a tanévben fejeződik be. Már elkészült a Lucsony utcai Élelmiszer-tudományi Intézet felújítása. Várhatóan szeptember végére befejeződik a Szigetközi Kutató Központ építése. A jövő év végére készül el teljesen a Vár-tó és a várpince rekonstrukciója. Az egyetem pályázott a norvég alapból a vár épületének teljes felújítására, ez azonban nem járt sikerrel. Ennek ellenére tovább keressük a lehetőségeket a beruházás megvalósítására – mondta dr. Schmidt Rezső.A megbízott új dékán, dr. Schmidt Rezső
A Nyugat-Magyarországi Egyetem januári szenátusi ülésén döntött a mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar dékáni álláshelypályázatának kiírásáról, mivel a vezető mandátuma június végéig tartott. Az addigi dékán, dr. Ördög Vince nem pályázhatott, mivel már második ciklusát töltötte, s a szabályozás szerint a megbízás legfeljebb egyszer hosszabbítható meg. Az álláshelyre egyetlen pályázónak a kari tanács nem adta meg a szükséges támogatást. Emiatt nem tudtak új dékánt kinevezni a kar élére. A NYME rektora júliusban dr. Schmidt Rezső tudományos és külügyi rektorhelyettest bízta meg ideiglenesen a dékáni teendők ellátásával. Dr. Schmidt Rezső 1979 óta a mosonmagyaróvári kar oktatója. Az elmúlt két ciklusban Sopronban – először oktatási, majd tudományos és külügyi – rektorhelyettes volt. A tudományos és külügyi rektorhelyettesi feladatokat jelenleg is ellátja.Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hétig maradtak lift nélkül

Mosonmagyaróvár - A lift vezérlőrendszere meghibásodott, így egy tízemeletes panelház lakói két… Tovább olvasom