Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Átvették a nemzeti park ügyét

A hatvan taggal megalakult Szigetközi Természetvédelmi Egyesületet (SZITE) hivatalosan is bejegyezték.
Polgármesterek, képviselők, civilek és szakemberek részvételével alakult meg néhány hónapja az egyesület. A tagság az egész Szigetközt lefedi, még Győrből is csatlakoztak a szervezethez. Láng István SZITE-elnök elmondta: a napokban végre bejegyezték az egyesületet.

– Egyezséget kötöttünk a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvánnyal: eszerint a Szigetközi–csallóközi Nemzeti Park dokumentációját mi visszük tovább, mivel az meghaladja a területi kompetenciájukat. A tervek szerint a nemzeti parkos fejezetekből előadásokat tartunk: ezek szeptembertől indulnának, s mindenki számára nyitott lenne, vitára is bocsátanánk a tervezetet. Az előadások a mosonmagyaróvári Pártok Házában lesznek, de néhányat más településen – például Dunakilitin vagy az Alsó-Szigetközben – is tervezünk. Kevesebb, de helyi, minősített szakemberek bevonását szeretnénk.

– Érezhetően megjelentek a befektetők, s velük a tőke is a Szigetközben. Emiatt meg kell teremteni a mostani rendezetlenségben ezek kereteit: a lehető legtöbb természeti értéket kell megóvni, ám úgy, hogy ez ne szabjon gátat az idegenforgalom fejlődésének. Külön foglalkozunk a schengeni csatlakozás utáni helyzettel. Véleményünk szerint 2007 után egy keresztirányú forgalom lehet a Szigetköz és a Csallóköz között. Ez gondot okozhat a természeti értékek védelmében. Emiatt párhuzamos útvonalak kijelölésére van szükség mind a jacht-, mind a kerékpárturizmus területén, csatlakozási pontokkal – mondta Láng István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák ingatlanvásárlási láz Rajkán

A fővároshoz közeli kertes házat kereső pozsonyi elit körében hatalmas az érdeklődés a rajkai ingatlanok iránt. Tavaly 30–40 százalékkal emelkedtek itt emiatt a lakásárak, ám a szlovákoknak még így is jóval olcsóbb, mint fővárosukban. Már hetven szlovák család él Rajkán. Tovább olvasom