Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Átszerveztek, kiszerveztek, megtakarítottak

Az év eleje óta végzi a helyi oktatási intézmények teljes működtetését, valamint az önkormányzati intézmények számvitelével kapcsolatos teendőket az Intézményi Működtető és Gazdálkodási Szervezet (IMGSZ). Sok feladatot adott a folyamatos átszervezés.
Vida ZsuzsannaIMGSZ-igazgató beszámolója szerint az iskolákban sok nehézséget okozott az állami-önkormányzati feladatmegosztás következtében az egyes feladatokra vonatkozó kötelezettségvállalás és a költségek megosztása, illetve a szakmai és a működtetési feladatok szétválasztása.

Az ésszerű és gazdaságos működtetés érdekében első lépésben felülvizsgálták a személyi és dologi kiadásokat, azok indokoltságát. Különös tekintettel arra, hogy az iskolák működtetésében mely feladatok ellátása tartozik az IMGSZ-hez. Az év elején 107 volt a dolgozói létszám. A munkaköri leírások ellenőrzését és a napi feladatok felügyeletét követően sikerült szétválasztani a működtetést és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő feladatokat.

Sok a teendő az iskolák működtetése körül – felvételünkön Halász István karbantartó ellenőrzi a mosonmagyaróvári Ujhelyi-iskola kazánját.
Sok a teendő az iskolák működtetése körül – felvételünkön Halász István karbantartó ellenőrzi a mosonmagyaróvári Ujhelyi-iskola kazánját.

Az IMGSZ feladatkörébe nem tartozó munkakörökbe öt munkatársuk tartozott. Őket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) mosonmagyar- óvári tankerülete vette át. A dologi kiadások csökkentése érdekében felülvizsgálták az intézmények szerződéseit. Ennek nyomán az új, egységes szerződések megkötésével kedvezőbbé, ellenőrizhetőbbé vált a működtetéshez szükséges beszerzésének zöme.

A tanév végére a jogszabá- lyok változása következtében létszámuk lényegesen csökkent, mivel a nyugdíj mellett dolgozók nem kívántak élni továbbfoglalkoztatásuk lehetőségével a nyugdíjukról való lemondás terhe mellett. Ez leginkább a takarítóikat érintette, ahol a személyzet a harmadára csökkent. Így viszont lehetőség nyílt a takarítás kiszervezésére. Ezzel olcsóbban és hatékonyabban tudják elvégezni ezt a feladatot. A vállalkozó át is vette a maradék tizenöt dolgozójukat.

Nyár végén felülvizsgálták az intézmények kiadásait. Ezek között számos olyan tétel szerepelt, amely nem a működéssel, hanem az oktatással volt kapcsolatos. Kezdeményezték ezek átvállalását vagy megosztását a tankerület vezetőjénél. Az önkormányzattal történt megállapodás alapján a vezetékes telefonok díját szeptembertől átvállalta a Klik úgy, hogy a vonalak számát csökkentették. Az internetszolgáltatás költsége továbbra is az IMGSZ feladata maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelést javasolnak

Vádemeléssel zárta le a napokban a rendőrség annak a két férfinak az ügyét, akik tavaly karácsonykor… Tovább olvasom