Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Átadták az új sürgősségit Mosonmagyaróváron - fotók

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár adta át csütörtökön a mosonmagyaróvári Karolina Kórház új sürgősségi osztályát és CT berendezését.

Az intézmény több mint 400 millió forint uniós támogatást kapott a fejlesztésre.

Sürgősségi osztállyal és CT-vel bővült a térség ellátása a Karolina Kórházban. A beruházás célja, hogy a mosonmagyaróvári kórház is eleget tudjon tenni az egészségügyi reform keretében meghatározott egyenletes területi lefedettségnek, azaz hogy 15 percen belül az ország minden pontjára kiérkezzen a mentő.

A jogszabályban előírt minimumfeltételeknek és a szükségleteknek megfelelő triage rendszerű SO I. szintű sürgősségi osztályt alakítottak ki a Karolina Kórház „T" épületében. A rendelet sürgősségi betegellátásról szóló része szerint az ellátás nélkülözhetetlen része a CT diagnosztika 15-30 percen belül helyben történő elérhetősége, így a sürgősségi osztály megújulása mellett fontos változás, hogy 16 szeletes CT települt a megújult röntgenosztályra.

Átadták az új sürgősségit Mosonmagyaróváron


A beruházáson, eszközfejlesztésén túl jelentős humánerőforrás és informatikai fejlesztés is történik. Cél az egykapus sürgősségi belépési rendszer kiépítése (eddig több szinten, az intézmény több pontján történt az ellátás), párhuzamosságok leépítése (egy felelős orvos irányítja a beteget, míg jelenleg magas a száma a párhuzamos vizsgálatoknak, ellátásnak).


Átadták csütörtökön a Karolina Kórház felújított rehabilitációs osztályát is. A beruházáshoz 235 millió forint uniós támogatást kapott az intézmény. A Karolina Kórház rehabilitáció II. a főépületben található, az elmúlt évben teljesen megújult, megszépült, a beruházás végére a térség legjobban felszerelt, és legkorszerűbb ilyen osztálya lett.

A betegek már birtokba vehették az új LCD televíziókkal felszerelt kórtermeket, a korszerűbb, motorosan emelhető ágyakat. Az új orvosi eszközök telepítése a napokban történik meg. Az osztályon súlyosabb állapotban lévő betegek rehabilitációja zajlik, akik több szakmacsoport ellátására is rászorulnak. Akár már a műtétet követő 1-2 héten belül elindulhat a rehabilitáció, ami kiemelkedő, hiszen az országos átlag ebből a szempontból a 3 hónap.

Elmondható, hogy az osztályról közel 100 százalékban tudják rehabilitálni a betegeket, köszönhetően a szinte azonnal induló kezelésnek és a magas színvonalú és sokoldalú ellátásnak. Olyan eszközök érkeztek a projekt keretében, melyek eddig nem voltak. Az itt folyó munkához elengedhetetlen a több szakterületen is megszerzett tapasztalat, tudás és hozzáértés – főleg a baleseti sérültek magas színvonalú rehabilitációjához. Az amputációknál pedig nagyon fontos, hogy az osztály jó kapcsolatokkal rendelkezik az ortopédiai műszerellátókkal, minden testre helyezett segédeszköz (ortézis) elérhető.

A meglévő 8 kórterem 27 ággyal működik, és teljes egészében megújult, továbbá az egész osztály akadálymentessé vált. Az átalakítás során létrejött 4 darab kétágyas kórterem is, továbbá egy négyágyas, és három darab ötágyas.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkát és irodát is szeretnének

Tovább olvasom