Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Átadták a játszószereket

Rajka 2003–ban kétmilliós pályázati pénzből és közel kétmilliós önrészből játszótér építését tervezte.
A játékok most már megfelelnek a szabványnak.
A kivitelezőt – a benyújtott típustervek alapján – azonban a minisztérium határozta meg. Ám az átadás előtt kiderült: a játékok nem szabványosak. Így az átépítés, mintegy másfél évnyi huzavona és önkormányzati többletköltségek után adták át a hat játszószert.

Állami pályázati pénzből készült új játszótér építésére több mint másfél évvel ezelőtt a rajkai önkormányzat. A 2003-as pályázat kiírása és elbírálása azonban csúszott. A község közel négymillió forintból akarta megépíteni a kisgyermekek számára ezt a létesítményt: ehhez 3,1 milliót igényeltek a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól (GyISM), s 800 ezer forint önrészt vállaltak volna. Az elbírálás után kiderült, hogy az önkormányzat csak 2,1 milliót kaphat: a testület azonban a hiányzó összeg pótlása mellett döntött. Varga Kálmán polgármester szerint a játszótér körüli „megpróbáltatások" azonban csak ezek után kezdődtek.

A minisztérium döntött a kivitelezőkről

– A GyISM-nél típustervek alapján lehetett pályázni: eszerint a kivitelező cégek oda benyújtott és elfogadott projektjei közül választhattunk. Így összekerültünk a budapesti FitoSystem Kft.-vel, amellyel már az elején gondjaink voltak. Már azt is sokalltuk, hogy négymillió forintért összesen hat játékot építenek nekünk, de nem tehettünk semmit.

Ráadásul azt gondoltuk a játszótér esetében, hogy egy minisztérium által kiírt és jóváhagyott kivitelezői projekt megfelel a szabványoknak. Miután elkészültek a csúszdák és mászókák, az üzembe helyezés előtt, tavaly márciusban minősíttetnünk kellett: itt négy „szabványcég" közül választhattunk. Minden egyes eszközt bevizsgált a szabványügyi testület – összesen száznegyvenezer forintért, mely szintén az önkormányzat kasszáját terhelte.

Balesetveszélyesek

Az ellenőrzések során kiderült, hogy egyetlen játék sem felel meg a szabványnak. A csúszdaháznál például az él kerekítése kisebb volt, mint három milliméter, a kapaszkodónál beszorulhatott a gyermek feje, a mászóka sem volt megfelelő, s a hegesztés rozsdásodásától kellett tartani. Szóval az átadás a tervezetthez képest ismét csúszott: a kivitelező szétszerelte, majd átalakította a játékokat. A szabványügyi testület ismét megnézte, majd júliusban hagyta jóvá. Mivel a projekt utófinanszírozású volt, ezért a számlákat még abban a hónapban elküldtük a minisztériumba, melynek kiegyenlítését csak szeptemberben juttatták el hozzánk.

„ Az óvodában egy sem lehet szabványos"

– Már előre tartok attól, hogy jövőre az óvodában is minősíttetni kell a játékokat: egy ilyen vizsgálat 20–40 ezer forintba kerül, ráadásul biztos vagyok benne, hogy egyetlen játék sem felel meg a követelményeknek. Az újonnan építettek sem voltak jók, hát még a régiek. Ez pedig újabb többletköltségekkel járhat számunkra – mondta a polgármester.

A német nem jó

A budapesti kivitelező cég illetékesétől megtudtuk: a rajkai játékok Németországból érkeztek. A magyar szabvány – s a játszótéri szabályok – egy része nem érvényes Németországban. Így ezeket az eszközöket az itthoni normáknak megfelelően át kell alakítaniuk, ám ezt csak a szabványügyi testület vizsgálata után végzik el. A rajkai tehát nem egyedi eset a játszótereket kivitelező cégek esetében. A kft. képviselőjétől megtudtuk: a minisztériumba elküldött és elfogadott tervdokumentációjuk után hirdették meg a pályázatot az önkormányzatok számára. Egy kormányrendelet szerint ugyanis 2008-ra az összes hazai játszótérnek szabványosnak kell lennie.

Egy internetes honlap szerint a magyar köztéri játékgyártók termékei közül a FitoSystem játékcsalád felel meg egyedül az MSZ 17325/2-1990. és a német DIN 7926/3-1979. számú szabvány előírásainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útrendelet: se pénz, se paripa

Anyagi, technikai és szakmai feltételek is hiányoznak a helyi közutak  fenntartására és fejlesztésére.  – áll Stipkovits Pál országgyűlési képviselő Kóka János gazdasági miniszterhez eljuttatott levelében. Ugyanakkor a végre nem hajtott feladatellátásnak súlyos övetkezményei lehetnek. A megvalósításhoz a képviselő intézkedési tervet kellene készíteni. Tovább olvasom