Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Átadják az államnak a Lajta-zsilipet

Ingyen átadja az államnak – a vízügyi igazgatóság kezelésébe – a Lajta-zsilipet a mosonmagyaróvári önkormányzat.

A műtárgy műszaki állapota nagyon leromlott, a tulajdonjog átadásával lehetővé válik a felújítása pályázati forrásból.

A város határában lévő Lajta-zsilip átadásáról döntött legutóbbi ülésén a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. A műtárgy 1914-ben épült, azóta a Lajta vízrendszerének meghatározó eleme és térségi vízellátó szerepe is van. A zsilip 1986 óta önkormányzati tulajdonban és a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. kezelésében áll. Mára erősen leromlott a műszaki állapota, a vízgazdálkodási funkcióinak ellátásához teljes felújításra és átépítésre szorul.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és az önkormányzat között tavaly tárgyalások kezdődtek a zsilip magyar állam tulajdonába és a vízügyi igazgatóság vagyonkezelésébe történő térítésmentes átadásáról.

A műtárgy tulajdonjogának átadását követően nyílik lehetőség a zsilip, ˝A Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja megnevezésű˝ KEOP-projektben történő felújítására. A vízügyi igazgatóságnál jelenleg már tart a felújításhoz és átépítéshez szükséges kivitelezési tervdokumentáció készítése. A pályázat benyújtásáig igazolni kell azonban a létesítmény tulajdonjogát, ami a kiírás alapján csak a magyar államé lehet. Ezért vált most sürgetővé a tulajdonjog átadása. A megállapodás értelmében a zsilip működésével kapcsolatos költségek a továbbiakban az igazgatóságot terhelik.

Olvasóink írták

  • 2. Alex64 2010. június 04. 18:13
    „Bocsánat nem tulajdonába volt a Városüzemeltetőnek hanem kezelésében. Tulajdonos az önkormányzat volt. De ha már javítás miatt újra billentyűzetet ragadok még egy kérdés. Ha a zsilip állapota miatt nem fog megfelelően működni, és egy szélsőséges esetben úszni fognak a házak Lajta körül, akkor azokat is állami tulajdonba kell majd adni az ott lakóknak, hogy rendbe tudják tenni?”
  • 1. Alex64 2010. június 04. 18:07
    „Ara gondoltam vajon miért kellett megvárni azt, hogy a semmittevő Városüzemeltető tulajdonába ilyen szintre romoljon? Ha az átadás megoldás akkor ezt miért nem lehetett már korában megtenni? Ez is magyar (vagy talán helyi) sajátosság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeknap motorkerékpárral

A Szigetközi Sasok Motoros Baráti Kör idén is ellátogatott a gyermeknap alkalmából az Éltes-iskola… Tovább olvasom