Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ásványráró húszmilliós hitelétől szabadult

Húszmillió forintos likvid hitelétől szabadult meg Ásványráró az állami adósságátvállalással.
Amint arról a Kisalföldben többször is írtunk, az ötezer lélekszám alatti települések adósságát az év végéig teljességében átvállalta az állam. Kivételt jelentett ez alól az a tartozás, melyet magánszemélytől vett fel a település, így járt például Ásványráró.

Óriási segítséget jelentett az állami adósságátvállalás nekünk – állítja Tatainé Popp Rita polgármester.
Óriási segítséget jelentett az állami adósságátvállalás nekünk – állítja Tatainé Popp Rita polgármester.


– Nagyon megörültem annak, amikor először hallottam az állam azon szándékáról, hogy az ötezer lélekszám alatti települések tartozását rendezni kívánják. Erről az örömhírről az elsők között értesített Nagy István országgyűlési képviselő, aki személyesen is megkeresett a témában – kezdi beszélgetésünket Tatainé Popp Rita ásványrárói polgármester, aki képviselőtársaival együtt 2010-es megválasztásakor jelentős adósságot örökölt az előző faluvezetéstől. Így a többhavi és többévi kifizetetlen számla mellett több tízmilliós tartozást is egy magánszemély felé. Ezen utóbbi összeget – mely jelenleg mintegy harmincmillió forint – nem vállalta át az állam az év végén, csupán a mintegy húszmillió forintos likvid hitelt.

– Két éve állapodtunk meg arról, hogy a magánszemély felé az akkor még negyvenmillió forintos tartozásunkból évente minimum tíz százalékot, azaz négymillió forintot törlesztünk. Tavaly ebből négymilliót tudtunk teljesíteni, a napokban nyolcmillió forintot utaltunk, ezt likvid hitelből fedeztük. Még így is maradt 29 millió forintos tartozásunk a hétmilliós tőketartozással együtt. Ugyan egyelőre nem tudjuk, miből gazdálkodunk idén és sok adóbevételünk sincs, ám bízom benne, hogy a korábbi megállapodás szerint évente ki tudunk fizetni legalább négymillió forintot a magánszemély felé – szögezte le a faluvezető.

További múltbéli örökség is beárnyékolja munkájukat: az önkormányzati kft. mintegy 17 millióval tartozik az adóhatóságnak.

– Korábban a céget nem, illetve nullásan könyvelték. Hivatalba lépésemkor nulla forinttal vettem át a vállalkozást, másfél év után derült ki könyveléskor a jelentős adótartozás. Több rendőrségi vizsgálat sem hozott számunkra megoldást: az adósság megmaradt, felelőst viszont nem találtak – hangsúlyozta Tatainé, aki szerint az önkormányzati cég várható sorsa a felszámolás lehet.

Megjegyezte még: míg a környékbeli települések fejlesztésre vettek fel hitelt és most attól szabadulnak, addig Ásványrárónak egy régi „örökségét" kell továbbra is törlesztenie, miközben fejlesztésre alig jut. Így tavaly például tízmillió forintból három utcát javítottak mart aszfalttal. Jó hír az is, hogy számláikat naprakészen ki tudták fizetni – ami korábban ugyancsak gondot jelentett.

Olvasóink írták

 • 5. abszurdisztán 2013. január 04. 06:22
  „:D :D :D”
 • 4. Pofátlan 2013. január 03. 08:58
  „A volt ásványrárói polgármester haverja, Orbán úr adott kölcsönt a falunak a 2000-es években, a volt polgármester intézte. Orbán úr állitólag nem rokona a miniszterelnökünknek.”
 • 3. tacepao 2013. január 03. 07:14
  „Hogyan tartozhat egy önkormányzat magánszemélynek. Megvizsgálta ezt valaki? Kinek, és milyen érdeke fűződhetett ahhoz, hogy az önkormányzat magánszemélytől vegyen fel hitelt?”
 • 2. abszurdisztán 2013. január 03. 05:33
  „És vajon ki fizeti ki ezeket az adósságokat ? Természetesen mi, az adót fizető állampolgárok. Az az önkormányzat járt jól, amelyik felelőtlenül gazdálkodott. Hiszen az állam - azaz mi magunk - majd mindent kifizetünk.Aki takarékoskodott, nem fejlesztett, mert nem volt miből, most aztán nézhet és mérgelődhet. Már mrgint egy ostoba és átgondolatlan intézkedés.”
 • 1. Pofátlan 2013. január 02. 15:10
  „Ásványrárót az adósrabszolgaságban tartja drága kormányunk, pedig a 2000-es évek népszavazásaikor az óvári járásban mindig itt érte el a legtöbb százalékot a Fidesz. Furcsa ez, mivel például Darnózseli, ahol kétszer is vendégül látták és ünnepelték Gyurcsány feleségét, kormányunk segitségével megszabadult adósságától. Furcsa hogy több mint 1900 lakost büntetnek pár felelőtlen községi vezető ténykedése miatt. A falu önerejéből ezt az adósságot nagyon nehezen tudja majd visszafizetni, miközben az utak állapota a szomszéd települések képest is balkániak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Levélen

Kiszállásos véradást tartanak a kis iskola épületében csütörtökön 15-től 18 óráig. Tovább olvasom