Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Ásványi ágvéglezárás csak ideiglenesen

Ásványráró - Ásványráró ragaszkodna kikötői jogához, s így lezárás esetén egy hajózsiliphez.
Ásványráró ragaszkodna kikötői jogához, s így lezárás esetén egy hajózsiliphez: emiatt a napokban testületi ülésen tárgyaltak az ügyről, melyen Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője is részt vett. Az igazgató a Kisalföldnek elmondta: ezen végigbeszélték a lehetőségeket.

– Levélben pontosítottam az ott elhangzottakat, melyet elküldtem az önkormányzatnak – kezdte. – Mindkét fél érdeke a megegyezés: a testületi ülésen mindenki tiszta képet kaphatott a helyzetről, s most várjuk a döntést. Nem vitatom Ásványráró álláspontját. Tudom, ragaszkodik egy kikötőhöz, s ezért szeretne hajózsilipet. Hosszabb távon megvalósíthatóak elképzeléseik, most azonban nem. 

– Az ideiglenes állapot megsüntetése a magyar–szlovák tárgyalások függvénye. A vízlépcsőügy rendezését a magyar fél a víz-keretirányelvtől várja: ez kimondja, hogy 2015-ig jó ökológiai állapotba kell hozni vizeinket. Ha sikerül a projektet kivitelezni, akkor a rehabilitációs munkák utolsó része lenne az ágvéglezárás: ez csak 2–3 év múlva valósulhatna meg. Így optimális esetben az ideiglenes állapot is csak néhány évig tartana – mondta Janák Emil.

Az ágvéglezárás csak ideiglenes lehetne, hosszabb távon nyitott lehetne a torok.

Böősy Imre, Ásványráró polgármestere tegnap délben kapta meg a vízügyi igazgató által felvázolt lehetőségeket. Janák Emil levelében négy pontban javasolja elképzeléseit. „A jelenleg ismert magyar álláspont mindegyike – a meanderező megoldás is, melyet a magyar fél hivatalosan a szlovák félnek átadott – az ásványi ágvéget nyitott ágvégnek tervezi, amelyen így a kishajóforgalom akadálytalanul lehetséges. Amennyiben a szlovákokkal való tárgyalás közben ez az álláspont kell hogy változzon, akkor az igazgatóság mint vagyonkezelő olyan műszaki megoldást fog támogatni, amely az ágvégnél a kishajókkal való átjárhatóságot biztosítja. Ezt Ásványráró, mint a majdani vízjogi létesítési eljárásnak az ügyfele a szakhatósági véleményezés kapcsán ellenőrizni, illetve megkövetelni is tudja. A Környezet és Energia Operatív Programhoz (KEOP) a vízügy által beadandó – a hullámtér és a mentett oldali rehabilitációt megcélzó – pályázat keretében az ásványrárói hullámtéri ágrendszer rehabilitációja az önkormányzati igény figyelembevételével fog megtörténni úgy, hogy jelenlegi megoldásként csak egy kishajó-átemelési lehetőség van a tervben. Ásványráró vállalja, hogy a fentiek figyelembevételével saját illetékességi körében hozzájárul a pályázat sikeres beadásához" – áll a levélben.

Más kérdés, hogy úgy tűnik, nem lesz kiemelt projekt a szigetközi rehabilitáció, s csak önrészt kívánó pályázatokon lehetne pénzt szerezni a fejlesztésekre: minderről a július végi kormányülésen döntenek. A levél végén így fogalmaz: „Kérem a polgármestert és a képviselő-testületet, hogy a jelenleg folyó engedélyezési eljárások keretében foglaljanak olyan álláspontot, mely lehetővé teszi, hogy a KEOP-ban a Miniszterelnöki Hivatal által finanszírozott, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság által készített és már elvi vízjogi engedélyt is kapott – napjainkra jogerősen meghosszabbított – műszaki megoldás képezhesse a beadandó projekt alapját."

„Ez tárgyalási alapnak jó, nem akarunk mindenáron gátjai lenni az esetleges fejlesztésnek: reméljük, megtaláljuk a megoldást" – tette hozzá Böősy Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízelítő a nyugdíjas-klubok életéből

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári nyugdíjasklubok gazdag tevékenységéről időről időre már beszámoltunk lapunk hasábjain. Vasárnap a Mosoni-Duna partján a mosonmagyaróvári önkormányzat támogatásával közös programot szerveztek a kluboknak. Tovább olvasom