Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ásvány és Ráró egyesülésére emlékeztek

Ásványráró - Kétnapos falunapon emlékeztek az ásványráróiak Ásvány és Ráró egyesítésére: szombaton a hetvenedik, vasárnap a hetvenegyedik évfordulót „ülték”. Nemzetközi néptáncgála színesítette a programot.

Az ünnepi rendezvényen szombat délután a két községrész egyesülésére emlékeztek. Böősy Imre polgármester elmondta: a születésnap az elődökről szól, 1936 január elsején kapcsolódott össze hivatalosan is Ásvány és Ráró. „Mindnyájan tudjuk, hogy mindez hetvenegy éve történt: szombaton a hetvenedik évfordulóra, vasárnap a hetvenegyedikre emlékezünk" – mondta. A polgármester szerint a két falurész lakossága egy időben „bizonyos értelemben elkülönült". „Ez a különbség mára már nem érezhető. Igaz, a közelmúltban felvetődött, hogy ismét szét kellene válni, hogy az oktatási intézményeink nagyobb állami támogatáshoz jussanak, hisz eddig még nem tudtunk társulni" – tette hozzá. Böősy Imre megemlítette: a településen kibővítette tevékenységét a polgárőrség is, s így az önkéntes tűzoltó-egyesület is újjászerveződött.

Az önkormányzat az emlékplakettek mellett két „Ásványráróért" címet is adományozott: Békefi Nándornak és Peredi Károlynak.

Ezt követte a holland, bolgár és helyi együttes fellépésével „fémjelzett" néptáncgála. Vasárnap délelőtt a második világháború ásványrárói áldozatai emlékművének, az ásványi temetőben nyugvó hősi halottaknak, valamint az önkéntes tűzoltók sírjának megkoszorúzására került sor. Az ünnepi szentmisét követően Soós Gábor orgonahangversenyét hallgathatták meg az érdeklődők a rárói templomban, majd kiemelkedő társadalmi munkáért emlékplaketteket adtak át a falunapon. 

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ShivaMoon: Mexikó helyett Dunaremetét választották

Dunaremete - Jan Engel, a rendezvény főszervezője Dunaremetén intézi a ShivaMoon fesztivál előkészületeivel kapcsolatos ügyeket. A Kisalföldnek elmondta: a festői környezet, a természeti adottságok miatt választották a szigetközi települést a korábban tervezett mexikói helyszín helyett. Úgy véli, a rendezvényre érkezők létszáma elsősorban az időjárástól függ. Kedvező feltételek esetén ezerötszáz külföldi, s majd kétszer ennyi hazai fesztiválozót várnak. Tovább olvasom