Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Árvízvédelem nemzetközi összefogással

Az árvizek elhárítása, a katasztrófák elkerülése érdekében dolgoznak ki módszereket négy szomszédos ország, közöttük hazánk vízügyi szakemberei. Az érintettek az eddig elért eredményeket, s az elkészült elöntési térképeket ismertették a közelmúltban Mosonmagyaróváron.
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) 2010. április óta vesz részt a 3,1 millió euró összköltségvetéssel megvalósuló „CEFRAME" – Közép-európai Árvízi Kockázat Elemzés és Menedzsment Projektben.

A program jelentős állomásaként a közelmúltban Mosonmagyaróváron tartott nemzeti koordináción vitatták meg az érintett szakmai szervezetek az eddig elért eredményeket, ahol többek között az elkészült elöntési térképeket is bemutatták.

A program célja, hogy a négy különböző tagországból – Csehország, Szlovákia, Ausztria és hazánk – delegált kilenc projektpartner elkészítse ezt a nemzetközileg érintett vízgyűjtő területekre. Magyarországon az osztrák féllel közösen vizsgált terület a Lajta és öblözetei, beleértve a Rétárok csatornát is.

A kijelölt területekre veszély- és kockázati térképek, valamint kockázatkezelési tervjavaslatok készülnek a projekt keretében.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szak-
értőinek segítségével már elkészültek a számítógépes modellezési vizsgálatokkal meghatározott elöntési térképek. Ezen tervek ismeretében a következő lépés egy nemzeti árvízvédelmi veszélyhelyzet-kezelésre vonatkozó álláspont kialakítása a Lajta folyóra és öblözeteire.

A térképeken megjelenített várható elöntések különböző valószínűségi árvízi eseményekhez tartoznak, melyekből következő lépésként gazdasági, szociális, kulturális és egyéb adatok beépítésével meghatározható a veszélyeztetett társadalmi és vagyoni értékek mértéke.

A konzultációk a továbbiakban is folyamatosak lesznek. Az egyeztetés után az Éduvízig egy nemzeti stratégiai koncepciót dolgoz ki. Az így elkészült nemzeti árvíziveszély- és kockázatitérkép-készítési, valamint értékelési folyamatot hasonlítják majd össze, azok különbségeit és a harmonizációs lehetőségeit tárják fel a projekt további lépéseiben nemzetközi szinten a tagországok.

Az eredményként megszülető veszélytérképek és kockázati térképek a hosszú távú térségi tájhasználati fejlesztésekhez adnak jelentős adatokat, míg a kockázatkezelési tervek a kormány és a határvízi bizottságok döntéshozói számára mutatnak be alternatívákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Át a piroson - a mosonmagyaróvári mentők egy napja

Ha hívjuk őket, jönnek - tűzön, vízen, havon és piroson át. Életeket mentenek, saját egészségüket és életüket kockáztatva. Tovább olvasom