Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Árvay István – most ügyvezető, októbertől polgármesterjelölt

A sportcsarnok felépítése nem az előzetes ütemterv szerint zajlik – jelentette ki Árvay István, aki keddtől ügyvezetője Mosonmagyaróvárnak. Októberben viszont a Fidesz polgármesterjelöltje lesz.

– A közvélemény számára váratlan volt a bejelentés, hogy Nagy Istvánt államtitkárrá nevezték ki és így lemond a polgármesteri tisztségről. Önt is ilyen váratlanul érte a felkérés, hogy vegye át Mosonmagyaróvár irányítását?

– Nem. Hosszabb ideje húzódó folyamat végeredménye ez a döntés. Amikor Nagy Istvánt országgyűlési képviselővé választották, már tudott volt, hogy az összeférhetetlenség miatt nem indulhat ősszel polgármesterjelöltként. Azóta többször beszéltünk egymás között esetleges jelölésemről.

A Fidesz helyi szervezete a közelmúltban határozott is erről, én pedig örömmel vállaltam a megtisztelő feladatot, hogy ősszel polgármester- jelöltként megméretem magam. Az valóban váratlanul ért, hogy néhány hónappal korábban vegyem át a város irányítását, de szívesen vállaltam ezt a feladatot.

– Mi lesz az eddigi munkájával, hiszen jól működő ügyvédi irodáját vezeti?

– Két okból is összeférhetetlen az egyéni ügyvédi tevékenységem a főállású városvezetéssel. Éppen ezért már elindítottam az ennek feloldásához szükséges eljárást. Erre harminc napot enged a törvény. Az egyéni ügyvédi praxisomat szüneteltem.

– Mire jut még idő az önkormányzati választásokig? Elindulhat például addig a városi sportcsarnok kivitelezése?

– A legfontosabb feladat a sportcsarnok-beruházás elindítása. Az már látszik, hogy sajnos nem az előzetes ütemterv szerint zajlik mindez. Első körben 730 millió forint társasági adó (tao) összegyűjtésére kaptunk lehetőséget. A felmerült többletköltségek miatt a további négyszázmilliós igényünk elbírálás alatt áll.

Levélben kértem a város hatvan legnagyobb vállalkozása támogatását a pénz előteremtése érdekében. Sajnos az eddigi visszajelzések többsége kedvezőtlen számunkra.

Árvay István: az állami támogatást csak akkor kapja meg a város, ha a jövő év júniusára elkészül a sportcsarnok.
Árvay István: az állami támogatást csak akkor kapja meg a város, ha a jövő év júniusára elkészül a sportcsarnok.


Ennek oka, hogy a nagy cégek könyvelése a nemzetközi szabványok alapján történik. Eszerint pedig amennyiben a taót nem az államnak fizetik, hanem átengedik az önkormányzatnak, úgy az az eredményességüket rontó tényezőnek számít. E

miatt utasították vissza többen a megkeresést. Ennek orvoslása érdekében már kezdeményeztük a hatályos törvény módosítását. Emellett a helyi kisebb cégeket is kérjük, hogy társasági adójukat e célra ajánlják fel. Elemi érdekünk ez, hiszen a pályázat alapján az állami támogatást csak akkor kapja meg a város, ha a jövő év júniusára elkészül a beruházás.

A tíz hónapos kivitelezéssel számolva már így is meglehetősen szűkös a határidő. Azért is fontos lenne, hogy helyben gyűjtsük össze a pénzt, mert a helyi cégek csak így tudnak helyzetbe kerülni a kivitelezésénél. Noha a kivitelezői közbeszerzési eljárás is rövid határidejű, addig nem tudjuk ezt kiírni, amíg nem látjuk az építkezés fedezetét.

– Mi lesz az ígért útépítésekkel?

– Szeptemberig ezek mindegyike megkezdődik. Az útalappályázat keretében a Boldogasszony, Pázsit, Viola, Hóvirág, Gyümölcsös utcákat, illetve a Gyöngyös utca egy szakaszát építjük meg.

Nagyobb felületű burkolatfelújítások pedig a Gárdonyi, Csaba, Kishíd, Család sor, Árpád, Határsor, Féltoronyi, Terv és a Wittman utcákban lesznek. Engedélyezés alatt áll a Új és Patkó utcák útépítése és megvalósul a Kálnoki utcai kerékpárút és járda építése is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnöksége után zónaelnök lett

A régió hét Lions klubjának zónaelnökévé választották a mosonmagyaróvári elnökségről leköszönő Kocsis Juliannát. Tovább olvasom