Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Art Flexum: Megvonta a város a támogatást a művészteleptől

A közel kétszáz darabos gyűjtemény nagy részét is el kellett vinni az év elején a múzeumból.

Hat művész alkot együtt hétfő óta az idei Art Flexum Nemzetközi Művésztelepen a rajkai Aranykárász kempingben. A másfél évtizede működő alkotótábort már nem támogatja Mosonmagyar-
óvár önkormányzata, sőt, gyűjteményüket sem őrzi tovább.

Tizenötödik alkalommal rendezte az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepet a Prima díjjal kitüntetett Art Flexum Művészeti Társaság. Ezúttal hatan, Gajdán Zsuzsa, Gábor Béres Éva, Karczagi Endre, Kelemen Benő Benjámin, Sebestyén Ákos, Szamaránszky Emőke alakította ki ideiglenes műtermét – együtt – hétfőn a rajkai Aranykárász kempingben. A helyszín nem véletlen, egyrészt a művésztelep idei témája a víz, a szigetközi táj és horgászat, másrészt pedig a művészek „elköltöztek" Mosonmagyaróvárról, miután a város már nem támogatja a rangos eseményt.

– A művésztelepet csaknem másfél évtizede, minden esztendőben Mosonmagyaróváron rendeztük. Az önkormányzat mindegyik évben félmillió forinttal támogatta a rendezvényt, a művésztelep a város kiemelt programjai között szerepelt – mondja Kelemen Benő Benjamin. – Tavaly óta azonban nem kapunk támogatást a várostól, a többszöri szóbeli ígéret ellenére. A művésztelep korábbi támogatói közül mindenki most is az esemény mögé állt, csupán a város önkormányzata hiányzik közülük. Viszont nem szerettük volna, ha emiatt véget ér a művésztelep, így szerényebb keretek között, kisebb létszámmal ugyan, de idén is megrendeztük.

Az idei Art Flexum művésztelep résztvevőinek alkotásait a szigetközi táj ihlette.
Az idei Art Flexum művésztelep résztvevőinek alkotásait a szigetközi táj ihlette.


– Azért is hívtuk életre annak idején ezt az eseményt, hogy létrejöjjön egy gyűjtemény kortárs művészek alkotásaiból a városban, amit aztán be lehet mutatni. Ez az elmúlt másfél évtizedben sikerült is, hiszen mára több mint kétszáz darabos ez a gyűjtemény. Az alkotásokat szinte folyamatosan mutatjuk be kiállításokon országszerte és külföldön egyaránt. Ezzel is öregbítve a város hírnevét. Ez az anyag azonban sajnos már nem kell a városnak, nem is akarják tovább őrizni. Az év elején el kellett vinnünk a múzeumból a jelentős részét, mondván: idegen anyagot nem kívánnak ott tárolni. A képeket jelenleg a dunaszerdahelyi Kortárs Galériában helyeztük letétbe, ahol egy kiállítás is nyílik ezek válogatásából – tette hozzá Kelemen Benő Benjamin.

Az idei művésztelep alkotásaiból július 7-én, vasárnap délelőtt 11 órakor nyílik kiállítás az Aranykárász kempingben. Köszöntőt mond és a díjat átadja Szentkuti Károly, a társaság elnöke, majd Kövesdi Mónika művészettörténész méltatja az alkotásokat.

Olvasóink írták

 • 5. jobbám 2013. július 09. 20:30
  „embertelen! most egyetértek veled!!! no meg vizslával is! Művészkednek...sok évig kapták, most lehet más és esetleg "jobb" célra fordították (mondjuk gyerekeknek adták...)

  Ennyi!

  Nem mindig az önkormányzattól kell várni a csodát meg a segélyt!!!!

  jobbám”
 • 4. Wakeup_Mankind 2013. július 07. 14:20
  „adnak, csak másnak, 10× annyit”
 • 3. embertelen 2013. július 06. 09:51
  „Ha nincs pénz, akkor nincs pénz, ha lenne, valószínű, hogy adnának!”
 • 2. mikoyan 2013. július 05. 15:58
  „vizsla! ez azért nem így műxik!!!!!!”
 • 1. vizsla 2013. július 05. 13:39
  „mindenki az önkormányzattól vár támogatást. keressenek maguknak mecénásokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak két és fél méter maradt a sétányra

„A lakók töröltetni akarták a sétányt” című írásunk nyomán Hushegyi Róbert önkormányzati… Tovább olvasom