Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Aranymosás már csak hobbiszinten

Ezúttal Kimle adott helyet a már hagyományosnak mondható Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak.
Ezúttal Kimle adott helyet a már hagyományosnak mondható Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak a hétvégén a helyi önkormányzat, a Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége és a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület szervezésében. Hét évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre a fesztivált, hogy olyan egyedi „attrakciót" mutassanak be, amivel a térségbe vonzhatják a turistákat. A rendezvényt évente más helyszínen szervezik, lehetőséget biztosítva így több szigetközi településnek is a bemutatkozásra.

A hétvégi rendezvényen az érdeklődők előtt ezúttal is teljes folyamatában feltárták ezt a kihalófélben lévő mesterséget a Mosoni-Duna partján, akik elleshették Ambrus Gábor tizennyolc éves tapasztalatra alapozott aranymosó-tudományát. A „kincsvadászok" több mosópadon kutathattak volna a homok és a kavics között az aranyszemcsék után, ám a meglehetősen hideg időjárás és a még hidegebb víz a többséget arra késztette, hogy csak a partról figyelje a „mester" munkáját.

A Leányfaluról érkezett Ambrus Gábor a Kisalföldnek elmondta: ma már csupán alig egytucatnyian művelik e mesterséget az országban, ám ők is csak hobbiszinten. Egynapi munkával és sok szerencsével mindössze félgrammnyi aranyat tud „kihalászni" a fövenyből. Ez idő alatt azonban a talált arany értékének dupláját elfogyasztja az a motoros szivattyú, ami a vizet pumpálja a mosópadra. Míg az arany grammjának forgalmi értéke ötezer forint, addig ezzel a módszerrel tízezerért tudnak ekkora mennyiséget „előállítani".

Ennek ellenére az aranymosáshoz a Magyar Nemzeti Bank és a területi önkormányzat engedélye szükséges, ám mint mondja: a hazai aranymosók nem igazán ingatják meg a tőzsdei árfolyamindexet tevékenységükkel.

A Mosoni-Duna felső-szigetközi szakaszán ma már nem találni aranyat, ezért – hogy a nézőközönség lásson is valamennyit ebből a nemesfémből – Ácsról hoztak néhány zsáknyi homokot. Ambrus Gábor szerint ma már a Dunának csupán ezen a szakaszán érdemes próbálkozni ezzel a mesterséggel, ám itt is csak hobbiszinten, megélni és meggazdagodni nem lehet belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karolina Kórház: az egyensúly felé

Az átvilágítást követően elfogadták az intézkedési tervet a mosonmagyaróvári kórházban. Az igazgató szerint az intézkedések meghozatalánál figyelembe kellett venni, hogy a nullszaldós működés feltételeinek megteremtése ellátást veszélyeztető beavatkozásokat is szükségessé tenne. Ez azonban nem célszerű, mivel később a visszaépítés legyőzhetetlen akadályokba ütközne. Tovább olvasom