Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Aranymosás – kis csalással

A kitartóbbaknak sikerült néhány aranyszemcsét összegyűjteniük a hétvégén Halászin, az idei Szigetközi Aranymosó Fesztiválon. A kincsvadászok sikerében egy kis „csalás” is segített, hiszen a szervezők máshonnan hoztak olyan homokot, amiben biztosan volt egy kis arany.
Az aranymosáshoz a szovjet katonai egyenruha anyaga a legjobb
Az idén hatodik alkalommal megrendezett Szigetközi Aranymosó Fesztiválnak ezúttal Halászi adott otthont a hétvégén. A Mosoni-Duna partján felállított mosópadokon kutathattak a homok és a kavics között az „aranylázban égő" érdeklődők.

Szombath Tibor, a rendezvény szervezője a Kisalföldnek elmondta: a Szigetközi Falusi Turizmusért Egyesület azzal a céllal hívta életre a fesztivált, hogy olyan egyedi „attrakciót" mutasson be, amivel a térségbe vonzhatja a turistákat. A rendezvényt évente más helyszínen szervezik, így lehetőséget biztosítva több szigetközi településnek is a bemutatkozásra.

A szervezők ezúttal mindent megtettek azért, hogy a kitartóbb kincsvadászoknak sikerélményük is legyen, hiszen olyan fövenyt hoztak az Öreg-Duna medréből Halászira, amiben biztosan talált mindenki egy kis aranyat. Az érdeklődők elleshették Nagy István több mint húszéves tapasztalatra alapozott aranymosó-tudományát, aki mint mondja, korábban a Szigetközben is lehetett jócskán találni ebből a nemesfémből, ám a Duna elterelése óta rendkívül eliszaposodott a meder.

Míg korábban Pozsonytól Budapestig bárhol lehetett aranyra bukkanni a Dunában, addig ma már csak Bőstől Leányfaluig dolgoznak a „kincsvadászok". Ám itt is csak hobbiszinten, hiszen mint Nagy István mondja: egynapi munkával alig félgrammnyi aranyat talál. Sőt, amíg az üzletekben az arany grammja ötezer forint körül mozog, addig neki közel tízezer forintjába kerül, mire „kihalászik" ekkora mennyiséget.

A rendezvény az aranymosás mellett változatos programokat felvonultatva egész nap várta a vendégeket. A délután legjelentősebb eseménye a Szigetközi Fateknős Evezőverseny volt. Lelkes közönség szurkolt a kőhídi lapostól induló merész vállalkozóknak, akik a csaknem három kilométeres távot a teknőben ülve tették meg a szabad strandig. Szintén nagy sikert aratott a kincsvadászat is, ahol a túlparton elrejtett ládákat kellett megtalálniuk a versenyzőknek. Az odajutáshoz bármilyen vízi eszközt igénybe vehettek a résztvevők. Ezenkívül aranypulyka és aranyhordó evő-ivó, valamint aranygaluska-sütő verseny is várta az érdeklődőket.

A tapasztalt kincsvadász a Kisalföldnek azt is elárulta, hogy az aranymosáshoz legszívesebben a szovjet katonai egyenruha anyagát használja. Sokféle anyagot kipróbált már, ám ez a durva szövésű posztó bizonyult a legjobbnak. Korábban könnyedén beszerezhette a szükséges mennyiséget, ám manapság már nehéz fellelni ilyen anyagot és azt is nagyon drágán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerős döntés a termálperben

A Fővárosi Ítélőtábla öt és fél éve húzódó perre tett pontot a napokban. Elutasították a… Tovább olvasom