Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Aranyló bogyók Huba és Előd földjén

Egy örökölt nagyszülői föld, a gazdasági válság és egy tervezett építkezés eredménye, hogy a kétgyermekes Rajtmár család hat hektáron homoktövist termeszt ma Dunaszigeten. A valamikor a Szigetközben őshonos gyógynövényt natúr lé, mézzel ízesített, valamint lekvár, maghéjőrlemény-formában kóstolhatjuk meg.

Egy örökölt nagyszülői föld, mely ott állt szabadon, a 2008–2009-es gazdasági válság, amit akkor egy nagyon erős, stabil cégnél is meg lehetett érezni és egy tervezett építkezés előtt álltak. Ekkor döntött úgy a fiatal házaspár, hogy az építkezésre félretett pénzt inkább olyan dologba fektetik, ami hasznot hoz, illetve nyújt egy másfajta anyagi biztonságot is. Így telepített a család három év utánjárás után 3 hektárra homoktövist 2012-ben, majd ezen fellelkesülve ugyanekkora területen egy újabb ültetvényt hoztak létre 2013-ban.

Az egyik Huba földje, a másik Előd földje, a gyermekeik nevét viselve. A két kisfiú egyébként kiveszi a részét a munkából: kapálnak, gyomlálnak – még ha játékosan is, simogatják a kis csemetéket. Közben megtanulják a föld és a munka szeretetét.

– A homoktövis hazai üzemi termesztése nem terjedt el, szakirodalom pedig szinte egyáltalán nincs róla magyar nyelven. Az angol, német, orosz honlapok segítenek, de mind a helyi klimatikus viszonyokra vonatkoznak. Tehát egyértelmű recept nem nagyon van. De sikerült találnom egy olyan kapcsolatot, ami nekem is nagyon sokat segített, illetve segít a mai napig – magyarázza Rajtmár Tibor, akinek falun nevelkedett villamosmérnökként a növénytermesztést nagyon az alapoktól kellett tanulnia. A helyi gazdáktól, illetve a megfelelő felsőoktatási intézményektől is sok segítséget, tanácsot kapott.

– A homoktövist egyre többen ismerik és keresik. Van, aki már nem megelőzésként, hanem valamilyen betegség miatt fogyasztja kiegészítőként. Akad, aki gyermekei részére keres természetes vitaminforrást, míg az idősebb korosztály szintén szeretné megőrizni egészségét – sorolja a fiatalember.

Rajtmárék Sziget aranya néven dolgozzák fel és forgalmazzák a homoktövist, melyet natúr lé és mézzel ízesített formában kóstolhatunk meg, de a mosonmagyaróvári sétálóutca keretében csütörtökönként a Szigetköz Szatyorban vásárolhatunk náluk lekvárt és maghéjőrleményt is. Céljuk egy „igazi" feldolgozó kisüzem, illetve más növények termesztésébe is belevágnának. A további értékesítésre is keresik az alternatívákat.

A villamosmérnök édesapa és pedagógus édesanya úgy tekint erre a „vállalkozásra", melynek hasznát majd a gyermekeik fogják igazán „élvezni".

– Nekünk az élet azt adta, hogy elindítsuk, hogy a saját álmainkat megvalósítsuk, gyermekeink pedig továbbálmodják – fogalmazott Rajtmár Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghibásodott kamion állt az M1-esen, Mosonmagyaróvárnál

Leállt egy kamion az M1-es autópálya Bécs felé vezető oldalán, a 159-es kilométerszelvényben. Tovább olvasom