Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Aranyérmet nyert az Ungária

Aranyéremmel jutalmazták az Ungária Zongorané- gyest a Japánban rendezett zongorista paralimpia zsűrije.

A zongoranégyes
Aranyéremmel és művészeti különdíjjal jutalmazta az Ungária Zongoranégyes előadását a közelmúltban Japánban rendezett zongorista paralimpia zsűrije. A vak művészekből álló négyes egyedülálló a világon. Első alkalommal rendezték meg a napokban Yokohamában az első zongorista paralimpiát. A neves nemzetközi megmérettetésre tizenöt ország mintegy ötven muszikusa érkezett a japán nagyvárosba. Az első zongorista paralimián hazánkat az Ungária Zongoranégyes képviselte. Lakatos Tamás, az együttes mosonmagyaróvári tagja szerint jelentős állomás volt ez a megmérettetés az Ungária életében.

Négyesben egyedüállóak

– A helyi Mosonyi Mihály Zeneiskola igazgatójának, Hernádi Sándornak hívta fel a figyelmét egy osztrák zenésztársa - Johannes Disfelberger arra, hogy január elején Japánban rendezik meg az első zongorista paralimpiát - meséli az előzményeket Lakatos Tamás. - Először azt javasolták, hogy egyedül induljak a versenyen. Szólót játszó világtalan zongoristák több százan vannak a világon, ám zongoranégyes tudomásunk szerint egyedülálló. Ezért úgy döntöttünk, hogy együtt indulunk el. Az utazást hosszas előkészítés előzte meg, s kérdéses volt, hogy a négy zenész és két kísérő ki tud-e utazni, hiszen fejentként ezer euróba került a repülőjegy. A verseny rendezői nagyvonalúan ötünk kiutaztatását vállalták, az egyik kísérő költségeit pedi támogatóktól sikerült összegyűjtenünk.

Grimasz és hattyúdal

– A verseny előtt két nappal érkeztünk meg Yokohamába, így maradt elég idő az akklimatizálódásra és némi gyakorlásra. A versenyzők két kategóriában idulhattak. A pénzdíjas kategóriában egy a szervezők által megadott japán népdalt kellett feldolgozni és előadni. Ezt nem tudtuk vállani, hiszen rendkívül kevés volt az idő a felkészülésre és a begyakorlásra. A bemutató kategóriát vállasztottuk, ahol legfeljebb tíz percben adhatták elő a versenyzők az általuk választott műveket. Két olyan darabot adtunk elő, amit kifejezetten az Ungária Zongoranégyes részére írt a szerző. Az egyik Székely Balázs „A madárijesztő hattyúdala„ című kompozíciója volt, a másik pedig Horváth Balázs „ Salvador Dali grimasza, miközben a Három virágfejű nő a tengerparton rábukkan egy hangversenyzongora bőrére„ című képét festi.

E két kompozíciót „kereteztük be„ két hagyományos hangzású zeneművel. Az előadásunk vélhetően nem csak a lelkes közönségnek tetszett, hiszen a zsűri aranyéremmel és művészeti különdíjjal jutalmazta a produkciót. – Rendkívüli volt a japánok vendégszeretete, mindent megtettek a versenyzők kényelméért. A rendezvény helyszínéül szolgáló központban mindent tökéltetesen akadálymentesítettek. Még egy magyar tolmácsot is biztosítottak a számunkra, sokat segítve ezzel az eligazodában és a felkészülésben.

Ungária zongoranégyes

A négy vak zongorista - Farkas Mátyás, Lakatos Tamás, Németh Tamás és Magyar Csaba - 1991-ben alapította az Ungária Zongoranégyest. A névadással Ungár Imra zongoraművész előtt kívántak íly módon tisztelegni. Az együttes ugyan korábban még nem vett részt versenyeken, ám számos nagysikerű koncert fűződik a nevükhöz. Több mint harminc magyarországi helyszín mellett koncerteztek már Csehországban, Aradon és Berlinben is.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Favágással kezdődik a rehabilitáció

A Partos utcai partszakasz rendbetételével a napokban megkezdődik a Mosoni-Duna mosonmagyaróvári belterületi szakaszának rehabilitációja. A város pályázati pénzből elkészítette a folyó teljes belterületi partszakaszának rehabilitációs tanulmánytervét. A tervezet szerint legsürgetőbb feladat a Partos utcai partvédezeten a víz eróziója okozta alámosások kijavítása. Tovább olvasom