Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Áradás után újra víz folyik a Malom-ági Lajtában

Mára 170–180 centiméterre apad a Lajta vízszintje, melyen 202 centiméteren tetőzött az árhullám. Az áradás miatt vasárnaptól keddig a Malom-ágba nem engedtek vizet.
Fokozott figyelőszolgálatot működtetett I. fokú készültségi szinten a vízügyi igazgatóság a Lajtánál tegnap az esti órákig.
A folyó felső szakaszának vízjárása további apadást mutat, ebben jelentős változásra a következő napokban nem számítanak a szakemberek.

Deutsch Haslaunál hétfőn a déli órákban tetőzött az árhullám, a délutáni óráktól itt is apadni kezdett a folyó. Mosonmagyaróvárnál tegnap a hajnali órákban, 202 cm-es vízszinttel tetőzött a Lajta árhulláma. Reggelre megindult az apadás, 199 centiméteres vízállást mértek.

Kedd déli látogatásunkkor 190 centimétert mértek, míg mára 170–180 centiméterre csökkenhet a víz szintje.

A vízügyi igazgatóság szakemberei fokozott figyelőszolgálatban a Lajtánál.
A vízügyi igazgatóság szakemberei fokozott figyelőszolgálatban a Lajtánál.

Kertész József helyi védelemvezető tájékoztatása szerint vasárnap a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. kérésére – az árhullám levonulása miatt – a károk elkerülése végett nem engedtek vizet a Malom-ági Lajtába. Mivel annak alsó szakaszán, a malom és torkolata környékén, korábban a kívánatosabbnál magasabb vízszintet mértek, a Lajta-főmeder ugyanis visszaduzzasztotta azt.

Tegnap délután 1 órakor azonban már lehetővé vált, hogy a Malom-ági Lajta újból vízpótlást kapjon a felső betáplálózsilipen keresztül. A szakember szerint ez városképi szempontból is fontos, továbbá a vízi túrázók számára is használhatóvá válik a szakasz.

Kertész József hozzáfűzte: a felújított zsilip jól vizsgázott az árhullám idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi cégek építik a sportcsarnokot

Még nincs meg a teljes pénz, de ütemezve elindulhat a munka. Szeptember végére szerkezetkész… Tovább olvasom