Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Aprópénz helyett elég egy SMS

Mosonmagyaróvár - Egy rövid szöveges üzenet küldésével mobiltelefonnal is fizethetjük már a parkolódíjat Mosonmagyaróváron bármiféle előzetes regisztráció nélkül. A rendszer Budapest mellett húsz hazai városban működik hétfő óta. Megyénkben csak Mosonmagyaróváron.
Előzetes regisztráció és egyenlegfeltöltés nélkül is lehet már parkolást fizetni Mosonmagyaróváron.

Az úgynevezett „mobilparkolás" rendszer hétfő óta érhető el összesen 21 magyarországi városban, megyénkben egyedül Mosonmagyaróváron.

A szolgáltatás előzetes regisztrációt nem igényel, könnyen és egyszerűen használható – mondta el lapunknak Tóth László, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője. Az autósnak csupán a kocsi rendszámát és az adott zóna kódját kell SMS-ben elküldenie a parkolóautomatán található telefonszámra. Mosonmagyaróváron négy zónát különböztetnek meg – Óvár egyes, kettes, Városkapu tér, Moson –, ezek kódját az adott parkolóautomatákon feltüntették. A kód alapján a rendszer azonosítja, hogy ahhoz a parkolóhoz milyen díjzóna, illetve üzemeltetési idő tartozik. Az üzenet elküldése után máris megérkezik a visszaigazoló SMS. A parkolás végeztével pedig ugyanarról a telefonról csupán a „stop" szót kell elküldeni a megadott számra. A parkolási díjat az autós a havi telefonszámlájával egyenlíti ki. A mobilparkolójegy megvásárlásával az autó rendszáma egy központi adatbázisba kerül, így a parkolóőrök elektronikus úton ellenőrizik a mobilparkolójegy meglétét.

Mobilparkolás: Tóth László szerint többen vennék igénybe ezt a szolgáltatást, ha a megye más városaiban is működne.
Mobilparkolás: Tóth László szerint többen vennék igénybe ezt a szolgáltatást, ha a megye más városaiban is működne.

Tóth László hozzátette: a most bevezetett „mobilparkolás" a parkolódíjak fizetésének hatodik választható formája a városban. Az autósok vásárolhatnak bérletet, fizethetnek aprópénzzel forintban vagy euróban, csipkártyával, illetve a már korábban is működött regisztrációs telefonos módszerrel. Ez utóbbi módszert egyébként a tapasztalatok szerint az autósok alig néhány százaléka használja. A parkolási csoport vezetője szerint a most bevezetett „mobilparkolást" lényegesen többen vennék igénybe, ha Győrben és Sopronban is használhatnák, ám ezekben a városokban egyelőre nem vezették be ezt a szolgáltatást.

Olvasóink írták

 • 20. rendorsztori 2009. március 21. 11:16
  „Jó cucc, de ezzel is engedjük ki a kezünkből a gyeplőt. Utálatos, hogy az egész belváros szinte csak fizetős parkolóból áll, de ezzel legalább az biztosítva van, hogy !legyen! parkolóhely és ne álljanak ott napokig, hetekig autók. Így van esély, hogy szabályosan parkolva meg tudok állni egy üzlet előtt/környékén mondjuk.

  Sokkal gusztustalanabb, hogy a rendelőintézet parkolója is fizetős, kicsi is és megközelíthetetlen is. Hogyan kell az SZTK előtti parkolóba szabályosan bejutni személyautóval, ha nem a mosoni városrész felől jövök? :)”
 • 19. invektus 2009. március 20. 12:41
  „Egy egyszerü kérdés ??!!?
  Mivan akkort ha nem jőn meg az SMS ?
  csak mondjuk másnap délbe ?
  Vissza kapjuk a büntetést ha nincs nálunk apro ?”
 • 18. pampus 2009. március 09. 12:00
  „Hát ezt pofázom már régóta kedves "ShiKhar"! lassan oda jutunk ebben az országban, hogy a szolgáltatás helyett csupán pénz be és ki zsebelés lesz a divat! Küldi a csekket az Önkormányzat az úthasználatért ugyanazért az útért fizethetsz ha megállsz rajta,sőt, ha be akarsz hajtani oda ahova csak külön megvásárolt engedéllyel lehet. De hát a rabszolgákkal is úgy bántak ahogy akartak a gazdái . Talán volt nekik beleszólásuk az életük irányításába? Lehet, hogy oda abba a rendszerbe jutunk vissza? Csak valamivel modernitásban?”
 • 17. ShiKhar 2009. március 09. 10:18
  „a díjat következőképp kell fizetni: I. díjzóna 150 Ft/óra, II. díjzóna 120 Ft/óra. Mivel percalapú ezt az összeget kell kiszorozni a parkolási percek számával. a kényelmi díj pedig 75 Ft(ez tartalmazza a 2 db sms díját és a rendszerbe történő aktiválást)
  mivel 20 perc a minimális jegy így legolcsóbban 125 Ft-ba kerül a parkolás(II. díjzóna 115 Ft)
  KÉNYELMI SZOLGÁLTATÁS: nem kötelező ezt használni, de ha elmegy az ember apróért a közeli boltba, BIZTOS akkor jár arra a mikulás, és DURR 3750 Ft pótdíj. a másik eset amikor bedob 50 Ft-ot a gépbe(ez 20 perc) bemegy a bankba, vagy a boltba és BIZTOS hogy akkor fogy ki a pénztárgép szallag, egy nénike válogtja az ötforintosait, nem olvassa a vonalkód olvasó a konzervet, stb...) KÉSÉS... DURR egy mikulás-csomag...
  lehet ellene, lehet mellette érvelni, de egy biztos kényelmes és megnyugtató...”
 • 16. rivotril2mg 2009. március 07. 09:02
  „senki nem vitatkozik, csak az igazságot próbáljuk kideríteni azok számára akik nem tudják azt, mint ahogy ezek szerint én sem.”
 • 15. pampus 2009. március 07. 08:33
  „Hogy lehet ennyit vitatkozni? Nem mindegy mennyivel vágnak meg benneteket a semmiért? Úgy sem vagytok képesek ellene tenni semmit! A z emberek kifosztásának egyik fajtája!”
 • 14. lc44 2009. március 07. 07:27
  „rivotril2mg, nem jól tudod.”
 • 13. surda69 2009. március 07. 00:28
  „számoljatok egy kicsit
  ez mind azért van hogy perc alapu legyen a parkolásod
  automatábol egy ora az 100-ft ha jol tudom
  ha sms-be akarod:kell kűldened kettő darab smst
  egyet amikor elkezded a parkolást
  egyet amikor befejezed
  ez cirka őtven forint+a parkolt percek aminek senki sem ismeri a diját
  szerintem egyszerűbb az egy orát kiváltani az automatábol és olcsobb is”
 • 12. Csepel-344 2009. március 06. 15:17
  „Ilyen ócska utak mellet az lenne a minimun, hogy aki Móváron bárminemű adót fizet az ingyenesen parkolhasson!
  Persze a bicikli sem rossz alternatíva, csakhogy a jelenlegi útállapot már a kerékpárokra (és haszálóikra) is potenciális veszélyforrást jelent.
  A Városanyáink és Atyáink vajon milyen gyakorisággal veszik igénybe kerékpárosként városkánk/ ....... uthálózatát?”
 • 11. rivotril2mg 2009. március 06. 14:25
  „az univerzális egyenleget arra használhatod amire akarod ezért a neve univerzális egyenleg. ha feltöltökártyát veszel az is univerzális egyenleg lesz miután feltöltötted a simkártyádra. (ha jól tudom)”
 • 10. lc44 2009. március 06. 13:50
  „Bankautomata az univerzális,de a telefonkártya az nem”
 • 9. rivotril2mg 2009. március 05. 20:58
  „tehát az az univerzális egyenleg az magyarán általában sima egyenleg, ha pl valami kedvezmény által jutottál a lóvéhoz az nem univerzális egyenleg.”
 • 8. lc44 2009. március 05. 20:47
  „ShiKHAR köszönöm. Minden tekintetben kielégitö felelet volt. Üdv.”
 • 7. ShiKhar 2009. március 05. 13:25
  „idézet a mobilparkolas.hu oldalról
  "Pannon és T-Mobile előfizetők:
  Kártyás előfizetők esetében a MobilParkolás szolgáltatás igénybevételéhez elegendő Univerzális egyenlegre van szükség.
  Számlás előfizetők esetében a MobilParkolás szolgáltatás igénybevételéhez elegendő hitelkeret, és/vagy elegendő Univerzális egyenleg szükséges. Az Univerzális egyenleg bankautomatánál, internet- és telebankon, valamint a mobilszolgáltatói üzletekben tölthető fel.

  Vodafone előfizetők:
  A Vodafone esetében a szolgáltatást számlás előfizetéssel rendelkező előfizetők vehetik igénybe a rendelkezésre álló Mobil Vásárlási keretük erejéig. "”
 • 6. pampus 2009. március 05. 13:08
  „A lakosság lenyúlásának kimeríthetetlen a tárháza! Lassan,ha kilépsz a közterületre , már, akkor is kreálhatnak díjazást, hisz így a legkönnyebb pénzhez jutni e rendszerben! Már csak az van hátra,hogy átalánydíjjal vagy valósan mért súly után zsebeljék be a köztelet használatot a gyalogosoktól is. Szerintem lesz ennek is feltalálója elrendelője és kivitelezője az biztos!”
 • 5. rivotril2mg 2009. március 05. 09:37
  „szerintem meg lehet fizetni feltöltős kártyával is, csak épp nem hó végén kell kifizetned hanem azonnal, az előfizetésesen is azonnal kifizeted csak azt a mobilszolgáltató hónap végén számlázza ki. olyanról még nem hallottam hogy egy adott szolgáltatást csak előfizetésesek használhatják, feltöltőkártyások nem. meglepődnék ha ez így lenne.”
 • 4. lc44 2009. március 05. 08:51
  „X_Lujza,igen az egyértelmű,hogy azok kapnak számlát. De a parkolási dijat a dominoról is le tudná venni amennyiben van rajta fedezet.Vagy talán nem? Nem lenne tul bonyolult megoldás az sem.”
 • 3. X_Lujza 2009. március 05. 08:33
  „"A parkolási díjat az autós a havi telefonszámlájával egyenlíti ki." - szerintem egyértelmű, hogy csak az előfizetéssel rendelkezők kapnak havonta számlát...”
 • 2. Legate 2009. március 05. 08:25
  „Micsoda kérdés... Természetesen NEM. Csak bankkártyával lehet, vagy telefonnal. Azzal kell sms-t küldeni. Ha elment az sms és megjött a visszaigazolás, a parkolás fizetve. Méhes Ákos úr nem ír még a praktikum, a djuice kártyákról, tarifa csomagokról, sőt a készülékek márkájáról sem. Naivan azt feltételezi hogy ez logikus. :D”
 • 1. lc44 2009. március 04. 17:58
  „Valaki meg tudná mondani,hogy domono kártyával is üzemeltethetö a parkolás? Arról nem ir MÉHES ÁKOS Úr.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumigátra hidat: pénz és a zöldek függvénye

Vének - Nemcsak torkolati műtárgyat, azon hidat is szeretnének a Mosoni-Dunán az alsó-szigetköziek… Tovább olvasom