Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Apad az önhiki

Kistérség - A mosonmagyaróvári kistérségből négy település nyert az önhikis települések pályázatán: a szigorúbb feltételek mellett jelentősen csökkent a kiosztott forrás. Darnózseli 15, Dunasziget 13 milliót, Mecsér 1,1-et, míg Hédervár csupán 192 ezret kapott.
Darnózseli: az utolsó pillanatban

A beadási határidő előtti napokban tudták meg a darnózseliek, hogy mégis indulhatnak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeknek kiírt pályázaton. Most a kistérségből ők kaphatták meg a legnagyobb összeget, azaz valamivel több mint 15 milliót, igaz, ez is jelentősen eltörpül az előző évek támogatása mellett. Tavaly még közel 24 millió forintot utaltak a számlájukra, 2005-ben érkezett a legnagyobb ilyen jellegű támogatás, 28 millió.

– Az idei költségvetés hiánya 40 millió forint, ezt a 15 millióból valamelyest sikerül enyhíteni. Takarékos munkával, odafigyelve a kiadásokra, pályázatokkal, reméljük, sikerül majd tovább szűkíteni – hangsúlyozta Fazekas Zoltán polgármester. A képviselő-testület mérlegelte, melyek azok a lehetőségek, melyekkel a mínuszokat lehetne csökkenteni az ésszerűség határain belül.

– A település él a hitelfelvétellel, de vésztartalékainkat is meg tudjuk mozgatni, gondolok itt a még eladásra váró házhelyekre, egy-két ingatlanra – magyarázta a polgármester, aki pozitívumként említette, hogy idén már több nyertes pályázatuk volt.

Dunasziget: a működtetésre elég

– A korábbi években már nyertünk 35 millió forintot is, akkor 70 millióra pályáztunk. Idén elégedettek vagyunk, közel 13 millió forintot kapunk, ezzel biztosítani tudjuk az intézményeink működését – szögezte le Tóth István, Dunasziget polgármestere. Ha nagyobb fejlesztésekre nem is, „szolid" tervekre futja a büdzséből. A településvezető néhány nyertes pályázatot is felsorolt: a két Leader-pályázat mellett három-három buszöblöt és buszmegállót is kialakítanak, de a könyvtár-korszerűsítésre is lehet számítani.

Mecsér: csak a kötelezőre

– 2008-ban is csak a kötelező feladatokra futja a költségvetésből – mondta el kérdésünkre Gerhárt Zoltán, Mecsér polgármestere. Idén 1,128 millió forintot ítéltek a településnek, tavaly a 11 millió helyett csupán 8 millió jutott a mecsérieknek.

Hédervár: felélik a fejlesztésre szánt pénzt

Bár 2007-ben kicsúszott a támogatottak köréből, idén sem sokat tudhat magáénak Hédervár. Juhász József polgármester méltatlannak találja a településnek megítélt 192 ezer forintot.

– Tavaly reménykedtünk, hogy a Lipóttal és Mecsérrel közös körjegyzőséggel és az oktatási intézmények társulásával pályázhatunk, ám mégis kimaradtunk. 2006-ban ezzel szemben közel 20 milliót, azelőtt 27 milliót nyertünk – tájékoztatott a településvezető, aki szerint idén egyértelmű az óriási forráscsökkenés. A község költségvetéséből 10 százalékot, azaz 25–30 milliót fordíthatnánk fejlesztésekre, azonban ezt az összeget folyamatosan fel kell élnünk. – Bár eddig nem kellett hitelt felvennünk – tette hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. szadesz 2008. július 29. 09:40
    „ez a 192 ezer forint komoly, vagy elírás történt?
    Vedlik a Pannon Puma”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Miklós már nem lehet István, a király?

Hédervár - Tavaly szeptemberben közel ötezer ember tapsolt Varga Miklósnak és Vikidál Gyulának a… Tovább olvasom