Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Amikor az elterelés a megoldás

Csütörtökön van a kábítószer-ellenes világnap. A mosonmagyaróvári DrogPont munkatársai szenvedélybetegeknek kínálnak támaszt és kiutat az alkohol, a nyugtatók és egyéb drogok csapdájából.
„Sokkal nyugodtabban kezelem a dolgokat. Segítettek a dolgok mögé látni!", „Önmagamat is jobban megismertem, könnyebben illeszkedem be a társadalomba" – gondolatok azoktól, akiknek a DrogPont Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat szakemberei mutattak kiutat.

– A kábítószer és egyéb függőségek nem a megoldást jelentik, csak annak az elodázását. Erre a büntető törvénykönyv egyik válasza az elterelés, amelynek típusai közül a meg- előző-felvilágosító szolgáltatásra a DrogPontban is van lehetőség. Itt fél éven át arra koncentrálunk, hogy a bajba jutott fiatalnak, felnőttnek utat mutassunk és együtt megoldást találjunk. A személyre szabott foglalkozások, egyéni beszélgetések viszont nem zárják ki a csoportos elterelést – hangsúlyozta Zöld Ágnes, a DrogPont munkatársa. Kollégája, Dobos Éva szerint lehetőség van az önkéntes segítségkérésre: „Információt adunk a kábítószerek hatásairól, veszélyeiről, a büntetésekről. Segítünk feltérképezni a nehézségeket, és szükség, vagy igény esetén a hozzátartozók bevonását is szorgalmazzuk."

A szolgálat munkatársai iskolai előadásokon hívják fel a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire. Tavaly 61 megelőző csoportfoglalkozást tartottak 1419 fiatalnak.

Cuccozás helyettA Kult-Utca keretében a magyaróvári belvárosban ma délután 4 órától a kábítószer-ellenes világnapon családi programot szerveznek, benne „Csinálhatsz mást is a cuccozás helyett!" című plakátkészítő versennyel és beszélgetéssel.

SzerekLeggyakrabban az alkoholhoz és a nyugtatószerekhez nyúltak a DrogPonthoz forduló szenvedélybetegek. Illegális kábítószerként a cannabis, de kokain, amfetamin, valamint a dizájnerdrogok (herbál fajtái) is megjelentek a szerhasználóknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet kerestek Darnózseli határában

Emberölés miatt nyomoznak. Darnózselinél 120 rendőr fésülte át a csalitost. Tovább olvasom