Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Alulfinanszírozott és elöregedett a háziorvosi rendszer

A közel húsz-húsz mosonmagyaróvári és vidéki háziorvosi praxis több mint felét nyugdíj mellett dolgozó szakemberek töltik be – állítja a 33 éve háziorvosként tevékenykedő dr. Ágh László.

A 7. számú körzetnek viszont január óta egy fiatal orvos, dr. Kálnai Attila a ˝gazdája˝.

Nem vonzó a háziorvosi pálya. A területet az alulfinanszírozottság és az elöregedés jellemzi. Mosonmagyaróváron és környékén a háziorvosok több mint fele nyugdíjas.

– ˝Kihaló állatfaj˝ vagyunk, siralmas a helyzet, a fiataloknak ez nem jelent perspektívát – szögezi le keserűen dr. Ágh László mosonmagyaróvári háziorvos, aki harminchárom éve áll a betegek szolgálatában, és – mint mondja – ezzel a szakmai tapasztalattal is ˝tinédzsernek˝ számít e területen. Szerinte a jelenlegi finanszírozás ˝az éhen haláshoz sok, a megélhetéshez kevés˝.

Vállalta – Dr. Kálnai Attila úgy érzi, révbe ért, megtalálta személyiségének megfelelő területet, amikor a mosonmagyaróvári 7. számú körzet háziorvosi ellátását elvállalta. Munkáját Szabó Béláné asszi
Vállalta – Dr. Kálnai Attila úgy érzi, révbe ért, megtalálta személyiségének megfelelő területet, amikor a mosonmagyaróvári 7. számú körzet háziorvosi ellátását elvállalta. Munkáját Szabó Béláné asszisztens segíti.

– Az első vállalkozó orvos voltam a városban, akkoriban minden másként működött. Ma nem elég orvosnak, gazdasági parafenoménnak is kell lenni ahhoz, hogy az asszisztenciát a könyvelőtől a takarítónőig, a rendelő fenntartásának és fejlesztésének költségeit ki tudjuk gazdálkodni. A praxisokat meg nem lehet eladni, nem elég versenyképesek – panaszolja Ágh doktor, majd hozzáfűzi: ma már a fiát lebeszélné arról, hogy ő is az orvosi pályát válassza. Ha pedig tíz évvel fiatalabb lenne, külföldön próbálna szerencsét.

Dr. Kálnai Attila ezzel szemben úgy érzi, révbe ért. Megtalálta a személyiségének megfelelő területet, amikor a mosonmagyaróvári 7. számú körzet háziorvosi ellátását elvállalta. Igaz, önmagában ez nem lenne elég. Akárcsak dr. Ágh László, ő is üzemorvosként egészíti ki jövedelmét.

A háziorvosi hivatás elsősorban az anyagiak miatt nem vonzó a pályakezdő orvosoknak - mondta Dr. Kálnai Attila.
– Mindig is vonzódtam a természettudományokhoz, a középiskola vége felé fogalmazódott meg, hogy orvos szeretnék lenni – magyarázza a Borsod megyei születésű dr. Kálnai Attila. Tett egy kis kitérőt a katonai pálya felé, de hamar rájött, hogy az őt nem vonzza. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg győri születésű feleségével, aki már tíz éve Mosonmagyaróváron fogorvos. Kálnai doktor korábban a kórházi orvoslásba is betekintett, orvoslátogatóként is dolgozott, majd Győrben szerzett szakmai gyakorlatot.

– Dr. Horváth Anna körzetét január elsejétől vettem át, de üzemorvosként már tavaly novembertől bedolgoztam. A doktornő korábbi asszisztense, Szabó Béláné mellettem dolgozik, nagyon nagy segítséget jelent a munkában – mondta a fiatal orvos. Dr. Kálnai Attila szerint a háziorvosi hivatás elsősorban az anyagiak miatt nem vonzó a pályakezdő orvosoknak. Számukra inkább a kórházi munka jelenti az igazi kihívást.

Továbbá e szakma elvesztette becsületét, a hagyományos társadalmi értékek háttérbe szorultak.

– Egy háziorvosi praxis 2000 ellátott körül jövedelmező. Az ezerfős körzetekből nem lehet megélni, így nem csoda, hogy a kistelepülések orvos nélkül maradnak. Szép szakma ez, sok örömmel, néha kudarccal is – tette hozzá a szakember.

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2010. április 08. 15:40
    „hahó van it valaki??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-emlékév: vetélkedő Mosonmagyaróváron

A Hansági Múzeum, a Huszár Gál Városi Könyvtár és a Széchenyi Polgári Kör vetélkedőt szervezett a… Tovább olvasom