Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Alternatívák az átszervezésre

Egy szakmai fórum keretében vázolta fel a mosonmagyaróvári oktatási intézményhálózat átszervezésének lehetséges alternatíváit az oktatási bizottság elnöke, illetve a területért felelős alpolgármester az érintett pedagógusoknak és szülőknek a minap.
Mint ismeretes, a város szűkös anyagi helyzete, a demográfiai mutatók romlása miatt, valamint az Éltes-iskola problémájának megoldására az önkormányzat egy általános iskola és egy óvoda megszüntetését tervezi. Az intézményhálózat átvilágítására létrehozott munkacsoport a Gyári utcai tagóvoda megszüntetését, valamint az Éltes-iskola Bartókba való áthelyezését javasolta. A legutóbbi testületi ülésen az ellenzéki képviselők, illetve az érintett szülők és pedagógusok tiltakozására a képviselők utasították a munkacsoportot más lehetőségek kidolgozására is. A lehetséges módozatokat a bizottsági véleményezés előtt egy oktatási fórum keretében ismerhették meg az érintett szülők és pedagógusok, illetve mondhatták el véleményüket, javaslatukat.

A Bartók-iskola megfelelő lenne

Szentkuti Károly alpolgármester elmondta: az intézményhálózat-átszervezés alternatíváinak három alapvető feltételnek kell megfelelniük: megoldást kell találni az Éltes-iskola problémájára, kezelni a demográfiai változást, illetve csökkenteni az önkormányzat hitelállományát. Az alpolgármester első lehetőségként a már korábban is ismert megoldást vázolta fel, miszerint az Éltes-iskolát a Bartókba költöztetik, a jelenleg ott tanuló diákokat pedig a Haller-, Móra- és Bolyai-iskolába helyezik át. Ennek a valószerűsége adott, hiszen sehol sem lépnék túl a törvényben előírt legmagasabb csoportlétszámot. Sőt, amennyiben a szülők igénylik, az alsós csoportokat nevelőkkel együtt helyeznék át. A Bartók-iskola épületében az Éltes minden funkciója kielégíthető lenne.

A Bolyai épülete szűk?

A munkacsoport további lehetőségként dolgozta ki az Éltes-iskola áthelyezését a Bolyai-iskola kettes épületébe. Az épületben jelenleg tanuló alsós csoportokat pedig a kórház gazdasági épületébe helyeznék át. Az eseti bizottság érvelése szerint ez a megoldás nem kezeli teljes mértékben a problémát, hiszen a Bolyai épületét bővíteni kellene, mert nem fér el benne az Éltes-iskola, valamint a kórház gazdasági épülete sem oktatási célra készült, így ott is jelentős átalakításra lenne szükség. Ez a megoldás mintegy 400 milliós beruházást jelentene az önkormányzatnak.

Hosszú távú elképzelés

Dr. Nagy Lajos, az oktatási bizottság elnöke vázolta fel a munkacsoport harmadik javaslatát, miszerint az Éltes-iskolát szintén a Bolyai kettes épületébe költöztetnék. Ebben a variációban az alsó tagozatos osztályok a Bolyai-iskola főépületében kapnának helyet, a szakközépiskolai részleget pedig a Bartók-iskolába helyeznék. Ez az elképzelés is a Bartók megszűnésével számol, ám hosszú távon a város egyik középiskolája lehetne ez az intézmény.
Dr. Nagy Lajos hangsúlyozta: a munkacsoport nem csupán az alacsonyabb csoportlétszámok miatt választotta a Bartók-iskolát, mérete és elhelyezkedése is döntő volt.
Az óvodák esetében két javaslatot készített a munkacsoport. Az egyik – a korábbi elképzelés – szerint a Gyári utcai tagóvodát szüntetnék meg, a gyerekeket pedig a Lurkóvár és az Pzikés Óvodákba helyeznék át. A második alternatíva nem intézménybezárást, hanem csoportösszevonásokat és -megszüntetéseket tartalmaz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitörési pontokat keres a város

Egy idegenforgalmi koncepciót, nemzetközi oktatási és tudományos központ létrehozását, illetve a… Tovább olvasom