Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Alsó-Szigetköz fejlesztést igényel

Az ötven évvel ezelőtti dunai árvízre kopjafaavatással és koszorúzással emlékeztek tegnap Ásványrárón, Kisbodakon és Dunakilitin. Az ünnepségeken elhangzott: a tavalyelőtti áradás bebizonyította, hogy az Alsó-Szigetközben az árvizek levezetése a védművek fejlesztésével lehetséges.
Az 1954-es dunai árvizet idézték fel pénteken a három szigetközi településen, egyben kopjafát avattak a gátszakadások színhelyén. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője Ásványrárón elmondta: az 1954-es árvizet követő fejlesztések eredményeként a tavalyelőtti – az ötven évvel ezelőttinél nagyobb – árvíz levezetését a védművek biztosítani tudták. Igaz, Ásványrárón és az alsóbb szakaszokon csak megfeszített munkával tudták megmenteni a településeket. Ezért nem lehetnek elégedettek: a jövőben tervszerű műszaki gondolkodás, a természet állapotának folyamatos értékelése és helyenként a védművek fejlesztése szükséges.

Böősy Imre polgármester úgy fogalmazott: a kopjafa hármas célt szolgál: emlékeztet, figyelmeztet, mozgósít. A bölcs Duna ma is nagy és zavaros tud lenni. Olyan, mint egy jó sportoló, mely időről időre megdönti egyéni csúcsait. A két évvel ezelőtti árvíz megmutatta, hogy az ártér befogadó- és vízelvezető képességét növelni kellene, hogy az ötven évvel ezelőtti katasztrófa ne történhessen meg újra.
A kisbodaki kopjafaavatón Janák Emil kijelentette: a településen két éve biztonságos védekezés mellett óvta meg a gát a mentett oldal értékeit. E községben most gondoskodó állapotmegőrzésre van szükség. Dunakilitin az ötven évvel ezelőtti szakítás után, tavalyelőtt a művek már biztonságosan védhették a község lakóit és értékeit.

Árvíz képeken, filmeken

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban tegnap időszaki kiállítást nyitottak meg a szigetközi árvíz 50. évfordulója kapcsán. A megnyitón Stipkovits Pál polgármestertől jubileumi emlékérmet vehetett át dr. Stelczer Károly vízügyi mérnök, aki az 1954-es árvíz idején a Rajka és Dunaremete közötti szakasz védelemvezetője volt. Elismerésben részesült Karsai Zoltán vízügyi mérnök, az akkori védelemvezető-helyettes is. A fotókkal, filmekkel és hanganyaggal illusztrált múltidéző kiállítás augusztus 10-ig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre egy (vagy két?) helyen tiltott a fürdés

A városüzemeltető társaság szerint két, a tisztiorvosi szolgálat szerint egy szabad strandot kell… Tovább olvasom