Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Alpinisták javítják a toronyórát

Néhány héten belül újra bátran igazíthatjuk majd óráinkat a mosonmagyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplom toronyórájához.
Már évek óta rosszul jár a mosonmagyar- óvári Szent Gotthárd-plébániatemplom toronyórája. A szerkezet mára szinte teljesen elhasználódott, alkatrészei megkoptak, ezért minden égtáj felé más-más időt mutatott. A magyaróvári egyházközség hosszú ideje tervezi a teljes felújítást, ám az igen költséges beavatkozáshoz idáig nem állt rendelkezésre a szükséges forrás. Nagy József plébános a Kisalföldnek elmondta: az óra rekonstrukciójára az egyházközség 400 ezer forint támogatást nyert az önkormányzat védett épületek felújítására kiírt pályázatán. A teljes beruházás több mint 1,4 millió forintba kerül, amit a városi támogatás mellett saját forrásból fedeznek. A munkálatok során kicserélik a teljes szerkezetet és a harangokat megszólaltató programórát, valamint kongatót is beépítenek, ami negyedóránként jelzi majd az időt.

A kivitelező cég ipari alpinistái tegnap reggel kezdték el a munkát. Az erős szél némileg hátráltatta őket, ám kiszerelték a megkopott üveget, elkezdték tisztítani a számlapot és újrafesteni a fémkeretet. Az üveget az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló és esztétikusabb műanyagra cserélik. A szakemberek a mutatókat is leszerelték már, hogy azokat mintául véve újakat gyártsanak helyettük. Az időjárástól függően a tervek szerint néhány hét alatt végeznek a szakemberek a toronyóra rekonstrukciójával.

A munkálatok megkezdése előtt a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. munkatársai megtisztították a templomtornyot a jelentős mennyiségű galambürüléktől. A torony nyílásait rácsokkal zárták le, hogy megakadályozzák a madarak visszaköltözését. A VÜF emellett segített az óra felújítási munkáinak megszervezésében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íjásznap mozgássérülteknek

A Magyaróvári Íjász Sportegyesület mozgássérültek számára szervezett rendkívüli programot. Tovább olvasom