Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Álomváros: jövő őszre elkészülhet

A befektetők szerint a jövő év őszén nyitja meg kapuit a Bezenye határába tervezett élményváros.
Kastélyhotel: Termálfürdő is helyet kap benne.
Kattintson a képre >>
Amint arról már többször beszámoltunk, Európában egyedülálló, többtémás élményvárost kíván felépíteni egy osztrák befektetőcsoport 153 hektáron Bezenye határában. A „Lukale Amusement Town hu" fantázianevű létesítmény befektetői falugyűlés keretében ismertették a helyiekkel az elképzeléseiket. Az összejövetelen kiderült, hogy az élményváros koncepciójának hátterében egy bécsi projektfejlesztési cég áll, a befektető pedig egy nemzetközi ingatlanalap, a Doxeon Investment & Consulting Ltd.

Radó Ildikó, az osztrák Lukale Investment & Development AG magyarországi képviselője elmondta: a létesítmény megépítéséhez szükséges művelés alól kivont földterület már a társaság tulajdonában van. A tervezett élményváros hatvannyolc különböző szórakoztató elemet és show-műsort foglal magában fedett és szabadtéren egyaránt. Ezenkívül egy 588 ágyas, az osztrák vendéglátás nagyjai által vezetett luxushotel is működik majd a területen, valamint 60 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont várja majd a látogatókat az év minden napján.

82 parkot vizsgáltak

A leendő élményváros célcsoportjainak elemzéséhez számos piackutatást végeztek, nyolcvankét szabadidőpark pályázatát tanulmányozták, mélyrehatóan vizsgálták az osztrák bevásárlóközpontok vásárlói szokásait. A koncepció eddigi kialakításába több mint három évet, mintegy 40 ezer munkaórát fektetett az osztrák cég.

Az élményváros öt témát foglal magába. Az egyikben a velencei hangulatot élheti át a látogató a Szent Márk téren sétálás közben, s a kisgyerekekre is gondolva játszóparkot alakítanak ki, ahol az igazi Velencéhez hasonlóan még galambetetésbe is bekapcsolódhatnak. A velencei terület tizennégy fedett és szabadtéri, minden korosztálynak élvezetes kikapcsolódást nyújtó szórakoztató elemet tartalmaz. Így például a bátrabbak a szabadesést is kipróbálhatják a Campanile tetejéről. A területen harminchat négycsillagos, négyszemélyes apartmant is kialakítanak közvetlenül a Canal Grande mellett. Velence mellett az Alpok világába tekinthetnek be a látogatók.

Az élményvárosnak ezen a részén huszonkét szórakoztató elemet építenek, közülük öt vízi pályát. A tanyavilágot bemutató területen tizenhat alpesi kunyhóban négycsillagos apartmanokat rendeznek be, összesen 256 vendég részére.

Radó Ildikó ismertette az elképzeléseket.
Kattintson a képre >>
A „Retsnif Village" a fantázia világát mutatja be a fiataloknak. A látogatók koboldjelmezben vagy a varázslóiskola növendékének öltözve kószálhatnak a szokatlan utcákon és átélhetik a misztikus világ hangulatát. A tizenkét szórakoztató elem mellett egy középkori vár stílusában ötcsillagos, 588 ágyas kastélyhotelt is felépítenek, egyéb látványosságokkal. Így például 1004 négyzetméteres gyógyfürdő, fedett termálvizes úszó- és gyerekmedence, valamint a hozzá kapcsolódó wellnessrészleg.

A „jövő országa" egy idegen bolygóra kalauzolja a látogatókat hét szórakoztató elemmel. Itt kipróbálhatják a súlytalanság állapotát is egy hatvanhárom méter magas toronyból alázuhanva.
A huszonegy hektáron elterülő „Motorhome" a motorsportok világába nyújt betekintést a gokartozástól kezdve akár egy ötszáz lóerős Lamborghini sportkocsit is kipróbálhatnak a látogatók a három kilométer hosszú versenypályán.

Az élményváros 60 ezer négyzetméteres fedett bevásárlókomplexumát úgy alakítják ki, hogy oda belépve úgy érezzék, mintha Velence, Salzburg vagy London bevásárlóutcájában sétálnának.

Építkezés még idén

A tervek szerint a szükséges engedélyek beszerzését követően várhatóan idén megkezdődhet az élményváros építése, jövő év szeptemberében pedig már fogadhatja a látogatókat. A mintegy 57 milliárd forintból megvalósuló beruházás 6700 embernek biztosít munkalehetőséget, ám a számítások szerint ez a létszám 2008-tól évi nyolc százalékkal emelkedik.
Az első időben évi 2,6 millió látogatóra számítnak, akiknek mintegy hetvenöt százaléka Ausztriából érkezik. Az élményvárost úgy tervezték meg, hogy a látogatóknak legalább két napra van szükségük az összes felkínált lehetőség kipróbálásához. Így elkerülhetetlen, hogy a vendégek még egyszer visszatérjenek, vagy legalább egy éjszakát eltöltsenek az élményvárosban, ha meg akarják ismerni a teljes kínálatot.
Radó Ildikó hangsúlyozta: hatszáz kilométeres körzetben nincs még egy ilyen létesítmény. Bezenye előtt több más helyszínt is megvizsgáltak, tájékozódtak többek közt Szlovákiában, Burgenlandban, illetve néhány magyarországi területen. A beruházás végső helyszínének kiválasztásában nagy szerepe volt annak, hogy Magyarországon viszonylag alacsonyak a költségek és jól képzett a munkaerő, valamint a hármas határ környékén többen beszélnek idegen nyelveket.

Héderváron is próbálkoztak

Információink szerint a bezenyei élményváros befektetője, a Lukale Investment & Development Rt. hasonló tervekkel próbálkozott korábban a Hédervár–Kimle–Mecsér háromszögben is. Akkor több mint féléves tárgyalások után szándéknyilatkozatot is aláírtak az önkormányzatokkal, ám végül a szerződéskötés elmaradt. Igaz, ott – a bezenyeivel ellentétben – nem vásárolták meg a beépíteni kívánt területeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi bunker egymilliótól

Jó egy éve létesült az első magánóvóhely, azóta egy tucat épült Magyarországon. A helyszínre vonatkozó adatok titkosak, annyit azonban tudni: egymillióba kerül a legolcsóbb. Általában tehetősebb emberek családjuk és értéktárgyaik védelmére létesítik. Egyre több az érdeklődő, most már lakóparkot építő cégek is keresik ezt a védelmi formát. Tovább olvasom