Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Állatmenhely még mindig nincs, önkéntesek azonban már vannak

A Menedék Állatvédő Alapítvány törekvései között a szervezet megalapítása óta szerepel a városi állatmenhely létrehozása. Kizárólag önerőből azonban esély sincs ennek felépítésére.

Még öt évvel ezelőtt is úgy tűnt, a Menedék Állatvédő Alapítványnak sikerül megvalósítania legfőbb célját, és létrejöhet a mosonmagyaróvári állatmenhely. A terv elkészült, a területet az önkormányzat biztosította, a tereprendezés is befejeződött. Az akkori tervek szerint a létesítmény a helyi gyepmesteri teleppel közösen működött volna, így küszöbölve ki azokat a kiadásokat, melyek a szociális helyiség, hulladéktároló és egyéb kiszolgálóegységek építésével jártak volna. Azonban a több hónapos munka kárba veszett, mivel az illetékes hatóságokkal folytatott egyeztetések során kiderült: jogszabályokba ütközne egy ilyen megoldás.
Sajnos azóta sem sikerült ebben eredményt elérniük. Az alapítvány már több mint egy évtizede harcol a rászoruló állatokért. A helyzetük nehéz, vannak azonban biztató jelek. Tavaly az egyszázalékos jövedelemadó-felajánlások tekintetében a Menedék Állatvédő Alapítvány volt a város egyik társadalmilag legtámogatottabb civil szervezete. Őket csak a kórház alapítványa előzte meg. Szintén örömteli hír, hogy önkéntesek is szép számmal csatlakoztak az egyesülethez, az ő munkájuk nélkül a helyi állatvédelem fenntarthatatlan lenne. Ugyanakkor az elvárások is nagyok, naponta több segélykérő hívás érkezik az alapítványhoz.

˝A legnagyobb kihívás a közterületen talált állatok elhelyezése. Szervezetünk ilyen feladat ellátására alkalmas telephellyel ugyanis nem rendelkezik" – mondta Ondré Péter, a Menedék Állatvédő Alapítvány vezetője. Az állatmenhely több millió forintra rúgó költségeit azonban nem tudják előteremteni.

˝A város egyetlen e célra alkalmas létesítménye a gyepmesteri telep, amelyet a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. üzemeltet, onnan az állatmentést azonban szervezetünk végzi˝ – folytatta a vezető.

A város vezetése az utóbbi időben sokat tett a mosonmagyaróvári állattartás színvonalának javításáért, az állatvédelmi problémák leküzdéséért. A városi csipeltetési akció egyértelmű siker, rengeteg kóbor állat juttatható vissza gazdájának az azonosító segítségével. Nagy István már harmadik éve támogatja polgármesteri keretéből az alapítvány városi ivartalanítási akcióját. Tavaly száztíz kutyatulajdonos élt ezzel a lehetőséggel.

˝A környező településeken azonban tapasztalataink szerint elkeserítő a helyzet. Rengeteg állat van az utcákon, s csak bízni tudunk benne, hogy a környékbeli önkormányzatok a csipelés és az ivartalanítás anyagi támogatásával lassan nekilátnak a problémák kezelésének. Mivel a városi gyepmesteri szolgáltatás igénybevétele e falvak számára súlyos költségekkel jár, középtávon számukra is megérné a megelőzésre erőforrásokat fordítani˝ – tette hozzá az alapítvány munkatársa.

Olvasóink írták

  • 1. nága 2013. január 17. 14:27
    „Az állatvédelmet csak állami összefogással, ill. segítséggel lehetne megoldani: pl. ahol lehet, egy telephelyre összpontosítani az állatklinikát vagy állatorvosi rendelőket, az állatotthont és az ún. sintértelepet, amelynek igazán adhatnának már egy korszerűbb nevet és a szolgáltatásait, körülményeit is fel kellene fejleszteni a 21. század állatjóléti kívánalmainak szintjére. Így az egész folyamat egy helyben történhetne: befogott-behozott-leadott-sérülten összeszedett stb. állatok orvosi kivizsgálása, rehabilitációja, gyógyítása, gondozása, szocializációs előkészítése, ivartalanítása örökbe adáshoz, gazdához juttatáshoz, illetve a menthetetlenek kegyeletes elaltatása. Mindehhez állami dotáció is szükségeltetnék, meg adományok és az adó 1%-ából befolyt összegek, szponzorok támogatása, hivatásosok és önkéntesek munkálkodása, figyelemfelkeltő akciók, rendezvények szervezése stb. stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig sok helyen nincs csatorna

Noha az önkormányzat évek óta támogatja a rákötést, még mindig száz fölötti a csatornázatlan ingatlanok száma. Tovább olvasom