Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Állami támogatás nélkül, kiszolgáltatott helyzetben

Mosonmagyaróvár - Az állami támogatás megszűnése kiszolgáltatott helyzetbe sodorta a szociális foglalkoztatót. Az intézmény vezetője szeretné minél szélesebb körben megismertetni tevékenységüket.
A több mint két évtizede – az utóbbi évben közhasznú társaságként – működő mosonmagyaróvári szociális foglalkoztató a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élők számára biztosít munkalehetőséget. Az intézményben átlagosan 60 ember tevékenykedik. A társaságot néhány hónapja új ügyvezető, Sallai László irányítja, aki a működéshez szükséges támogatások megszerzése mellett kiemelt feladatának tartja tevékenységük széles körben történő megismertetését.
Az ügyvezető elmondta: a szociális foglalkoztató elsődleges célja a megváltozott munkaképességű emberek, illetve a fogyatékossággal élők foglalkoztatása, részükre kiegészítő jövedelem biztosítása és az esélyegyenlőség megteremtése. Kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a foglalkoztatás a munkaképesség-változás mértékét figyelembe véve értéket teremtő, a tényleges, elismert szolgáltatótevékenységet segítse elő. Céljuk, hogy bedolgozóik részt vegyenek a képességeiknek megfelelő munkafolyamatokban és tartós foglalkoztatásukkal segítsék a társadalomba történő beilleszkedésüket, aktív szerepük növelését.

Foglalkoztató: Az intézmény hatvan megváltozott munkaképességű embernek biztosít megélhetést. Fotó: Méhes Ákos
Foglalkoztató: Az intézmény hatvan megváltozott munkaképességű embernek biztosít megélhetést. Fotó: Méhes Ákos

A szociális foglalkoztatóban három műhely, egy varroda és egy saját termékeket árusító kereskedelmi egység működik. A tapasztalatok szerint a városban és a környékén élők közül kevesen tudják, hogy Mosonmagyaróváron működik egy ilyen foglalkoztató, nem ismerik munkáikat, termékeiket. Szeretnék elérni, hogy az önkormányzati intézmények használják ki a lehetőséget és szükséges felszereléseiket a foglalkoztatótól rendeljék. Igyekeznek továbbá felhívni a figyelmet is termékeikre, szolgáltatásaikra. Természetesen munkájukra minőségi garanciát vállalnak. Az ügyvezető szerint fontos, hogy az emberek értsék, az esélyegyenlőség megteremtése nemcsak a társaság feladata, hanem erkölcsi alapon mindenkinek tennie kell érte. A foglalkoztató feladata mindezt koordinálni és lehetőséget kínálni.

Sallai László kiemelte: a törvényi módosítások sajnos nem mindig a munkavállalóik érdekeit szolgálják. Tavaly megszüntették az állami dotációt, ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe hozva a szervezetet. A támogatás visszaszerzése érdekében folyamatban van a kht. akkreditációja, azonban a tanúsítvány megszerzése még több hónapig is eltart. Állami támogatást csak ezt követően kérhetnek. Ám ennek mértéke messze elmarad a korábbi összegtől. A hiányzó részt pályázati úton, illetve önkormányzati segítséggel igyekeznek pótolni. Az ügyvezető hangsúlyozta: szükségük van a lakosság támogatására, hogy valóban dolgozhassanak az esélyegyenlőség megteremtéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhanyagolt és szemetes `Mosonmagyaróvár tüdeje`

Mosonmagyaróvár - Óriási hulladékkupacok, megrongált világítótestek, gazos erdősáv fogadja azokat,… Tovább olvasom