Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Állami támogatás a vérszívók ellen

3,5 millió forinttal támogatja a Magyar Turizmus Zrt. a szigetközi településeket a vérszívók irtásában. Az állami segítségről írásban is megérkezett az értesítés.
„Júliusban egy szúnyogirtás lehet" címmel írtunk a Kisalföld június 28-i számában arról, hogy a Magyar Turizmus Zrt. idén 3,5 millió forintot ítélt meg a szigetközi településeknek a szúnyoggyérítésre. Botos Gábor, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet-vezetője arról tájékoztatott, hogy megérkezett a támogatási szerződés tervezete. Így az érintett harminc település garanciát kapott arra, hogy idén is számíthatnak állami segítségre.

Amint arról ugyancsak írtunk, az előzetes számítások szerint a keret egy irtás 35 százalékát fedezi az érintett 6500 hektáros területen. A többit, a 65 százalék önerőt a településeknek kell biztosítaniuk. Egy hektár területen a légi permetezés 1700 forintba kerül. Botos Gábor szerint a Győri kistérség települései közül valamennyien visszajeleztek: Öttevény kivételével (mondván: nincs erre a célra pénzük) valamennyien csatlakoznak. A mosonmagyaróvári kistérségbeli szigetközi települések pedig mind kérnék a támogatott permetezést. A munkaszervezet-vezető szerint megoszlanak a vélemények az irtás időpontjáról: többek szerint már most szükséges lenne, mások későbbre halasztanák. Botos Gábor úgy véli, a szakember véleménye lesz a döntő.

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás csütörtöki találkozóján is téma volt a szúnyoggyérítés. Nagy István társulási elnök arról beszélt, hogy az elárasztást nem sikerült időben megállítani. Viszont a kéthetes időszak helyett az négynaposra rövidült. Az országgyűlési képviselő-polgármester szerint a térségnek összehangoltan kellene fellépnie ebben az ügyben, mely ellehetetleníti az itt élők életét. Szokoli Sándor azt vetette fel, hogy a vízszabályozásról időben kapjanak az érintettek tájékoztatást. Azzal több településvezető is egyetértett, hogy a vízgazdálkodás költségei között a szúnyogirtást is be kellene tervezni.

A Mosoni-sík és a Hanság települései idén sem kapnak állami segítséget a vérszívók irtására.

Olvasóink írták

  • 2. kenderice 2012. július 02. 20:35
    „"Állami támogatás a vérszívók ellen" Kezdtem örülni, hogy a kormányról van szó.”
  • 1. BenedekElek007 2012. július 02. 12:53
    „Kérdésem a következő ! Ha a szigetközi árterület elárasztására van pénz , akkor a szúnyogok irtására is kellene , hogy legyen ! Ne az állam finanszírozza ! Fizessék azok a környezetvédő szervezetek , akik ragaszkodnak az ártér elárasztásához , ha erre nincs pénzük akkor esténként teljes létszámmal jöjjenek ki Püskire , Kisbodakra , Dunaremetére szúnyogot irtani ! Mert én értem a környezet -védelem fontosságát , de itt emberek is élnek könyörgöm !!!!! Rájuk , ránk gondolnak ? Mert az aktív környezetvédő Úrak , Hölgyek közül nem tudom járnak-e a fent említett három településen ? Ha nem , javasolnék nekik egy tanulmány utat rövid nadrágban és pólóban ! 15 perc után kiváncsi lennék a véleményükre !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmes titkok is feltárulnak a kutyabaráttáborban

A Wolf K–9 kutyaiskola mosonmagyaróvári és győr-pinnyédi szervezete Kisbodakon ezen a héten… Tovább olvasom