Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Állami forrásból gyógyítják a Dunát

Kolber István miniszter aláírta a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációs szerződéseit.
Marovics Géza és Sarudi Csaba
Kolber István miniszter csütörtökön aláírta Mosonmagyaróváron a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációs szerződéseit. A mosoni templom orgonájának felújítását és a Vár-tó rendbetételét is támogatja a tárca.

A Szigetköz és Mosoni-Duna rehabilitációs pályázatain olyan elképzeléseket támogattak, melyek a térség ökológiai állapotát állítják helyre. A Szigetköz- és Mosoni-Duna-pályázatok kapcsán Kolber István miniszter összesen 195 millió forint támogatásról hozott döntést, s tizenegy pályázó nyert.

A mosonmagyaróvári önkormányzat idén a Mosoni-Duna leventei mellékágának rendbetételére nyert 43,7 milliót, valamint a Mosoni-Duna Rudolf ligeti szakasza folyamszabályozási tervezésére 7,5 millió forintot. Mosonmagyaróvár tavaly már 33 milliót kapott a Partos utcai jobb part stabilizálására: tegnap az itt elkészült szakaszt látogatta meg a városba érkező miniszter. Ezután a városházán a támogatási szerződések aláírására került sor, melyet a települések polgármesterei és Sarudi Csaba, az Országos Területfejlesztési Hivatal elnöke szignózott. Azonban nemcsak ezen sikeres pályázatokat jelentették be, több elképzelés uniós és állami finanszírozását is.

Felújítandó orgona és „épülő" zenehíd

A mosoni egyházközség temploma orgonájának felújítására nyert pénzt: az orgona technikai berendezései tűzveszélyesek, ezért működtetése nem biztonságos. A hangszerfelújítás költségeit a magyaróvári egyházközség egyedül nem tudta vállalni: nemrégiben az Interreg Közösségi Kezdeményezés uniós programjának keretében találtak forrást. Önállóan nem tudtak volna pályázni, ezért kezdeményezésükre a mosonmagyaróvári önkormányzat pályázatot nyújtott be. Az önkormányzat mellett a plébániahivatal és a burgenlandi Breitenbrunn önkormányzata mint partnerszervezetek vettek részt a projektben.

A támogatás az orgona renoválására és e hangszerre mint kulturális, zenei élményt biztosító idegenforgalmi vonzerőre, programszervezésre, „zenehíd" létrehozására szól Mosonmagyaróvár és Burgenland között. Összköltségvetése 17,4 millió forint, s ehhez pályázati önerőre, több mint egymillió forintra volt szükség, melyet az egyházközség biztosított.

Az ígért támogatás: európai uniós keretből közel 11 millió forint, kormányzati keretből 3,6 millió, míg egyéb, a projekthez kapcsolódó bevétel 1,7 millió. A tervek szerint 2006.

augusztus 22-én, a Szent Gotthárd-templom ünnepnapján felszentelhető lehet a felújított orgona, mely esemény egyben a „Zenehíd" programsorozat nyitórendezvénye is lenne. Ezt a projektet is jóváhagyták tegnap a városházán, a szerződések aláírására is hamarosan sor kerül.

Címzett támogatásra esélyes a kórház

A másik támogatott elképzelés a Vár-tó rehabilitációja, melyre az egyetem és az önkormányzat közösen pályázott, s nyert 210 millió forintot az Interreg-pályázaton. Tegnap jelentették be a projekt támogatásának jóváhagyását. Kolber István elmondta: a címzett támogatásokra való javaslatait a napokban tette a kormány asztalára, s ezen a Karolina kórház rekonstrukciójának második üteme is szerepel. A Kisalföld Sarudi Csabától megtudta: a korábban általa elutasított Szigetközi Fejlesztési Tanács ügyében azóta tájékozódott, s a következő térségből érkező megkeresésre pozitív választ ad majd.

„ Az M15-ös nem lesz fizetős"

Stipkovits Pál polgármester a tegnapi ceremónián bejelentette: korábban az érintett településvezetőkkel együtt azt javasolta a Gazdasági Minisztériumnak, hogy az M15-ös autópálya becsatlakozása az M1-esre egészen a 86-os út csomópontja közötti szakaszig továbbra is maradjon díjmentes, így a Rajkáról a déli határ felé tartó kamionok elkerülnék Mosonmagyar-óvárt. „A minisztérium illetékesei támogatják a javaslatot, így – a korábbi hírekkel ellentétben – mégsem lesz fizetős az M15-ös" – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultusza lett a gyertyának

Másfél évvel ezelőtt még csak az egyszerű háztartásit keresték, mára kultuszuk lett az illatos… Tovább olvasom