Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Alkony, Reisinger új kisregénye

Alkony címmel jelent meg a hegyeshalmi Reisinger Attila újabb kisregénye. Az író nemcsak a főszereplő Nagyapónak, azaz saját dédnagyapjának, hanem a tragédiákkal átszőtt huszadik századnak is emléket állít.

2004-ben debütált „Frontbetörés" című „túlélőballadáival", s azóta minden évben újabb kisregényben vezet a huszadik század sorsfordulóin keresztül szűkebb pátriánkba: a múlt századbéli Hegyeshalomba, Márialigetre, Mosonmagyaróvárra. A tavaly megjelent Sárvíz történetét folytatja Alkony című, nemrég megjelent kisregényében a hegyeshalmi Reisinger Attila, aki lírai hangvételű alkotásaiban a huszadik század tragédiáit a kisemberek szemszögéből mutatja be. Hiszen, mint mondja: „Egyéni drámák mozaikjaiból tevődik össze a történelem."

– A Sárvíz Nagyapó súlyos és visszafordíthatatlan betegségével zárul, tudtam, hogy ezt folytatnom kell. Nyírő Vince, azaz dédnagyapám volt az én óvodám. Gépészmérnöki végzettséggel a márialigeti uradalom majorgazdája volt sokáig. Amikor a traktorok megjelentek, nyugdíjba vonult. Így sok időt töltöttem vele, hiszen nálunk lakott: ő tanított meg írni, olvasni. Több háborút is megélt, ezekről az időkről sokat mesélt, katonadalokat énekelt – emlékezik az új kisregény központi figurájára, az élete alkonyán lévő Nagyapóról Reisinger Attila. Íróként azt vallja: „Olyan történeteket kell megírnom, melyek hátterét ismerem. Ha nem, akkor kilóg a lóláb."

A szimfonikus prózában három történet kapcsolódik egymáshoz ugyanarról a korról, eseményről: a Nagyapóé mellett a Hírhozóé és az unokáé. Nagyapó az utolsó pillanatig, kilenc évvel a második világégés után is hazavárja a keleti frontról fiát, Ernőt, holott 1942. októberi elestéről levélben értesítették a családot. A Hírhozó, azaz Ernő katonatársa emlékezik vissza arra a véráztatta időszakra. Míg Nagyapó fiának életét egy fiatal nő, egy mesterlövész oltotta ki, addig ő éppen neki „köszönhette", hogy túlélte a háborút. Sebesülésével szabadságot kapott, ám az alakulatához már nem térhetett vissza.
Következő alkotásának témája a hadifogság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állások Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom