Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Alig százmillió jut idén Mosonmagyaróvárra

Idén alig 100 millió forint jut idén a mosonmagyaróvári intézmények karbantartására, felújítására.
Idén intézményei építési, felújítási munkálataira 205 millió forintot szán a mosonmagyaróvári önkormányzat. Ebből 130 milliós keretet biztosítanak a Hunyadi-iskola bővítésére, a maradék 75 milliót pedig a többi intézmény felújítására, karbantartására.

Hitel és szakképzési hozzájárulás

A Hunyadi-iskola bővítése várhatóan 105 millióba kerül majd, így a fennmaradó 25 milliót az intézmények felújítására fordíthatják. Az iskolabővítést felerészben a Hunyadiba került szakképzési hozzájárulásából, felerészben pedig hitelből fedezik, mint ahogy a felújítási munkákat is kölcsönből biztosítják.

Az idei évre tervezett felújítási munkák többségét hibaelhárítások adják. A tervben kiemelten szerepel a Bolyai-iskola Szent István király úti épületének felújítása. Szintén fontos feladat lenne idén a Kék Cinke Óvoda homlokzatának felújítása, ám a költségkeretbe ez nem fért bele, azonban a szükséges tervezési munkát és az építési engedély beszerzését betervezték.

Gyakran okoz üzemzavart

A városházán égetően szükséges a villamos hálózat felújítása, mert az egyre növekvő terhelés gyakran okoz üzemzavart.
A doborgazszigeti gyerektáborban a mosdó-fürdő felújítását tervezik ebben az évben. A szükséges forrás a kistérségi társulás költségvetését terheli majd.

A felújítási tervben előre nem látható, sürgős beavatkozásokra tartalék nem szerepel. Rendkívüli esetekben a tervezett feladatok terhére kell majd a hibaelhárítást elvégezni. Az intézmények igényei lényegesen túlnyúlnak a rendelkezésre álló kereten. A valós igények meghaladják a 400 millió forintot, ezzel szemben ennek alig negyedére jut pénz.

A Micimackó Bölcsőde például a melléképületek szigetelésére, személyzeti öltöző kialakítására, konyhai ételfelvonó lift kiépítésére, az udvari árnyékoló megvalósítására, illetve a szülői bejárat akadálymentesítésére összesen 10 milliót igényelt, ezzel szemben csupán 1 millió jut az intézménynek. A Napsugár Bölcsődében szintén jócskán elmarad az igényektől a megvalósítás, hiszen a 15,4 millió helyett mindössze 1,1 milliót kapnak. A Gólyahír Bölcsőde még ennél is rosszabb helyzetben van, mivel a közel 20 milliós igénnyel szemben 800 ezer forint jut a felújításra.

Se új tető, se új kerítés

A óvodák esetében is jóval alulmarad a felújítási terv a valós igényeknek. Az idei évben nem jut például pénz az Pzikés Óvoda balesetveszélyes tetőzetének cseréjére, a Lurkóvár külső vakolatának javítására, a Kékcinke drótkerítésének cseréjére, a Vackor gyermekmosdóinak és homokozóinak teljes felújítására.
Az iskolák sem sokat „szépülhetnek" idén, hiszen az intézmények igényeinek töredékére jut csak forrás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei kátyúhelyzet: több ezer javítás

A megenyhült időben a víz beszivárog az utak repedéseibe, éjszaka pedig megfagy, tovább tágítva a lyukakat. Egyelőre a meleg helyett csak a jóval drágább és kevésbé hatékony hideg aszfaltot használhatja a közút kezelője. Wimmer József, a Magyar Közút Kht. területi igazgatóságának főmérnöke a Kisalföld érdeklődésére azt is elmondta: folyamatosan dolgoznak a javításon. Tovább olvasom