Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Alig egy százalékon múlt a döntés

A vadászati közösség hétfői dunakiliti közgyűlésén a vadászati jog gyakorlásának eldöntésekor a többség a Felső-szigetközi Vadászati Kft.-re szavazott, melynek több helyi polgármester is tagja.
Értük folyik a harc: Két társaság harcol a szarvasok kilövésének jogáért.
Az eddigi joggyakorló, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. (KAEG) megtámadja a végeredményt, s új közgyűlés összehívását kezdeményezi. A közel tizenegyezer hektáros szigetközi terület feletti vadászati jog gyakorlójának kilétéről döntöttek hétfőn Dunakilitin. A tulajdonosi közgyűlést azért hívták össze, mert a helyi földtulajdonosok és vadászok elégedetlenek voltak az eddigi joggyakorlóval: információink szerint nyolc külföldi vadász bérelte szinte az egész területet, s a helyiek nem kaptak elég lehetőséget.

Korábban nyolc szigetközi polgármester ezért egy gazdasági társaságot alapított, s a földtulajdonosok megbízásából közgyűlés összehívását és a KAEG Rt. visszahívását kezdeményezte. A sikerre csak a összterület felénél nagyobb „összegyűjtött" föld esetén volt lehetőségük.

Parázs hangulatú közgyűlés

Nem lesz fagyűjtés?

Azt, hogy a vadászati jog kezelőjének lenni anyagi haszonnal is jár, bizonyítja, hogy a vadásztatásért csatározó társaságok mindent bevetnek a siker érdekében. Dunaszigeten szóbeszéd tárgya, hogy a helyi földtulajdonosoknak megüzenték: ha a rossz oldalon teszik le a voksot, akkor legközelebb elfelejthetik a közeli erdőkben a fagyűjtést.
Az új kft. számára a feladat nem volt egyszerű, hisz az állami tulajdon 48 százalékot tesz ki, melynek fele az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságé. Információink szerint az igazgatóságot mindkét oldal képviselői korábban már megkeresték szavazatukat kérve. A tegnap délelőtti közgyűlésen jelen voltak az ötven hektár alatti tulajdonosokat képviselő jegyzők, a KAEG Rt. és az újonnan alakult Felső-szigetközi Vadászati Kft. – melynek több polgármester is tagja – képviselői. A parázs hangulatú közgyűlésen elhangzottak érvek és ellenérvek a napirend kapcsán.

A rendezvényen a KAEG Rt. képviselői elmondták: ők a vadászati jog gyakorlójaként megfelelően látták el feladatukat. Kemény vádak is elhangzottak részükről: eszerint a részt vevő jegyzők csak polgármesterüknek engedelmeskednek ebben az ügyben. Ezt az érintettek cáfolták.

Megtámadják a döntést

A vízügy a voksolásnál végül egyik oldalnak sem kedvezett, az Éduvízig jogi képviselője a legfontosabb kérdésekben tartózkodott a szavazásnál. Így a Felső-szigetközi Vadászati Kft. a közgyűlésen 50,93 százalékot szerzett, s minden napirendi pontot elfogadtak. Eszerint a továbbiakban a vadászati jog gyakorlója a főként polgármesterekből megalakult társaság. Dr. Magas László KAEG-vezérigazgató rögtön be is jelentette: nem fogadja el a döntést, s új közgyűlés összehívását kezdeményezi.

„ Jogszerűek voltunk"

Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere elmondta: mivel a többségi tulajdon a kezükben van, ezért úgy érzi, törvényesen váltották le a vadászati jog gyakorlóját.

– Úgy érzem, ezt a fordulót megnyertük – kezdte a polgármester. – Bár a KAEG vezérigazgatója elmondása szerint a közigazgatási hivatalnál is meg akarja támadni a szavazás végeredményét, mi jogszerűen jártunk el. Törzsök Gyula, a Kisalföld Vadásztársaság fővadásza a közgyűlésen azzal érvelt, hogy nem tudjuk, mit veszünk a nyakunkba, s rengeteg gonddal jár a vadászati jog kezelése. Kérdem én: akkor miért ragaszkodnak foggal-körömmel hozzá? – mondta Schmatovich Mátyás.

Új közgyűlést akarnak

Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: véleménye szerint jogszerűtlenül hívták össze a közgyűlést. Mint elmondta, pereskedni egyeőre nem kívánnak, inkább egy, a hatályos törvényeknek megfelelő közgyűlés összehívását kezdeményezik. Az igazgató szerint ezt már régen megtették volna, ha a Felső-szigetközi Vadászati Kft. nem hátráltatta volna őket. A közgyűlésre – a tervek szerint február-március körül – természetesen a földtulajdonosokat is meghívják.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsaptak a dílerekre

Jelentős mennyiségű kábítószer adásvételét akadályozták meg a rendőrök szombaton délután… Tovább olvasom