Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Algából készítenének üzemanyagot

Algákból állítanának elő olcsó és hatékony módszerrel üzemanyagot a mosonmagyaróvári egyetemi karon. A most kezdődött kutatás során az olajos szennyvizek tisztításának lehetőségeit is vizsgálják.

Olcsó üzemanyag előállítása algákból. Ez az elsődleges célja annak a kutatásnak, amit – közel 600 milliós uniós támogatással – a napokban indítottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karán két céggel közösen. A várhatóan egy éven át tartó program lényegéről tegnap dr. Ördög Vince, a kar növénybiológiai intézetének vezetője elmondta: a program előzményei két évre nyúlnak vissza. A részt vevő cég képviselői olyan találmányt mutattak be az intézetnek, amivel olajtartalmú anyagokból lehet tiszta vizet előállítani. Ez nagyon jól kapcsolódhat a karon folyó algakísérletekhez. Dr. Ördög Vince kiemelte: ez a kutatás új utat nyit a biodízelcélú algatermesztéshez. Az eddigi berendezések ugyanis költséges és meglehetősen nagy energiaigényűek voltak.

Ez a kutatás új utat nyit, hogy közelebb kerüljenek a biodízel előállításához – mondja dr. Ördög Vince, a növénybiológiai intézet vezetője.
Ez a kutatás új utat nyit, hogy közelebb kerüljenek a biodízel előállításához – mondja dr. Ördög Vince, a növénybiológiai intézet vezetője.

Az új eljárás lényegéről dr. Szakács Tamás, az IC-Produkt Zrt. igazgatóságának elnöke kifejtette: a most kezdődő kutatás fő célja, hogy algából olcsó és hatékony módszerrel olajat nyerjenek ki, valamint ugyanezzel a berendezéssel olajos ipari szennyvizet tisztítsanak meg. A szakember elmondta: maximálishoz közeli termelőképességet biztosító, rugalmasan alakítható algatermesztési rendszert dolgoznak ki.

Hozzátette, így a berendezéssel gazdaságosan szüretelhető, továbbfeldolgozásra alkalmas alapanyag állítható elő. Emellett a cég célja a tejfeldolgozás pazarló vízfelhasználásának visszaszorítása úgy, hogy a keletkezett szennyvizet még a helyszínen megtisztítják és újrahasznosítják. Az is említésre méltó tényező, hogy a tisztítás egyik mellékterméke szintén hasznosítható szerves biomassza (azaz energetikailag hasznosítható növény) lesz.

Dr. Szakács Tamás kiemelte: a program fő célja, hogy a kőolajhoz képest versenyképes áron tudjanak előállítani üzemanyagot. Ez a terület igényli még a legtöbb kutatást. Hozzátette: a szennyvíztisztítás terén jóval közelebb állnak már a tervek megvalósításához.

Európában a legnagyobb. A Mosonmagyaróváron létrehozott és speciális törzsfenntartó szobában tartott gyűjtemény Európa egyik legnagyobb algaegyüttese. A kialakított 3 klimatizált algatenyésztő-tesztelő szoba Magyarország egyetlen ilyen méretű laboratóriumi együttese.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pihenőparkot építenek Levélen

Kerékpáros pihenőpark építésébe kezdett Levél önkormányzata. Tavaly a kerékpárút költségvetésébe már… Tovább olvasom