Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Alapítványi befizetésekből mentenék meg az iskolát

A Püski Körzeti Általános Iskola – ahová a dunaremetei és kisbodaki gyerekek is járnak – a fennmaradásáért küzd.
A közoktatási törvény módosítása miatt 7. és 8. osztályban minimum tizenöt gyerekkel kell elindítani az osztályokat jövőre, hogy a jelenlegi állami támogatást megkapják az intézmények. „Ez Püskin nem lesz meg (jelenleg 104-en járnak ide, összesen 20 gyerekre lenne még szükség), így veszélybe került a felső tagozat működtetése" – kezdte elöljáróban Bán Elvira iskolaigazgató pénteken, amikor közel százan gyűltek össze a helyi faluházban a rendkívüli szülői értekezleten. Ezen az érintett települések polgármesterei is részt vettek.

Kevesebb támogatást kapnának

Zsoldos Ferenc, Püski településvezetője így folytatta: 26 éve működik körzeti iskolaként intézményük, így ők már régen megelőzték a „most kialakult szemléletet". Rengeteg pénzt költöttek az intézményükre, bővítették, felújították. „Néhány »hiányzó« gyerekről van csak szó, ám a törvény értelmében kevesebb támogatást kapna emiatt az iskola." Már Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselőtől is segítséget kértek az ügyben. „Az alsó tagozatnak és az óvodának biztos jövője van" – hangzott el.

„ Össze kell fogni"

„ Ha elviszik a felső tagozatot, befektetett vagyonunk, a tantermek üresen állnak majd." Emellett az utazás sem lenne egyszerű, bármelyik településre is kellene átjárni a felsősöknek. Információink szerint egyébként három település – Hédervár, Halászi és Darnózseli – is befogadná a püskieket. Zsoldos szerint a püski iskolát fenntartó három önkormányzat „elkötelezett, hogy megtartsa az intézményt". Az értekezleten ezután a megoldási lehetőségekről esett szó: megtakarító intézkedéseket kell bevezetni, pótolni a kieső pénzt, amíg meg nem oldódik az iskola sorsa. „Össze kell fogni, ha végleg meg akarjuk tartani az iskolát" – hangzott el.

A lakók segítségét kérték


A polgármester ezután kéréseit fogalmazta meg: a szülőket biztatta, ide írassák a gyerekeket, azokat is, akik esetleg eddig nem ebbe az intézménybe jártak (ők összesen nyolcan vannak). Ezután a pénzről esett szó: az önkormányzatok a bevételkiesést vagyonértékesítéssel szeretnék pótolni, bár szűkösek a lehetőségeik. Időközben megalakult a Püski Iskoláért Közhasznú Alapítvány: a településvezető azt kérte, a fennmaradást a lakók anyagi lehetőségük szerint támogassák. „Összeget nem is mondok" – hangzott el. Bán Elvira úgy folytatta: mindent megtesznek, hogy minimum még egy tanévet „itt tartsanak". Ehhez segítség kell. Az alapítvány egy lehetőség „hivatalos formában": ezt egy kisbodaki kft. alapította 200 ezer forintos tőkével. Lajos Mihály, a kft. ügyvezető igazgatója szerint, ha az átjáráshoz szükséges buszbérlet költségét, havi háromezer forintot vállalnak a szülők, pótolhatják a kieső pénzeket. Ekker Károly kisbodaki polgármester reagált: a bérletet az állam finanszírozná, s ez a pénz nem fordítható másra. Sághy Gyuláné jegyző elmondta: jelenleg 30 millió forint hiányzik. „A megszorításokkal egy másik terület szenvedhet csorbát: veszteséges gazdálkodás esetén az önkormányzatot terheli minden felelősség." Bán Elvira hozzátette: a 30 millióból tavaly a három önkormányzat 18 milliót tudott összeadni, így a hiányzó összeg idén 10–12 millió lehet.

„ Egy dologban bízhatunk, a levélben"


Az igazgató bejelentette: a három testület levélben az oktatási minisztert is megszólítja. Egy hozzászóló szerint nagyon gyorsan telekkialakításokra lenne szükség, s a népességgyarapodás segíthet a gyereklétszám-növelésben. Zsoldos Ferenc szerint egy befektetői csoport 57 telek kialakítását kezdi meg vélhetően még az idén. Ekker Károly szerint Kisbodakon a posta megszüntetésével 5–10 százalékkal értéktelenebbek lettek a telkek.

Marovics Géza dunaremetei településvezető úgy fogalmazott: a legnagyobb gond az, hogy tavaly a három településen összesen kettő, idén három gyermek született. Szerinte egy dologban bízhatnak: abban, hogy a Hiller Istvánnak fogalmazott levél meghallgatásra talál. „Dunaremetén értékesíthető ingatlan nincs, nem tudjuk a nadrágszíjat sem jobban meghúzni."

Megemlítette: a püski iskola kihasználtsága 41 százalékos, hisz 240 gyerek befogadására alkalmas az épület.
A vezetők és a szülők végül megállapodtak abban, hogy a három településen aláírásgyűjtésbe is kezdenek, melyet eljuttatnak a tárcához a levéllel együtt. A zárszót Zsoldos Ferenc adta meg: „Optimistának kell lenni, én még csődbe ment önkormányzatról nem hallottam."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavilonsor helyett vásárcsarnok kellene

Az egykori Lajta-parti vásárcsarnok helyén 2000 októberében nyílt meg az új óvári piac, ahol az őstermelők és kereskedők egy hosszú, fedett pavilonsoron és mintegy harminc üzlethelyiségben kínálhatják áruikat. A Vízpart utcai beruházás a 110 férőhelyes fizetőparkoló kialakításával együtt összességében 104 millió forintjába került akkor az építtető és működtető Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nek. Az új óvári piac azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Tovább olvasom