Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Aláírást gyűjtöttek a hajléktalanok ellen tiltakozók

A mosonmagyaróvári ipartelepen dolgozók és lakók gyűjtöttek aláírást az ellen tiltakozva, hogy a volt határőrlaktanyában hajléktalanok lakhassanak.


A város jegyzőjének küldött levelüket a szerkesztőségünkbe is eljuttatták.

Március végéig maradhattak volna a volt határőrlaktanya épületében kialakított krízisszállón azok a fedélnélküliek, akiknek nem jutott hely a hajléktalanszállón, vagy nem tudtak annak házirendjéhez alkalmazkodni.

Viselkedésük irritálja a helyieket – írtuk még júliusban. Azóta a környékbeli lakók és az itt dolgozók közel nyolcvan aláírást gyűjtöttek és tiltakozásukkal a város jegyzőjéhez fordultak. Panaszukat szerkesztőségünkbe is eljuttatták. Dr. Németh Andrea jegyző jövő héten találkozót hív össze az érintett szakembereknek. Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője szerint két hete az önkormányzat kérésére lakattal zárták le az épületet, ennek ellenére úgy tudjuk, legalább tíz fedélnélküli húzza meg itt magát éjszakánként.

A levél szerint a laktanyában helyet kapott hajléktalanok megjelenésükkel és viselkedésükkel – hangoskodnak, káromkodnak, verekednek – zavarják a lakótelep nyugalmát. Amióta megjelentek a környéken, több a lopás, de a lakók által gondosan rendben tartott házak előtt is sokszor szemetelnek. A levélírók azon félelmüket is megfogalmazták, hogy a hajléktalanok életvitele és a nem megfelelő higiénés környezet miatt a laktanya fertőzés forrása lehet. Továbbá kérik azt is, hogy az itt lakó fedélnélkülieket a hajléktalanszállóba költöztessék.

Lakat sem zárja el a laktanyát a hajléktalanok elől.
Lakat sem zárja el a laktanyát a hajléktalanok elől.

– Lehetséges megoldás volna az átmeneti szállóra való beköltözés, ezt azonban az érintettek mereven elutasítják, a szállón érvényes szabályokat nem tudják, nem akarják elfogadni – hangsúlyozza Hunyaddobrai Éva, a humánszolgáltató osztály vezetője. Majd így folytatta: – Az átmeneti szálló férőhelyhiánnyal is küzd, amely a jövőben egy sikeres pályázattal 15 férőhellyel bővül majd. Arra azonban nincs lehetőség a továbbiakban sem, hogy a szállóra kényszerrel lehessen költöztetni azt a hat hajléktalant, akik jelenleg a határőrlaktanyában laknak.

A levél szerint a laktanyában helyet kapott hajléktalanok megjelenésükkel és viselkedésükkel – hangoskodnak, káromkodnak, verekednek – zavarják a lakótelep nyugalmát.
Az osztályvezető tájékoztatása szerint a laktanya környékén lakók bejelentése nyomán bejárást tartottak. Vizsgálták, hogy a bentlakók az előzetes megállapodást betartották-e, vagy pedig a bejelentésnek megfelelően megszegték a lakhatási szabályokat. A szemle során azt tapasztalták, hogy az épület környékén megjelenő rendbontók, szemetelők és randalírozók nem e közül a hat ember közül kerülnek ki.

Megállapították azt is, hogy az engedéllyel bent lakók az előzetesen egyeztetett szabályokat betartják, de erről a KESZI vezetőjének munkájából adódóan napi tapasztalata is van. Hunyaddobrai Éva megerősítette: a város vezetői a rendőrség segítségét kérték, így a területen folyamatos az ellenőrzés, hiszen a lakók által jelzett problémák közbiztonsági jellegű intézkedéseket igényelnek, amelyekhez az önkormányzatnak, illetve a hivatalnak jogszabályi felhatalmazása nincs.

– Erőszakkal nem rakhatjuk utcára ezeket az embereket, megoldást kell azonban erre a helyzetre találnunk – veszi át a szót dr. Németh Andrea, Mosonmagyaróvár jegyzője, aki elmondta: a rendőrség ebben együttműködőnek bizonyult. A jegyző még hozzátette: jövő héten a KESZI, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) és a rendőrség képviselőivel egyeztetnek az ügyben.

Látogatásunkkor azzal szembesültünk, hogy elzárták a laktanya orvosi rendelő felőli bejáratát, ahol korábban közlekedtek az itt lakók. Kosár Tibor, a VÜF vezetője szerint két hete kapták a felkérést a lakat elhelyezésére az önkormányzattól.

˝Sajnálom azokat az embereket, de ez nem állapot. A gyönyörű szép laktanyaépületet egyre inkább szétszedik, télen az ablakokat tüzelték el, lopnak, hangoskodnak˝ – mondta portálunknak egy neve elhallgatását kérő ipartelepi lakó.

Olvasóink írták

 • 9. Foglalt 2010. szeptember 19. 16:24
  „Volt Hmm..! felhasználónak-itt a lehetőség mutasd meg milyen ember vagy.Azt kapod amit adsz.......És mi jó akkor neked?”
 • 8. Imcsi 2010. szeptember 15. 12:36
  „Na, itt jön majd a patthelyzet: hajléktalanok nem lakhatnak az utcán, nem rakhatják ki őket a volt laktanyából! Sőt, a bedölt hitelesek-akiknek a háza a banké lesz, sem kerülhetnek az utcára!”
 • 7. Lone_wolf.. 2010. szeptember 15. 09:49
  „mediatrix! fogadd be őket!Légy emberséges!”
 • 6. Mosoni 2010. szeptember 14. 11:44
  „mediatrix

  esetleg elhívhatnád őket a szoszédodba, hátha rendet tudnak rakni a környékeden, csak arra vigyázz, hogy a bejárati ajtódat és az ablakkeretet el ne tüzeljék.”
 • 5. mediatrix 2010. szeptember 13. 23:22
  „<moderálva....> hogy lehettek ilyen szivtelenek!nem ertem!semmi emberiseg nincsbennetek?hol lakjanak ezek az emberek?egy ilyen épületböl minek kene muzeumot csinalni?kinek?ami a föuton van oda sem jar senki!......ennyit”
 • 4. amivarosunk 2010. szeptember 12. 06:00
  „A laktanyáról további információk a www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu weboldal Tervezett emlékhely című almenüpontjából tölthetők le.”
 • 3. Losba 2010. szeptember 11. 17:26
  „Az megérne egy fényképsorozatot a kisalföldbe, hogy hogy néz ki mára az az épület. Felelős ?”
 • 2. Tmoha 2010. szeptember 11. 17:07
  „Mégse múzeum lesz az épületben?”
 • 1. Mosoni 2010. szeptember 11. 12:10
  „Hiába lakatolják a bejáratot ha a hátsó részen még a kerítést is ellopták,nem beszélve arról,hogy ahól a hajléktalanok laknak annak az épületnek a tetején lévő esőkidobó horganyzott lemezt is elvitték.
  A Polgármesteri Hivatalnak nem kellett volna megengedni hogy beköltözzenek a hajléktalanok, kiváncsi lennék, hogy a Hivatalnak mi az elképzelése a laktanya sorsáról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem reagált a hívásokra a mosonmagyaróvári fiatalok halálát okozó amerikai tolóhajó

Nem reagált az általa felborított vízibusz és a környező vízi járművek hívására az az uszályt… Tovább olvasom