Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés és orrba vágós viták

A mosonmagyaróvári Fiatalok Otthonában lakó tizenhét család a velük közös épületben üzemelő „internetkávézó” miatt dühöng. Egy részük aláírást gyűjtött nyugalmuk érdekében: szerintük hajnali három órakor is elviselhetetlen zaj szűrődik át a falakon. A bérlő mindezt cáfolja.
Borbélyék négy éve költöztek a Fiatalok Otthonába. Azóta megszületett kislányuk, Dorina, aki – elmondásuk szerint – lassan fél éve minden éjjel felriad a szomszédból szűrődő hangos zajra. A család kálváriája akkor kezdődött, amikor a korábbi büfé helyett internetkávézót alakítottak ki az épületben.

Az összetört kapu

Innen jönnek a hangok: Az apa szerint Dorina minden éjjel zajra ébred.
– Az épület az önkormányzat tulajdonában van, s anyagi érdekekre hivatkozva a közepén kialakítottak egy kocsmát – kezdi Borbély Imre. – Korábban nem is volt gond, a bérlő időben szólt, ha valamilyen rendezvény volt nála, s legkésőbb tizenegy óra körül elmentek a vendégei. Tavasszal azonban új bérlő kapta meg a helyiséget: első lépésként összetörte a bejárati kaput, így azt azóta nem lehet bezárni.

Pedig elméletileg tízkor be kellene azt csukni, mivel korábban a szemközti épületből lopni jöttek át az udvarunkba.
– A vendéglátó-ipari egység elméletileg hét közben este tizenegyig, hétvégén éjfélig tart nyitva. Azonban még hajnali háromkor is üvöltözést, az illuminált vendégek szándékos radiátorcsapkodását, faldöngetést és élőzenét hallunk. Az épület kialakítása olyan, hogy a gyerekszoba közvetlen szomszédságban van a biliárdasztallal. Dorina hónapok óta szinte minden éjjel felriad a zajra, s tehetetlenek vagyunk. Többször szóltunk a bérlőnek, de nem tett semmit. Sőt: egy alkalommal a feleségem éjjel fél egykor már nem bírta tovább és átment szólni az üzemeltetőnek, ám erre is mi fizettünk rá. Becsületsértésért feljelentett bennünket, azóta is bíróságra járunk.

„ Senki sem segít"

– A többi lakónak is hasonlóak a gondjai, ezért a gondnokunk segítségével egy levelet írtunk a polgármester úrnak, melyet tizenhét család írt alá. Ebben azt kérjük, tegyen valamit az áldatlan állapotok ellen. Az önkormányzatnál azt mondták, szükségük van a bérlőtől beszedett pénzre. Az édesapám képviselő, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke, egyik rokonom egy fővárosi lapnál dolgozik, de ők sem tudtak segíteni, ezért fordultam a Kisalföldhöz.

Nyáron, amikor már szabadtéri programokat – udvari főzést – szervez a kávézó, vidékre menekülünk a többi lakóval egyetemben. A gyerekszoba ablaka alá autók parkolnak, ajtócsapkodásra ébredünk éjszakánként. Volt olyan eset, hogy a rendőrség egy éjszaka hatszor is kinn járt. Pk sem értették, hogyan lehet fiatal, kisgyermekes családok mellé ilyen helyet kialakítani – mondta Borbély Imre.

Új szigetelést tettek fel

Jakab Zoltán, a mosonmagyaróvári városháza igazgatási osztályának vezetője elmondta: decemberben jártak utoljára a bérlőnél, s elmondták neki, hogy nem erre a célra szól a bérleti szerződésük. Megállapodtak abban, hogy a biliárdasztalt egy szinttel lejjebb viszik, s egy újabb szigetelést is feltesznek. Ez azóta meg történt. A vezető szerint a lakók nyugalmát kell védeniük: szükség esetén birtokvédelmet adhatnak nekik, s este tízig korlátozhatják a nyitva tartást.

Milliós kár és orrba vágás

Bekő István, a kávézó bérlője egészen másként látja a helyzetet. Szerinte Borbélyék állandó cirkuszaikkal milliós kárt okoztak neki.
– Nyár elején költöztettük ide a kávézót, s azóta egyre rosszabb a helyzet – kezdte a bérlő. – Beleöltünk ötmillió forintot, s Borbélyék állandó jelenetei miatt lassan elfogy a vendégem. Egy este átjött Borbélyné, s úgy arcon vágott, hogy eleredt az orrom vére.

Emiatt jelentettem fel könnyű testi sértésért. Már leszigeteltem az egész helyiséget, s a biliárdasztalt is levittem a földszintre. Havi 230 ezer forintot fizetek az önkormányzati tulajdonban lévő Movinnov kft.-nek, s ráadásul nem zavarok itt igazából senkit, csak – nem tudom, miért – őket. Borbélyék állandóan kihívják ide a rendőröket, mondvacsinált okokból. A lakók is csak azért írták alá azt a dokumentumot, hogy hagyják már békén őket. Itt minden lakónak van autója, s aki későn jár haza, azt is az én vendégemnek hiszik. Úgy tudom, hogy a kávézó előző bérlőjét is ők üldözték el és tették tönkre – mondta Bekő István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moldávok a csomagtartóban

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a román fiatalember, aki két moldáv állampolgárt akart… Tovább olvasom