Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Aki a kürtjével látott világot

Steiner Richárd a Kühne Koncert Fúvószenekar kiváló zenésze. 56 éven át játszott kürtösként. Tavaly úgy döntött, felhagy a zenekari élettel.

A Kühne Koncert Fúvószenekart számos tehetséges zenész alkotja. A mosonmagyaróvári Steiner Richárd 56 évig játszott közöttük kürtösként, mikor úgy döntött, elköszön a zenekartól. Lapunknak elmondta ennek okát, ám előbb egy rövid visszaemlékezésre kértük.

– Tizenkét éves koromban iratkoztam be a zeneiskolába. Azért kezdtem kürtön játszani, mert akkoriban nem nagyon volt lehetőség másra. Nem volt hangszer, a bátyám pedig akkor kezdte a konzervatóriumot, így a közös fúvós eszközön gyakoroltunk – mondta.

– Már ezek is nagyon szép évek voltak, majd 1956. április 4-én bekerültem a Kühne Fúvószenekarba. Közben bevonultam katonának, de a néphadseregben katonazenészként is folytathattam a muzsikálást. Annyi kedves élményem van, hogy lehetetlen lenne azokat felsorolni, kiragadni is nehéz belőlük. A zenekarnak köszönhetően gyakorlatilag világot láttam. Előbb jártam Ausztriában, mint Budapesten. Az évek alatt sorra jártuk a gyönyörű helyeket. Csak hogy néhányat említsek: Németország, Olaszország, Dánia, Montenegró mind-mind örök emléket jelentenek nekem.

Néhány éven keresztül egyszerre két zenekarban is játszottam: 1986-ig voltam a Kühne-gyár dolgozója, majd átkerültem a timföldgyárba. Az ottani közösségben is zenéltem. Jó volt a kapcsolat a két zenekar között, így az esetleges ütközéseket sikerült megbeszélni.

S hogy miért döntöttem úgy, hogy abbahagyom? 56 év nem kis idő. Úgy éreztem, hogy túl keveset tudok a családdal foglalkozni. Két gyermekem van, Bernadett és Ákos, s összesen öt unokám. Szeretnék minél többet velük lenni – mondta Steiner Richárd. Hozzátette: – Természetesen a zenekartól nem szakadok el, a szerepléseken mint barát, vendég részt fogok venni továbbra is.

Hernádi Sándor, a Kühne Koncert Fúvószenekar karmestere szerint Ricsi bácsi nagyon szorgalmas volt. – Sokat gyakorolt, a kürtösök között sokáig szólamvezető volt. Rendesen járt a próbákra és szereplésekre is, lehetett rá számítani. Szakmailag és minden szempontból csak jót lehet róla mondani – értékelt a karmester.

Vámos Gábor, a zenekar elnöke is nagyon büszkén mesélt elköszönt társukról: – Egy nagyon megbízható zenész kollégánkról van szó. Jó technikai tudású kürtös a mi Ricsi bácsink. Egész pályafutása alatt nagyon lelkiismeretes volt, a gyakorlás számára a próbákon túl is folytatódott. Humorával, vicceivel sokszor feldobta a hangulatot, emellett munkáját szerényen végezte. Ahogyan kell, úgy hagyta abba: még a legutolsó napokban is folyamatosan lehetett rá számítani – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piásan autózott, jogosítványa bánta a dunakiliti férfinak

Dunakiliti belterületén ellenőrizték a járőrök a 61 éves helyi férfit. Tovább olvasom