Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Aki ’56-ban másodszor született

A 70 esztendős Kuroli Géza professzorral gazdag életútjáról beszélgettünk.
Bár szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, a későbbi kiváló agrártudós kezdetben ipari pályán helyezkedett el. Kuroli Géza Szentgotthárdon dolgozott, műszaki rajzolóként számos újítás fűződött a nevéhez. Amikor anyagilag tudta biztosítani a továbbtanulását, jelentkezett az óvári akadémiára. Amint ez kiderült, főnökei felajánlották neki, ha inkább a Műegyetemre megy, akkor öt évig technikusi fizetést biztosítanak számára. Kuroli Géza azonban ezt elutasította, mert semmilyen értelemben nem szeretett volna az akkori rendszerben függővé válni.
Elsőéves gazdászként ő is azok között volt, akik a fővárosi és a lengyel társaikkal való szolidaritás jegyében az óvári laktanyához vonultak. A 20 éves fiatalembert a földön kúszva találta el egy golyó.

A lövedék olyan roncsolást végzett a testében, hogy az orvosok azt hitték, a másnap reggelt sem éri meg. Harminchat kilóra lefogyott, hét műtét, vérátömlesztés, és öt hónapnyi lábadozás várt rá. Szívós akarattal azonban felépült és a vizsgáit is letette, így nem veszített évet. A győri kórházba – ahol ápolták – Svédországból egy repülőgéppel hoztak gyógyszereket, s felajánlották neki, hogy velük mehet, de ő nem akarta elhagyni az országot. Kuroli professzor azt mondja: 1956 óta neki két születésnapja van októberben. Visszaemlékezése is arról tanúskodik, hogy a jó szándékkal utcára vonult tömeg esetében minden nemzetközi jogszabályt áthágtak: úgy dördült el a sortűz két sorozata, hogy nem tárgyaltak az emberekkel a katonák, nem adtak le figyelmeztető lövéseket sem...

Kuroli Géza úgy véli: 1956-ban egy kis ország világtörténelmi tettet hajtott végre, és a világ ünnepelheti az akkor történteket, ám nekünk, magyaroknak nincs okunk ünneplésre, mi csak emlékezhetünk az áldozatokra és az azzal járó megtorlásokra. A professzor szerint a rendszerváltás ténye vitatható, azok számára, akik ezt a nagy tettet véghezvitték, a rendszerváltás nem következett be, azok nagyságát méltóan ez idáig senki nem ismerte el.

Kuroli Géza a diploma után Lovászpatonán, majd Pápán dolgozott, 1962 őszén pedig visszakerült az óvári egyetemre. Növényvédelmi szakemberként nemzetközi hírnevet szerzett magának, az oktatás és a kutatás kitöltötte az életét. A növényvédelmi tanszéket 32 éven át vezette, 22 esztendőn át részt vett az egyetemi kar vezetésében. Volt dékán- és rektorhelyettes is, a legnagyobb feladat pedig az volt számára, amikor 8 és fél évig dékánként munkálkodott. Ez idő alatt épült meg többek között a Gazdász Hotel, sok épületet felújítottak, bevezették a hallgatók számára a számítógépes oktatást, fejlesztették a műszerezettséget, az oktatói gárdában is komoly minőségi előrelépések történtek. A professzor azt vallja, hogy egyetemi oktató csak az lehet, akinek eredményes a kutatómunkája is, melyre a hazai és a nemzetközi szakma is odafigyel.

A 70 éves ünnepelt két hete ment el nyugdíjba. A professzor azonban nem kíván elszakadni a feladatoktól, és az egyetemen továbbra is számítanak rá. Ha nem is olyan mértékben, mint eddig, de Kuroli Géza továbbra is aktívan kíván tevékenykedni, mert sokakkal együtt azt vallja: a munka azonnali abbahagyása együtt jár a gyors szellemi leépüléssel. A kiváló kutató ezért néhány évig még szeretné átadni tudását az utódoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom László mond beszédet

Sólyom László mond ünnepi beszédet az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári sortűz 50. évfordulóján. Tovább olvasom