Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Akadozó akadálymentesítés

Mosonmagyaróváron is gyerekcipőben jár a fogyatékkal élők könnyebb mozgását segítő akadálymentesítés. Néhány közintézmény ugyan már megközelíthető kerekes székkel is, bár a városházán túl meredek a rámpa. A tömegközlekedés viszont reménytelen a mozgássérültek számára.
Törvény írja elő, hogy a középületeket 2005. január 1-jéig akadálymentesíteni kell, mégis kevesen veszik komolyan. Ma a mozgáskorlátozottak igényeinek is csupán a hazai középületek 18 százaléka felel meg. A szállodáknál, vendéglátóhelyeknél pedig még ennél is rosszabb az arány. A központi turisztikai pályázatok között az elmúlt évben új címként jelent meg a kereskedelmi szállások és vendéglátóhelyek akadálymentesítése. A pályázatra 200 millió forintos keret állt rendelkezésre, amelyből 40–45 pályázatot támogattak volna, ehhez képest csupán 13 igénylés érkezett. Közülük végül 10 szálláshely, illetve vendéglátóegység jutott mintegy 30 milliós állami segítséghez.

Csigatempó

A mozgássérültek civil szervezetei kitüntetett célként kezelik az akadálymentesítést, ám az mégis kínos lassúsággal halad. Hiába létezik már 1998 óta esélyegyenlőségi törvény, amely végrehajtási ütemtervet is meghatározott, csigatempójú a megvalósítás. A törvényben előírt határidőig biztosan nem fejezhető be a közintézmények akadálymentesítése. A mai ütemet figyelembe véve körülbelül 50–60 év múlva közelítjük meg a nyugat-európai országok szintjét, hacsak nem változik a „lendület".

Átmeneti állapot

Az országos átlagnak megfelelően Mosonmagyaróváron az elmúlt tíz évben történt ugyan előrelépés az akadálymentesítés terén, ám mind a közintézményeknél, mind a vendéglátó- és kereskedelmi egységekben és a tömegközlekedésben egyelőre rendkívül rossz a helyzet. Egy neve elhallgatását kérő mosonmagyaróvári mozgáskorlátozott fiatalember szerint jó jogszabályok ugyan vannak, mégis ma Magyarországon a fogyatékkal élők helyzetében átmeneti állapot uralkodik. A végrehajtás szintjén alig lehet bármit is észlelni. Úgy tűnik: a szavak szintjén működik csak az esélyegyenlőség, hiszen a jogszabályok végrehajtásához pénz is kellene.
– Az első gond rögtön az intézményekbe való eljutással van. Ha valakinek egyáltalán megvan a lehetősége arra, hogy elvergődjön odáig, rögtön következnek a lépcsők, a kerekes székesek számára használhatatlan felvonók és mosdók. Mosonmagyaróváron például a városházán van rámpa, hogy kerekes székkel is be lehessen jutni az épület földszinti előterébe, ám az igen meredek, rajta egyedül szinte lehetetlen feljutni. Az egészségügyi intézményeket és a rendőrséget leszámítva szinte egyik középületbe sem tudunk egyedül bemenni. Az újonnan épült üzletek és egyéb létesítmények tervezésekor viszont már nagyobb figyelmet fordítanak a székkel közlekedőkre. Az egyre több helyen található, mozgáskorlátozottak részére kialakított parkolókat is fontosnak tartom, mert nagy könnyebbséget jelentenek. Ez nem azért fontos elsősorban, hogy nagy forgalomban is tudjunk parkolni, vagy hogy közel legyünk egy áruház bejáratához, hanem mert ezek a vár akozóhelyek szélesebbek a többinél, így biztosítható az autó mellett elegendő hely a kerekes széknek is. Sajnos sokan olyanok is beállnak ezekbe, akik erre nem jogosultak.

Busszal reménytelen

– A tömegközlekedés számunkra szintén igénybe vehetetlen a környéken – mondja a fiatalember. Hozzátette ugyanakkor, ő kivételes helyzetben van: egy igényei szerint átalakított Suzuki tulajdonosaként nincs rászorulva a buszozásra. – Ám ha gondolnék egy merészet, és autó helyett vonattal szeretnék kirándulni egyet, legalább egy héttel a tervezett indulás előtt értesítenem kellene a MÁV-ot szándékomról. De itt legalább van esély a helyváltoztatásra. Ám teljesen reménytelen a helyzetem, ha a busszal akarnék utazni. A városban a megállóhelyek és a járművek is alkalmatlanok arra, hogy kerekes székeseknek esélyük legyen igénybevételükre. Marad a gyaloglás, illetve a kerekezés, amit a sok helyen magas szegélyek, az újra és újra feltúrt járdák tesznek „kalandossá" – vélekedett a fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség lezárta Kíra halála ügyét

A mandulaműtétje után néhány nappal elhunyt, hároméves mosonmagyaróvári Wisztercill Kíra ügyében… Tovább olvasom