Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Akadna vevő a lovasiskolára is

Mosonmagyaróvár - Bár díjugrató versenyeket már néhány éve nem rendeznek itt, de továbbra is eredeti funkciójában működik a mosonmagyaróvári lovasiskola. Az üzemeltető bérlő szeretné hosszú távon továbbműködtetni a lovardát, noha lenne rá vevő.

A közel fél évszázada működő mosonmagyaróvári lovasiskola az elmúlt esztendőkben egyre „csöndesebb". Míg a korábbi években rendszeresen tartottak itt nemzetközi díjugrató versenyeket világszerte elismert résztvevőkkel népes közönség előtt, addig az utóbbi időben nem hallani patadobogást a versenypályán. A városban viszont az a szóbeszéd járja, hogy a tulajdonos eladta a Kálnoki úti telepet.

Szemet vetettek a területre
Ez a pletyka akár igaz is lehetne, hiszen a lovarda rendkívül jó helyen, a belváros közelében, közvetlenül a Lajta partján fekszik. Így nem csoda hát, ha egyik-másik helyi ingatlanos vállalkozó szemet vetett a területre, ahová több száz lakásos – újabb – társasházat építhetne. A lovasiskolát azonban nem adták el, továbbra is hasonló funkcióval üzemel, mint eddig. Ezt dr. Sótonyi László, a mosonmagyaróvári Lajta–Hanság rt.-t is tömörítő Mezort Zrt. vezérigazgatója mondta el a Kisalföld érdeklődésére. A vezérigazgató hozzátette: a közelmúltban érkezett ugyan
a társasághoz egy vételi ajánlat, ám nem adták oda. A tulajdonos továbbra sem árulja az ingatlant.

Gyorsan vált népszerűvé
A még ma is működő lovastanodát a Lajta–Hanság Állami Gazdaság alapította 1963-ban, hogy segítséget nyújtson az akkori Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola hallgatóinak szakképzéséhez a lovaglásban, hajtásban és gyakorlati lóismeretben. A szinte semmiből induló lovasiskola néhány év alatt rendkívüli eredményeket ért el, az akkori területi versenyeken az óvári lovasok szinte minden alkalommal az elsők között végeztek. Számos kiváló képességű hátas szolgált itt.

Az intézmény viszonylag gyorsan nagyon népszerűvé tette a lovaglást a városban nem csupán az egyetemi hallgatók, hanem a városlakók körében is. A hetvenes évek második felétől a sport és a turizmus mellett a lótenyésztés is egyik feladata lett az intézménynek.

Versenyek nélkül
Néhány éve már nem tartanak itt díjugrató versenyeket és a lótenyésztéssel is felhagytak. Az intézményt tavaly óta a korábbi vezetője, Grundtner Gábor bérli a Lajta–Hanságtól és próbálja a megfelelő színvonalon fenntartani. Lovagoltatással, oktatással és bértartással foglalkoznak jelenleg a nagy múltú lovardában. Az üzemeltető szerint nem könnyű fenntartani egy ilyen egységet. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években a környező településeken több hasonló méretű lovardát is létrehoztak, így ma már megoszlik a lovassport kedvelőinek tábora. Ennek ellenére a tapasztalatok alapján igen nagy az igény a lovaglásra.

Jelenleg két alkalmazottal működtetik az iskolát és tizenhárom patást tartanak az istállókban. A bérlő szerint a működés költségei elviszik szinte az összes bevételt. Ettől függetlenül nem gondolja, hogy be kellene zárnia. Grundtner Gábor mint mondja, bár nem ismeri a tulajdonos hosszú távú terveit a lovasiskolával, de mindenképen szeretné tovább üzemeltetni és a lehetőségekhez mérten szükség szerint fejleszteni is. Semmiképp sem szeretné, ha megszűnne ez a nagy múltú lovarda, ahová őt is gyermekkori emlékek fűzik.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

István és Koppány a kastélyparkban

Hédervár - Szeptember elsején a hédervári kastélyparkban Vikidál Gyula és Varga Miklós… Tovább olvasom