Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Akadémikus lett dr. Neményi Miklós - megyénkből egyedül az új tagok között

Száznegyven jelöltből összesen harminc új levelező tagot választott a Magyar Tudományos Akadémia napokban tartott közgyűlése.

Az új tagok között van – megyénkből egyedüliként – prof. dr. Neményi Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének igazgatója, az NYME tudományos és külügyi rektorhelyettese. Az új akadémikus a biorendszer-mérnöki tudományok területén tevékenykedik.

Dr. Neményi Miklós óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy az Akadémia tagjai közé választotta.
Dr. Neményi Miklós óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy az Akadémia tagjai közé választotta.

– Az agrártermelésben, az élelmiszeriparban és a környezetvédelemben tevékenykedő biorendszermérnökök arra törekednek, hogy a természetben és a biológiai anyagokban lejátszódó folyamatokat megismerjék és modellezzék – foglalja össze munkája lényegét dr. Neményi Miklós. A professzor jelentős szerepet játszott egyebek mellett a biológiai anyagokban zajló hő- és anyagtranszportok modellezésének fejlesztésében. A munkatársaival kidolgozott speciális eljárás jelentős előrelépést hozott a talajban lévő fizikai állapotváltozások modellezésében. A világ egyik legnagyobb építőmérnöki szoftvereket gyártó cége ezt az eljárást alapvető újdonságnak tekinti és beépítette a rendszerébe. Emellett jelentős a szerepe a műholdakra alapozott precíziós, termőhely-specifikus növénytermesztési technológiák honosításában és továbbfejlesztésében, valamint az élő, megújuló energiaforrások hasznosításában.

Dr. Neményi Miklós óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy az Akadémia tagjai közé választotta, ám mint mondja: ez nem csupán saját, hanem munkatársaival közös eredménye, akiktől rengeteget tanulhat. Az új akadémikus fontosnak tartja, hogy munkája során még hosszú ideig érzékeny és fogékony legyen az új kihívásokra és feladatokra. Dr. Neményi Miklós egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem óriási szellemi kapacitását, kutató- és fejlesztési tevékenységét a régió fejlődésére tudják hasznosítani.


Névjegy

Prof. dr. Neményi Miklós, a Nyugat-magyarországi Egyetem tudományos és külügyi rektorhelyettese az agro- és élelmiszerfizika, az agrár-térinformatika és -távérzékelés, valamint az agroökológiai rendszerek termodinamikai modellezése területén folytat tudományos kutatásokat, vezetőségi tagként működik közre számos hazai és nemzetközi tudományos szervezetben. 1979 óta dolgozik a mosonmagyaróvári karon, több évig vendégprofesszor volt a Stuttgart-Hohenheimi Egyetemen, a Wilhelmshaveni Műszaki Főiskolán, a Müncheni Műszaki Egyetemen és társvezetője a New York-i Columbia Egyetem környezetvédelmi tanszékének. Alelnöke az Európai Agrárműszaki Mérnökök Szervezetének, Kelet-Európában egyedüliként tagja a Biosystems Engineering című tudományos folyóirat szerkesztőségének.Olvasóink írták

 • 3. akinemfél 2010. május 21. 11:20
  „Mivel jár az akadémiai tagság pénzben kifejezve ? Es mit nyer vele az ország,ha vannak akadémiai tagjaink ?
  Lehet valaki kiválo szakember akadémiai tagság nélkul is.
  Mi szukség van az akadémiára ? A legtobb tudományos újdonság nem az akadémikusoktol jon,ok inkább minden újat támadni szoktak. Lásd a Béres cseppek.
  En nem dicsekednék vele,ha akadémiai tagságot kapnék.
  Vagy kellene ? Miért ?
  Orulnék,ha valaki elmagyarázná.”
 • 2. Griffin 2010. május 18. 13:44
  „Gratulálunk!”
 • 1. enzso 2010. május 17. 21:31
  „Gratulálni szeretnék a Professzor Úrnak ehhez az elért nagy sikerhez. Az egész Gépész mérnök hallgatók nevében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkoholba mártva, cigarettától bűzölögve

Olyan társadalom megteremtése lenne a megoldás, melyben szenvedélyszerek nélkül is érdemes élni… Tovább olvasom