Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Akadályozhatja, de nem veszélyezteti az elvonás mértéke az óvári kar működését

Az országos állapotokhoz hasonlóan nehéz helyzetben van a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) mosonmagyaróvári kara is, ám nincs veszélyben a szeptemberi teljes (hét BSc és nyolc MSc) képzés beindítása – szögezte le érdeklődésünkre dr. Schmidt Rezső dékán. A nagy múltú akadémián pénteken búcsúztak a végzős hallgatók a valétaünnepen.
 
– A napokban olyan hírek keltek szárnyra, hogy állítólag felmerült: az NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara hónapokra szüneteltetné működését...
– Ilyen forgatókönyvről szó sem volt. Valóban nehéz a helyzetünk, mint ahogyan országosan is kínlódik a felsőoktatás, hiszen hatalmas összegeket vontak ki az ágazatból. Ez érinti a Nyugat-magyarországi Egyetemet s benne a mi karunkat is – válaszolt a felvetésre dr. Schmidt Rezső dékán.

– Mekkora elvonás sújtotta a kart?
– A konkrét számok ismertetése a rektor, illetve a rektori hivatal jogköre.

– Akkor úgy kérdezem: az elvonás mértéke nehezíti, korlátozza vagy veszélyezteti a nagy múltú óvári kar működését?
– Nehezíti. Hogy mennyiben korlátozhatja, azt még nem tudom, mert most készül egy intézkedési terv az NYME minden karán, így Óváron is arról, hogy mekkora további költségcsökkentést kell végrehajtanunk. Nagyon feszesek a határidők. A mi intézkedési tervünk kidolgozásának júniusi határideje van.

A 195. valétaünnep: Hagyományosan fogatos felvonulással kezdődött tegnap a végzős gazdászok búcsúzása. Délután emlékfaültetéssel és a ballagással folytatódott. A gazdászjelöltek este fáklyás felvonulá
 A 195. valétaünnep: Hagyományosan fogatos felvonulással kezdődött tegnap a végzős gazdászok búcsúzása. Délután emlékfaültetéssel és a ballagással folytatódott. A gazdászjelöltek este fáklyás felvonulással búcsúztak a várostól, Nagy István polgármester mondott búcsúztatót. Nappali tagozaton 108, levelezőn 88 és szakmérnökképzésben 22 hallgató valétál a kar 195. alkalommal rendezett ballagásán.

– Ez mennyiben érinti a munkavállalókat?
– Még nem pontosítottuk részletesen a tervet, ugyanakkor létszámleépítésről is szó eshet.

– Ennek nagyságrendje?
– Csakis szerény lehet. Annál is inkább, mivel mi korábban már végrehajtottunk jelentősebb leépítéseket. Három év alatt oktatóink számát nyolcvanötről ötvenkilencre csökkentettük. A további szűkítés már a képzési paletta fenntarthatóságát veszélyeztetné.

– A technikai személyzetet érinti a változás?
– Nem, mert már 2008-ban technikai dolgozóink szinte mindegyike átkerült az Universitas Fidelissima intézményfenntartó kft.-hez.

– Hogyan tudják mégis anyagi forrásaikat bővíteni, saját bevételeiket növelni?
– Elsősorban pályázatainkból. Jól teljesítünk, hiszen mintegy 250–300 milliós bevételre tudtunk eddig szert tenni a Támop, az európai uniós és a határon átnyúló projektjeinkből. Például osztrák és szlovák partnereinkkel most is fut három-három nagyobb közös munkánk. Ebből 200–250 milliós pótlásunk van. Nagy szükség is van rá, mert az innovációs és szakképzési hozzájárulások elvonását ezzel tudjuk ellensúlyozni. Éppen most ér véget az a projekt is, melynek keretében napelemeket szerelhettünk föl Lucsony utcai Phare-épületünkre és várhatóan a kollégiumra. Az első tapasztalataink nagyon jók, gyakorlatilag nulla lett a Phare-épület villamosenergia-költsége.

Dr. Schmidt Rezső dékán
Dr. Schmidt Rezső dékán

– További ingatlanértékesítésekkel is számolnak?
– Az NYME minden karának, így nekünk is van ingatlangazdálkodási tervünk, sőt, vannak értékesítésre kijelölt ingatlanaink is. Ám mivel a tulajdonos az állam, s mi csak az üzemeltetők vagyunk, nagy körültekintéssel kell eljárnunk, hogy ezekből valóban kézzelfogható haszna is legyen a karnak. Ám mi az ésszerűség jegyében már korábban is léptünk. Részben vagy egészben kiürítettük például a Lucsony utcában az E és D épületeinket, valamint a kollégium A szárnyát. Ugyanakkor korábban Deák téri ingatlanunk egy részének használatáért az adóhatóság irodai bérleti díjat fizetett, de ma már nem, lévén állami hivatalról van szó.

– Ma létezik még opcióként a győri Széchenyi-egyetemhez való esetleges csatlakozás?
– Ma nincs győri szál.

– Beszélgetésünk után ön a hagyományos valétaünnepre indul. A végzősök búcsúznak, de lesznek-e helyettük gólyák?
– Felvételi keretszámainkat 2010 után két év alatt meg tudtuk duplázni. Aztán erre még rá is tettünk 10 százalékot. Az idei létszámok valamivel szűkebbek, de országosan is kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba. Ezzel együtt szeptembertől is fel tudjuk tölteni a képzéseket. Elindul a hétszakos alap- és a nyolcszakos mesterképzés is. Örvendetes, hogy a viszonylag friss mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök szakunk érdeklődésben megelőzött ebben nagyobb hagyományú intézményeket is. Nemcsak fenntartjuk, de bővítjük is a piaci igényeknek megfelelően levelezős képzéseinket az alap- és mesterszakokon is. Minél szélesebb körben szeretnénk bebizonyítani, hogy régiónkban hasznos, értékes és piacképes oktatási kínálatot tudunk nyújtani.

Olvasóink írták

  • 2. nagyjancsi 2013. május 28. 10:04
    „A soproni vezérkar pedig rendesen kapja a támogatást, csak mind magára költi, ide pedig semmi sem jut.. Szégyen..”
  • 1. abszurdisztán 2013. május 28. 05:48
    „Dübörög a gazdaság, Magyarország jobban teljesít, Magyarország nem ismeri a megszorításokat és az elvonásokat. Zajlik az oktatás tönkretétele.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes csontritkulás szűrés

A Karolina Kórház Rendelőintézetében ismét lehetőség van ingyenes csontritkulás szűrésre. Tovább olvasom