Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

"Akadálymentes" nívódíj

A mosonmagyaróvári Soproni Utcai Idősek Otthona harmadik lett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium „ Az év akadálymentes épülete 2001 ” építészeti pályázatán . A bírálóbizottság kilenc tagja közül ketten kerekes székkel tekintették meg az épületet.
Zökkenő nélkül: A bejárat könnyen megközelíthető kerekes székkel is.
Az épület bejárása után véleményük összecsengett: az otthon gondozottak által használt helyiségei megfelelnek az akadálymentes közlekedés feltételeinek és a külső bejáratokat is rámpák övezik. A pályázatot a város önkormányzata mint építtető, a tervezők és a kivitelező közösen adták be, így a díjjal járó pénzjutalomban is hárman osztoznak.
Az idősek otthonát 2000 decemberében Harrach Péter szociális és családügyi miniszter avatta fel. A meglévő gondozóház kibővítésével létrejött új épületszárnyba az átadás előtt néhány nappal költöztek át a volt máriakálnoki otthon, a felújításra szoruló kastélyépület lakói. Az új szárny 62 ember befogadására alkalmas, terveit egy győri kft. készítette, a kivitelezést egy mosonmagyaróvári társaság, a műszaki ellenőrzést az önkormányzat városfejlesztési és fenntartási osztályának munkatársai végezték. Az építkezés 1999-ben és 2000-ben 197 milliós összköltséggel valósult meg.
Az idősek otthona kétemeletes, a gondozottakat a földszinten és az első emeleten helyezték el kettő- és négyágyas szobákban. A kerekes székekkel is használható fürdő- és WC-helyiségek 2 – 2 szobaegységhez belső közlekedővel kapcsolódnak. A közlekedőfolyosón és a vizesblokkokban kapaszkodók segítik a haladást, illetve a biztonságos használatot. A földszinten a lépcső-lift blokkhoz közel kapott helyet az étkező. A kerekes székkel is használható lift a félemeleteken is megáll, így biztosít kapcsolatot és átjárási lehetőséget a régi épületszárnnyal. A körültekintő tervezés, a részletek alapos kidolgozása, a jó minőségben elvégzett színvonalas kivitelezés és a rendszeres műszaki ellenőrzés egyaránt biztosította az épület színvonalas megvalósítását. A nívódíj átadása egy későbbi időpontban lesz Budapesten, ahol a díjnyertes épületeket bemutatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakások: jövő tavaszra költözhetnek

A mosonmagyaróvári ingatlanok több mint hetven százaléka még a nyolcvanas évek előtt épült, csaknem… Tovább olvasom