Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

`Ahogyan a szád jár...`

Mosonmagyaróvár - A másfél éves Bence látszólag remekül érzi magát a fésűk, csavarok, hajszárítók birodalmában. A génjeibe kódoltatott a fodrászmesterség, akárcsak édesanyjának, nagymamájának és azok szüleinek, nagyszüleinek.
A Horváth család több mint egy évszázada alakítgatja, nyírja-festi a Lajta-parti város lakóinak frizuráját. A família az egykori híres magyaróvári iparosok egyike. Az elődök a múlt század elején Fiuméből érkeztek a városba. A ma is működő cég elindítója, Horváth János 1905-ben választotta e mesterséget. A dinasztiaalapító a jelenlegi polgármesteri hivatal mellett működő üzletében igazította a hivatalnokok frizuráját, beretválta őket. Fia, Tibor később fodrásztanoncként apjától leste el a mesterfogásokat, lánya, Maca ugyancsak a szakmában maradt.

A második világháború után költözött a szalon jelenlegi helyére. Az ’50–70-es években Horváth Tibor üzletébe „sikk" volt járni. Az akkori társasági életben a maszekok külön kasztot alkottak, és
Horváth Tibor a legjobbak közé tartozott. Hat évtizedig csinosította a hölgyeket, urakat, közben versenyeken szerepelt, és mintegy negyven fodrász nőtt fel a keze alatt.

A szalonban még ma is megfordul olyan vendég, aki a papa keze alatt szépült. Húga és annak lánya is ezen hivatás mellett döntött.
– Tizenkilenc évesen, érettségi után édesapám mellett kezdtem kitanulni a fodrászat rejtelmeit – magyarázza Jutka, Tibor lánya. Sokkal keményebben fogott engem, mint más tanoncokat – emlékezik vissza a kezdetekre. Számára minden egyes vendég kihívást jelent. Akárcsak nagyapja, édesapja, ő is folytatta a tanoncok képzését. Büszke arra, hogy minden tanulója a pályán maradt, három közülük pedig már mester.
Egy kisebb kitérő után Jutka lánya, Szabina is elődei szakmája mellett döntött.
– Örök bizonyítani akarás él bennem. Tudom, hogy mit értek el elődeim, és arra törekszem, hogy én is ugyanolyan jó legyek – vallja a fiatal édesanya, akiből ugyancsak sugárzik a szakma tisztelete, szeretete. Már egészen apró korában édesanyja körül a fodrászszalonban sürgölődött, a tanulók „rajta" gyakoroltak. Felsöpört a hajvágás után, a csavarókat adogatta. Otthon kezdetben babafejen gyakorolt, majd a mamát és édesapját „cifrítgatta". A gimnázium elvégzéséig szünidőben diákmunkaként hajmosással keresett zsebpénzt. Édesanyja szerette volna, ha tovább tanul. Vámügyintézőnek képezte magát, németet tanított, aztán 2002-ben mégis ősei szakmájában mélyült el. Kiválóan szerepelt a versenyeken, Óvár-kupát nyert, és célja, hogy mestervizsgát tegyen.

Bence a nagyival és édesanyjával a Magyar utcai fodrászszalonban.

„Ahogy a szád jár, úgy járjon a kezed is" – így szól a papa mottója. Vagyis gyorsan kell dolgoznunk: míg egy tanulónak huszonöt perc, addig nekünk negyedóra alatt kell elkészítenünk egy frizurát, és annak ugyanolyan jónak kell lennie, mintha egy órát formáltuk volna – árulja el a gyesen lévő kismama, aki kisfiával, Bencével gyakran fordul meg a nagymamánál a szalonban. A gyerekbarát fodrászatban a kis lurkó feltalálja magát: a hajcsavarokkal bíbelődik, aztán nyomban kisseprűt ragad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyberuházások szárazon és vízen

Ásványráró - Környezeti hatásvizsgálatot végeznek a három és fél milliárd forintból épülő… Tovább olvasom