Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Agrárkerekasztal az unióról

Magyarország uniós csatlakozása az Ausztriában tapasztalt változásokhoz hasonló előnyöket hozhat mezőgazdaságunknak.
Kiskunhalas és Balassagyarmat után Mosonmagyaróváron az egyetemi karon folytatódott az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány agrárkerekasztal-sorozata. A rendezvényen a mezőgazdaságban dolgozók az EU-csatlakozás utáni lehetőségekről tájékozódhattak, szakértők segítségével. Ernst Zimmerl osztrák mezőgazdasági attasé elmondta: az osztrák gazdák is szkeptikusak voltak a csatlakozást illetően, ám az évek bebizonyították, hogy érdemes volt igennel szavazniuk, mert a kapott támogatások és a külkereskedelem élénkülése előnyösen befolyásolta tevékenységüket.

A csatlakozás után bizonyos termékek, így a tej, illetve búza ára ugyan csökkent, de a termelők jól megbirkóztak az átmeneti nehézségekkel. Kitért arra is, hogy a hegyvidéken gazdálkodók, a fiatal mezőgazdasági vállalkozók, valamint az erdőgazdálkodással foglalkozók extra támogatásokban részesültek. Hangsúlyozta: Magyarország csatlakozása is hasonló előnyökkel jár
majd.

Somogyi Zoltán, az agrártárca európai integrációs főosztályának vezetőhelyettese a növénytermesztési ágazat csatlakozási feltételrendszerét taglalva a szántóföldi növény-, illetve a zöldség-, gyümölcstermelés szabályozási rendszeréről szólt. Hangsúlyozta, míg más területen van (hektáronként közel 40 ezer forint), addig a zöldség-, gyümölcstermesztésben nincsenek közvetlen támogatások, s az unió a szövetkezeti formákat részesíti előnyben.
Dr. Bujáki Gábor, a Pest megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója a mezőgazdasági vállalkozások várható támogatásainak előnyeiről, a hátrányok leküzdéséről beszélt.

Dr. Puskás János, a Szent István Egyetem docense elmondta: a csatlakozásra való felkészülés már tíz évvel ezelőtt elkezdődött, ám most ért abba a szakaszába, amikor a gazdák konkrétan szeretnék tudni, hogy gazdaságuk számára mit jelent az unió, hogy fognak megélni, milyen piaci viszonyok között tudják értékesíteni termékeiket. Szólt még a termékkvótákról, támogatási feltételekről, általános vidékfejlesztési kérdésekről és igénybe vehető EU-forrásokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenvedély és életveszély

A tavasz első jeleire az elmúlt napokban már kirajzottak a motorosok az utakra. Hónapok óta arra… Tovább olvasom