Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

˝Aggódó˝ levelek zöldektől

Szigetköz - A minisztert és a környezetvédelmi bizottság elnökét is levélben ˝figyelmeztették˝ a fővárosi zöldek a szigetközi kerekasztal ˝veszélyeire˝. Egy ferencvárosi(!) képviselő papírról olvasta fel az itteni rehabilitációhoz kapcsolódó ˝aggódó˝ kérdéseit.


Minden megyei fórumon átment, s szinte mindenhol egyhangúlag támogatták a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület térségi rehabilitációs javaslatát. A mosonmagyaróvári kistérségi társulás, a megyei közgyűlés, a Szigetközi Fejlesztési Tanács, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is az ügy mellé állt. Közben ismét – főként a fővárosból – támadások érik azokat, akik kimozdítanák a térség fejlődését a magyar–szlovák tárgyalásokon megrekedt kátyúból.

A Szite három fenékküszöbös javaslatát tavaly Dunaszigeten modellezték: ez a magyar kormány által kidolgozott nyolc fenékküszöbös megoldás továbbfejlesztése, s a szlovák javaslathoz is közel áll. Viszonylag – a többihez képest – olcsó: húszmilliárdból megoldható.

A Kisalföld korábban kiszámolta: a Védegylet által javasolt mederfeltöltés – mely politikai szinten is nyitott fülekre talált – hasonló kaliberű ötlet, mint anno a szivattyús vízpótlás volt. A folyó itteni 30 kilométeres szakaszával számolva 10 köbméter kavicsot szállító teherautók napi 100 fordulójával is közel negyven évig(!) kellene tölteni a medret ahhoz, hogy a legkevesebb vízhozammal elérjük az eredeti vízszinteket.

Mégis: teljes erővel, minden fronton torpedózzák a konkurens Szite-javaslatot.

˝Még az első, tavaly októberi Szigetköz-kerekasztal előtt több elektronikus üzenetet is kaptam civil szervezetektől. Egy környezetvédő csapat felszólított, ne vegyek részt a megbeszélésen. Ez mellbe vágott, szokatlan volt számomra: mindig a párbeszéd híve voltam˝ – mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a múlt heti újabb Szigetköz-kerekasztalon.

˝Én is kaptam ilyen leveleket, többek közt a Védegylet egyik tagjától. Utalt arra, hogy a szigetköziek vissza akarják építeni Nagymarost. Azt gondolom: mielőtt a magyar–szlovák vitát rendeznénk, először magunkat kell rendbe tenni˝ – mondta Nagy Andor, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke. Hozzátette: nem lehetnek tabukérdések, ha kell, Nagymarosról is lehet vitát folytatni.

A mosonmagyaróvári fórumra Bácskai János budapest-ferencvárosi(!), szintén fideszes országgyűlési képviselő is eljött, s megállapította, hogy a Szite-javaslat hasonlít az 1977-es vízlépcsőszerződésben szereplő tervekhez. Több kérdése is volt a résztvevőkhöz, melyeket ˝papírból˝ olvasott fel. ˝Szó van-e a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezéséről? Építenek-e a Mosoni-Dunán gátakat? Mi lesz a vízbázissal, mi lesz a vízlevezető zsilipekkel árvíznél?˝

A Hajósy Adrienne-hez is köthető Védegylet egyébként tavaly novemberben a Budapesten tartott Szigetköz-kerekasztal (melyen ők nem vettek részt) előtt levelet írt az ügyet akkor felkaroló Hegyi Gyula EP-képviselőnek és a tárcavezetőnek is. Ebben kifogásolták, hogy csak statisztaszerephez jutnának a megbeszélésén a Szitével szemben, s az állásfoglalás-tervezet a magyar pozíciókat gyengítené a szlovákokkal folytatott tárgyalásokon. Az aláírók közt a Duna Chartát, a Védegyletet és Reflex Környezetvédő Egyesületet találjuk. A múlt heti fórumon erről Balogh József szocialista képviselő azt mondta: ˝Áltudományos csoportok kabarészínvonalon kutatnak, s nagyon jól megélnek Szigetközből. Eredmény, előrelépés nincs, mi pedig egyre türelmetlenebbek vagyunk.˝

Olvasóink írták

 • 3. invektus 2009. május 27. 12:20
  „már elnézést
  A zöldek azt firtassák hogy ne vágjuk ki a fákat ne öljük le az álatokat
  ne szenyezük a vizet stb stb
  de ha fázik vagy éhes vagy épp othol nézi a kedvenc sorozatát vajon az az energia miböl van
  ???
  csettintésből?”
 • 2. mérpontén 2009. május 26. 21:19
  „Csak tudnám miért szolnak bele a pesti zöldek, a szigetköz életébe.
  Ide küldik az elektromos rapsicaikat kutatás céljából, hátráltatják a kistérségeink fejlődését, mondván a sasokat zavarja repülésben a földkábel!
  Ez csak akadékosság semmi más!”
 • 1. ivanhoe 2009. május 26. 19:11
  „Na, a pestiek megint kavarják a szart.remélem most nem jön nekik össze!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírgyalázás: kiástak egy asszonyt a darnózseli temetőben

Mintegy egy hete eltemetett helyi asszony sírját ásta ki valaki mára virradóra a darnózseli… Tovább olvasom