Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Aggályos pályázat a Szigetközben

A megyei önkormányzat Szigetköz-bizottságának szerdai lipóti ülésén három pontot fogalmaztak meg, melyet a Miniszterelnöki Hivatalnak is elküldenek.

Szeretnék Szigetközt véglegesen behatárolni, s a rehabilitációra szánt pályázati pénzeket a – bizottság által ajánlott – települések között szétosztani.

A lista alapján

Pap János
A Szigetköz-bizottság tegnapi ülésén több polgármester aggodalmát fejezte ki a rehabilitációs pályázati pénzek elosztását illetően. Néhány polgármester félt attól, hogy községe esetleg kiesik a támogatottak köréből, s esetleg más falvak kerülnek a helyére. Pap János, a bizottság elnöke szerint olyan települések is pályázhattak, amelyeknek nincs közük a Dunához. Az ülésen a bizottság három határozatot hozott, melyet a Miniszterelnöki Hivatalnak is eljuttat. Eszerint kérik, hogy az elterelésében érintett települések és a Mosoni-Duna, valamint a Duna közötti területeket támogassák a pályázatok elbírálásakor. Korábban a Szigetköz rehabilitációjánál az alapvető szempont az volt, hogy az elterelésben leginkább érintett nyolc település élvezzen előnyt a pénzek szétosztásakor.

A második pont szerint elsősorban azok juthatnának támogatáshoz, akik szerepelnek a bizottság listáján. A bizottság kérte még, hogy a Szigetközt egyért elműen határolják be, mivel Mosonmagyaróvár helyzete is vitatott a kérdésben.

Pap János elmondta: egységes területfejlesztési elképzelés kell a Szigetközre. Ennek a viszonyát kell megkeresni a rehabilitációval, hisz a kettő nem ugyanaz. Az egyik magában foglalhatja a másikat, ám például a kármérséklésre elkülönített pénzekből nem végezhető területfejlesztés.

Remény az EU-ban

Mivel a jövőben sem számíthat nagyobb állami támogatásra Szigetköz, ezért mindenképp az EU felé kell tekinteni. A sikeres rehabilitációs projekthez azonban itt is nagyobb önrészre és központi támogatásra van szükség. Pintye Ágnesnek, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetőjének az idei rehabilitációra szánt – szerinte 147 milliós – összeg nagyságáról különbözött a véleménye az elnökétől. Annyi azonban bizonyos, hogy még a tavalyi 76 milliót sem használták el teljes egészében. Sulyok Attila, Lipót polgármestere azt is felvetette: a minisztériumból későn érkezett meg az idei pályázat.

„ A politika szab gátat"

A bizottság ülésére meghívást kapott a Környezetvédelmi Minisztérium illetékese is, ám onnan senki nem érkezett Lipótra, így a Szigetköz Nemzeti Parkkal kapcsolatban nem jutottak új információkhoz. Az elnök azonban kiemelte: Szigetköz nincs az uniós támogatásokhoz szükséges érzékeny természeti területek között. Pintye Ágnes tudomása szerint ez csak a jövőbeni tervek között szerepel. Pap János leszögezte: a megyei közgyűlés Szigetköz-bizottságának a rehabilitációs kérdésekben kisebb lett a szerepe, s a nemzeti park kérdésében is csak véleményezési lehetősége van. Úgy gondolja, jelenleg időhúzás folyik az ügyben. Az elnök szerint a nemzeti park koncepciója már elkészült. Korábban a politikai érveket szakmaiakkal támadták, most fordított a helyzet: a szakmai indokoknak a politika szab gátat.

Kapcsolódó anyagok >>

Megosztott szövetség (2003-05-16) >>
A megsebzett Szigetköz (2003-06-06) >>
A megyei Szigetköz Bizottságot nem hívták meg (2003-04-14) >>
A nemzeti park hajthatatlan (2002-11-25) >>
A politikán múlik a nemzeti park (2003-06-02) >>
A szervezetlenség feléli a természeti értékeket (2003-06-04) >>
Dunamenti Nemzeti Park: Az érdek közös (2003-02-19) >>
Döntés várható a nemzeti parkról (2003-02-04) >>
Folytatódik a rehabilitáció (2002-07-11) >>
Fortuna a szigetközieknek nyújtja kezét (2002-11-15) >>
Megegyezni Szigetköz érdekében (2002-10-26) >>
Megszűntek a szigetközi bizottságok (2002-12-27) >>
Másfél milliárd a Szigetköznek (2002-09-19) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megindult a turisták és vendégmunkások áradata

A nyugat-európai országokban kezdődött nyári szabadságolások miatt jelentősen megnövekedett a… Tovább olvasom