Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Aggályos fűnyírórendelet

"Mindenki köteles gondoskodni az ingatlana szomszédságában elterülő tizenöt méter széles közterületsáv tisztán tartásáról és zöldfelületének gondozásáról."

A közigazgatási hivatal állásfoglalása szerint a mosonmagyaróvári önkormányzat új köztisztasági rendeletével kapcsolatos lakossági felvetések ugyan jogosak, de a rendelkezés törvényességi szempontból nem kifogásolható. A panelházak lakói a kötelezően előírt fűnyírás miatt háborognak.

Nagy felzúdulást váltott ki – elsősorban a városközponti panelházakban élők között – a mosonmagyaróvári önkormányzat köztisztasági rendeletének legutóbbi módosítása.

A panelházak lakói szerint az itt élők egyáltalán nincsenek berendezkedve a fűnyírásra. Az eszközök beszerzése jelentősen drágítaná az amúgy is magas közös költségeket és az eszközök tárolása sem megoldott a panelokban.

A rendelet módosításának felülvizsgálatát, illetve megsemmisítését kérte a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivataltól az egyik Mosonyi utcai társasház közös képviselője. Resch István indoklásában többek közt arra hivatkozott, hogy a folyamatosan növekvő közműdíjak miatt a lakóknak a közös alap kifizetése egyre nagyobb gondot okoz. A rendelet csak a lakók kötelezettségeit taglalja, ám azzal nem foglalkozik, hogy ki fogja megvenni a fűnyírót, ki üzemelteti és tartja karban azt. A közös képviselő felháborítónak tartja, hogy lakossági fórum és bármiféle egyeztetés nélkül hozták meg a rendeletet, újabb „sarcot" kivetve a lakókra. A rendelet módosítása ellen nem tett semmit az Egyesület a Városközpontért sem, noha azzal a céllal alakult, hogy képviselje a városközpontban élők érdekeit. Resch István hangsúlyozta: ismerve a társasház anyagi helyzetét, ezt a kötelező beruházást nem tudják finanszírozni, mivel a közműdíjakon és a szükséges karbantartásokon kívül másra nem telik.

A rendelet módosítását azért is kifogásolják, mert nem tér ki a levágott fű tárolására, illetve elszállítására sem. A közös képviselő szerint mielőtt módosítják a rendeletet, olyan állapotokat kellett volna teremteni, hogy fűnyíróval gondozható legyen a terület.

A közigazgatási hivatal válasza szerint az Alkotmánybíróság már többször vizsgálta az ilyen jellegű önkormányzati szabályozásokat. Eszerint a környezetvédelmi törvény hatalmazza fel a helyi képviselő-testületet ilyen rendelet kibocsátására.  A törvény alapján ugyanis a környezet védelmében nemcsak az önkormányzatnak, hanem a lakosságnak is vannak feladatai.

Egy testületi döntés előtti lakossági fórumra vonatkozó rendelkezéseket az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata írja elő. Ez azonban nem tartalmaz olyan előírást, amit a módosított rendeletre kötelezően alkalmazni kell. Mindezek miatt a rendelet törvényességi szempontból nem kifogásolható. A további felvetések jelentőségét a közigazgatási hivatal nem vitatja, de azok a törvényességi ellenőrzés körén kívül esnek.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi ügyelet

Június elsejétől a jánossomorjai és várbalogi lakók hétköznap is ügyeletes orvoshoz fordulhatnak… Tovább olvasom